در دنیای امروز، با پیشرفت فناوری و رقابت فراوان در بازارهای مختلف، کسب و کارها باید به استفاده از ابزارهای متنوع تبلیغاتی فکر کنند تا بتوانند به مخاطبان خود نزدیکتر شوند و به آنها پیامهای مؤثر ارسال کنند. پیامک مارکتینگ یکی از ابزارهای قدرتمند در این راستا است که به کمک آن میتوان ارتباط مستقیم و فوری با مخاطبان برقرار کرد. این ابزار باعث ایجاد ارتباط مستقیم با مشتریان و افزایش فرصتهای تبلیغاتی برای کسب و کارها میشود. یکی از عوامل مهم در موفقیت کمپین پیامکی، زمان ارسال پیامک است.
اصلا چرا باید از پیامک استفاده کنیم؟!
قبل از بررسی تأثیر زمان ارسال پیامک بر موفقیت کمپینهای پیامکی، بیایید نگاهی به مزایای این روش تبلیغاتی بیندازیم تا اول بدانیم چرا اصلا باید از پیامک استفاده کنیم:
ارتباط سریع: پیامکها به سرعت به مخاطبان ارسال میشوند و اغلب در عرض چند ثانیه توسط مخاطبان خوانده میشوند. این امر باعث ایجاد ارتباط فوری و نزدیک با مشتریان میشود.
دقت در تحویل: در مقایسه با ایمیل، تبلیغات تلویزیونی یا حتی برخی از کمپینهای فضای مجازی، پیامکها دارای نرخ تحویل بسیار بالاتری هستند. این به معنای اطمینان از این است که پیامها به دست مخاطبان میرسند.
تحلیل و اندازهگیری دقیق: تحلیل و اندازهگیری نتایج کمپینهای پیامکی بسیار آسان است. پنلهای پیامکی مانند پنل پیامک SMS.ir گزارشات کاملی از وضعیت ارسالها در اختیار شما قرار خواهند داد که تحلیل و بررسی کمپین را بسیار آسان میسازد.
امکان شخصیسازی متن پیام: در پیامک امکان شخصیسازی پیامها به وسیله نام مخاطب، اطلاعات خرید قبلی، یا سایر مشخصههای فردی وجود دارد که این ویژگی جذاب، امکان ارائه پیامهای متناسب با نیازهای هر مخاطب را فراهم میکند.
هزینه کمتر: پیامک مارکتینگ هزینه کمتری نسبت به بسیاری از روشهای تبلیغاتی دارد، اما در عین حال به علت مستقیم بودن ارتباط با مخاطب، بازدهی فوق العاده و بسیار جذابی را دارد.
نزدیک بودن به مخاطب هدف: از طریق بانکهای شماره موبایلی که پنلهای پیامکی ارائه میکنند، شما میتوانید به مخاطبان هدف خود نزدیک باشید. به طور مثال اگر شما یک رستوران در محله قیطریه تهران دارید، میتوانید متن پیامک خود را فقط به ساکنین قیطریه ارسال کنید و یا اگر حوزه فعالیت شما به طور مثال پخش عمده پوشاک است، میتوانید پیامک خود را فقط به فروشندگان صنف مرتبط با پوشاک ارسال کنید
حالا که با چرایی استفاده از پیامک در کسبوکارمان آشنا شدیم، نوبت این است که به کلید موفقیت در کمپینهای پیامکی یعنی زمان ارسال پیامک بپردازیم. این موضوع آنقدر حائز اهمیت و مهم است که در ادامه این مقاله فقط به همین مورد بپردازیم.
مناسبترین زمان برای ارسال پیامک بر اساس موقعیت و نوع کسبوکار شما ممکن است متفاوت باشد اما به صورت کلی میتوان بازه های زمانی موثر برای ارسال پیامک را به بخشهای زیر تقسیم کرد:
بازه زمانی صبح (نیمه اول روز):
صبح و ترتیب زمانی ابتدایی روز برای بسیاری از افراد اهمیت زیادی دارد. البته این که میگوییم صبح منظورمان این نیست که ساعت 6 صبح برای فردی پیامک تبلیغاتی ارسال کنید و آن فرد استقبال کند زیرا طبیعتا هیچ شخصی دوست ندارد که با صدای پیامک تبلیغاتی از خواب بیدار شود.
منظور از بازه زمانی صبح، ارسال پیامک طی ساعات 8 صبح الی 12 ظهر میباشد. در این ساعات اکثر افراد در راه رسیدن به محل کارشان هستند و در این میان وقت آزادتری برای توجه به تلفن همراهشان دارند.
مخصوصا اگر کسبوکار شما میتواند خدماتی به افرادی که فعالیت کسبوکارشان در صبح و ساعات اداری است ارائه کند (مانند شرکتها، سازمانها و…)، در این بازه میتوانید بهترین بازخورد را دریافت کنید.
بازه زمانی نیمه دوم روز:
بازه زمانی طلایی و موثر برای ارسال پیامک در نیمه دوم روز، ساعات 17 الی 21 میباشد.
در این بازه هم افراد معمولا مشغول خروج از محل کار یا استراحت و اوقات فراغت میباشند و توجه بسیاری به تلفن همراهشان دارند.
اگر کسبوکار شما در بازه عصر و شب هم خدماتی ارائه میکند حتما باید به ارسال پیامک در این بازه زمانی توجه داشته باشید. به طور کلی کسبوکارهایی که میتواند به شخص خدماتی ارائه کند مانند: فروشگاه های پوشاک، مشاورین املاک، مراکز تفریحی و… شانس بیشتری برای دریافت بهترین بازدهی در این بازه زمانی را دارند
روزهای هفته:
علاوه بر بازههای زمانی، به روزهایی که پیامک ارسال میکنیم هم باید توجه داشته باشیم.
روزهای اول هفته، خصوصا شنبهها از دید اغلب بازاریابها اصلا زمان مناسبی برای ارسال پیامک نیست و استدلال آنها این است که افراد در این روز دغدغههای بیشتری دارند و ممکن است توجه کمتری به تخفیفهای شما داشته باشند.
اما اگر صاحب کسبوکارهایی مانند کافه، رستوران، پارک و شهربازی، مجموعههای تفریحی و گردشگری هستید، روزهای آخرهفته و تعطیلات، میتواند طلاییترین زمان برای ارسال پیامک برای شما باشد، زیرا اغلب افراد برای روزهای آخر هفته و تعطیلات به دنبال گردش، استراحت و تفریح هستند.
روزهای اول ماه هم میتواند زمان درخشانی برای ارسال پیامک تبلیغاتی باشد. اغلب افراد در این زمان تازه حقوق دریافت کردهاند و تمایل بیشتری به خرج کردن دارند. نمونه موفق کمپین پیامکی اول ماه، ” کمپین خرید سر ماه” دیجی کالاست. دیجیکالا معمولا با برگزاری این کمپین، اول هرماه بر روی برخی از محصولات خود تخفیف قرار میدهد و این تخفیف را از طریق پیامک به مشتریانش اطلاع رسانی میکند.
چه زمانی پیامک ارسال نکنیم؟
به بازههای زمانی مختلف برای ارسال پیامک در این مقاله اشاره کردیم و دانستیم هر بازه میتواند برای گروه کسبوکارهای مختلفی موثر باشد. اما در نظر داشته باشید که ارسال پیامک در بازه زمانی 22 الی 7 صبح برای هیچ کسبوکاری نمیتواند موثر واقع شود و ارسال پیام در این بازه منجر به ایجاد حس مزاحمت برای مخاطب خواهد شد و پیشنهاد میکنیم در این بازه زمانی اصلا به سراغ ارسال پیامک تبلیغاتی نروید.
در پایان، باید توجه داشته باشیم که بهترین زمان ارسال پیامک بستگی به موقعیت و نوع کسب و کار دارد و نیاز به آزمایش و تجربه دارد. همچنین، از ابزارهای تحلیلی استفاده کنید تا بهترین زمانها را برای کمپینهای پیامکی خود شناسایی کنید و تأثیر آن را بر روی موفقیت کمپینهایتان بسنجید همچنین راه سادهتر دیگر این است که پنل پیامک خود را از سامانه پیامکوتاه ایدهپردازان تهیه کنید تا بتوانید از کارشناسان آنها مشاوره دریافت کنید و پیامک تبلیغاتی خود را در بهترین حالت و از باکیفیت ترین پنل پیامکی ارسال کنید. با توجه به معیارهای مختلفی که در این مقاله بررسی شدند، انتخاب زمان مناسب برای ارسال پیامک میتواند به بهبود عملکرد تبلیغاتی شما کمک کند.