در حال حاضر بسیاری از افراد از شبکههای اجتماعی موبایلی برای ارتباطات خود استفاده میکنند و این موضوع در ایران نیز به وفور دیده میشود. چنین شبکههایی کمک میکنند تا ارتباطات افراد سریعتر و سادهتر شود و در مقابل هزینه بسیار کمی نیز دارند. در این میان با وجود اینکه بسیاری از افراد این شبکههای اجتماعی را در موبایل خود استفاده میکنند اما برخی دیگر نیز هستند که آنها را در کامپیوتر خود نصب کردهاند (در صورتی که اپلیکیشن مورد نظر نسخه کامپیوتر داشته باشد) و از طریق آن پیامهای خود را ارسال میکنند.
در ایران نیز شبکههای اجتماعی موبایلی زیادی مورد استفاده قرار میگیرند که در این میان میتوان به وایبر، واتساپ، تلگرام و… اشاره کرد که هر سه پیامرسان نیز دارای نسخه کامپیوتری هستند. در این میان با وجود اینکه ارتباطات خود را به سوی این اپلیکیشنها کشیدهایم، گروههای مختلفی نیز تشکیل شدهاند که افراد در آنها مطالب مختلفی را قرار میدهند (تفریحی، مذهبی و…) که چنین گروههایی اغلب دارای محتوای تصویری و صوتی نیز هستند که بدون شک حجم اینترنت شما را مصرف میکنند.
البته مصرف ترافیک اینترنت در این خصوص یک موضوع دیگر است که در این مقاله تصمیم نداریم به آن بپردازیم. اما زمانی که شما اکانت خود را به گوشی و کامپیوتر خود متصل میکنید هر تصویر یا ویدیویی که دریافت کنید در هر دو دستگاه شما نیز دانلود خواهد شد و فضایی را به خود اختصاص خواهد داد که شاید یک ویدیو کوتاه چندان حجمی نداشته باشد اما وقتی که حدود یک ماه یا بیشتر تصاویر و ویدیوها دانلود و در دستگاههای شما ذخیره شدند حجم قابل توجهی خواهند داشت که این موضوع در اسمارت فون، تبلت و کامپیوتر نیز اتفاق میافتد و البته بیشتر افراد از طریق گالری و… در اسمارت فون و تبلتها تصاویر و ویدیوهای مختلف دانلود شده از طریق شبکههای اجتماعی را پاک سازی میکنند اما در کامپیوترها چندان توجهی به این موضوع نمیشود. البته سرویسی نظیر تلگرام قابلیتی دارد که کاربر میتواند از طریق بخش تنظیمات دانلود فایلها را متوقف سازد که در این صورت دیگر نه ترافیکی مصرف خواهید کرد و نه حجمی در کامپیوتر شما اشغال خواهد شد و البته کاربران همچنان میتوانند با لمس فایلی که دریافت کردهاند محتوای مورد نظر را دانلود و استفاده کنند. اما در برخی سرویسها چنین قابلیتی وجود ندارد.
همان طور که گفتیم در گوشیهای هوشمند و تبلتها، محتوای دانلود شده از شبکههای اجتماعی موبایلی در گالری دستگاه ذخیره میشود (بر اساس کمپانی تولید کننده متفاوت است، گاها یک پوشه جدید در گالری ایجاد میشود و گاها در کنار تصاویر دیگر جای میگیرند) که از آن طریق میتوانید چنین فایلهایی را پاک سازی کنید تا حجم اشغال شده در دستگاه خود را به حداقل برسانید. علاوه بر این در حافظه داخلی دستگاه نیز میتوانید پوشهای را در این خصوص پیدا کنید که اغلب نامی از خود اپلیکیشن پیام رسان نیز در آن دیده میشود و از این طریق برای پاک سازی اطلاعات وارد عمل شوید.
در کامپیوتر نیز اوضاع این چنین است. شما میتوانید فایلهای دانلود شده از طریق سرویسهای پیام رسان را پاک سازی کنید تا فضای بیشتری را در اختیار داشته باشید. البته ممکن است که بر اساس نوع پیام رسان، فایلهای دانلود شده در پوشههای مختلف و البته مکانهای متفاوتی ذخیره شوند. شما برای پیدا کردن پوشهای که فایل در آن ذخیره شده است میتوانید از طریق پیام رسان خود یک تصویر را اجرا کنید و سپس بر روی آن راست کلیک کرده و به گزینه Properties بروید. اکنون از طریق سربرگ General میتوانید آدرسی را که فایل در آن ذخیره شده است را پیدا کنید. با مراجعه به آن محل قادر خواهید بود تا فایلهای دانلود شده را تماما پاک سازی کنید. برای مثال سرویس پیام رسان وایبر در کامپیوتر فایلهای خود در Documents و پوشه ViberDownloads دانلود و ذخیره میکند.