سامسونگ سرگرم اجرای برنامه تست بتا رابط کاربری One UI 6.0 مبتنی بر اندروید 14 بر روی تعداد زیادی از دستگاههای تولیدی خود است. تغییرات مربوط به طرحبندی دکمههای جدید برای پنل دسترسی سریع از نخستین نکاتی است که توجه کاربران را به خود جلب میکند. در الگوی طراحی جدید، دکمههای اختصاصی وایفای و بلوتوث در بالا و دکمههایی که کمتر استفاده میشوند؛ به قسمت پایین انتقال پیدا کردهاند. بدینترتیب دسترسی کاربران به ویژگیهایی که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند؛ تا حد زیادی تسهیل میشود.
اما چنانچه سامسونگ هنگام توسعه One UI 6.0 یکی از اصول کلیدی طراحی One UI را بهخاطر میآورد؛ در اینصورت احتمالا متوجه میشد که دکمههای اختصاصی بالای پنل دسترسی سریع عملا هیچگونه مزیتی را بههمراه ندارند. دلیل طرح چنین ادعایی این است که در رابط کاربری One UI 6.0 دکمههای مورد اشاره در بالای پنل سریع همواره در قسمت بالایی صفحه قرار گرفته و این موضوع، مفهوم استفاده راحت از دستگاه با یک دست را بهطور کامل از بین میبرد.
رابط کاربری One UI طی سال 2018 و در کنار سیستمعامل اندروید 9 پای معرفی شد و یکی از اهداف ارائه آن، تسهیل استفاده از گوشیهای بزرگ با کمک یک دست بود. سامسونگ برای دستیابی به این هدف تصمیم گرفت تا محتوای قابل استفاده یا قابل کلیک کردن در منوی تنظیمات و اپلیکیشنهای بومی را به نیمه پایینی صفحه انتقال دهد. بدینترتیب کاربران بدون نیاز به تنظیم نحوه در دست گرفتن گوشی یا نگه داشتن آن با 2 دست میتوانند به کلیه عناصر تعاملی دسترسی داشته باشند.
طراحی پنل دسترسی سریع در رابط کاربری One UI 6.0 برای استفاده با یک دست مناسب نیست. اینجاست که بازطراحی پنل دسترسی سریع در One UI 6.0 به یک مشکل تبدیل میشود. پیش از عرضه One UI 6.0 با گسترش پنل دسترسی سریع، دکمهها به نیمه پایینی نمایشگر منتقل میشدند و کاربران با استفاده از انگشت شست خود به آسانی به دکمهها دسترسی داشتند. اما این ویژگی دیگر قابل دسترس نیست؛ بنابراین دکمههای اختصاصی در قسمت بالا که قرار است دسترسی به ویژگیهای پرکاربرد را تسهیل نمایند؛ برعکس عمل کرده و کاربران را ناچار میکنند تا انگشت شست خود را به شکل ناخوشایندی کشیده یا گوشی را با 2 دست خود نگه دارند.
در واقع پنل دسترسی سریع One UI 6.0 حتی مقداری فضای بلااستفاده را در قسمت پایینی باقی میگذارد. این موضوع در تصویر زیر که از پنل دسترسی سریع در One UI 5.1 (سمت چپ) و One UI 6.0 (سمت راست) تهیه شده؛ به وضوح قابل رویت است:
این موضوع مشخصا زمانی مشکلساز میشود که شما از گوشیهای تاشو سامسونگ استفاده کنید؛ چرا که این دستگاهها در مقایسه با گوشیهای معمولی دارای نمایشگرهای کشیدهتری هستند. این ویژگی برای گوشیهای سری گلکسی زد فولد و حداقل روی نمایشگر خارجی باریک آنها چندان مشکلساز نخواهد بود؛ اما در خصوص سری گلکسی زد فلیپ نمیتوان چنین ادعایی را مطرح کرد؛ چرا که نمایشگر خارجی گلکسی زد فلیپ عریض و در عینحال کشیده است و این موضوع، تجربه بسیار ناخوشایندی را برای کاربران رقم میزند. البته بایستی منتظر بمانیم و ببینیم که این تجربه تا چه اندازه ناخوشایند خواهد بود؛ زیرا آپدیت One UI 6.0 هنوز برای هیچکدام از مدلهای خانواده گلکسی زد فلیپ منتشر نشده است.
متاسفانه بهنظر میرسد که سامسونگ، فرم را بر عملکرد ترجیح داده است. پنل سریع One UI 6.0 ظاهرا از سیستمعامل iOS اپل الهام گرفته شده و تا حدودی به آن شباهت دارد. اما در صورت نادیده گرفتن این بخش، طراحی جدید عالی بهنظر میرسد. اکنون پنل دسترسی سریع، دکمهها و فرامین کنترلی بسیار بیشتری را نسبت به گذشته نمایش میدهد و همانند یک مرکز کنترل (Control Center) مناسب عمل میکند. اما این موضوع به خوبی نشان میدهد که سامسونگ در زمینه پایبندی به باورها و عادات خود برای ایجاد تغییر دچار مشکل است. One UI 6.0 دارای برخی ویژگیهای جدید و اصلاحاتی در رابط کاربری است؛ اما بهنظر میرسد که بازطراحی پنل دسترسی سریع جزئی از این اصلاحات کاربردی بهشمار نمیرود.