شاید مانند خیلیها این دغدغه را داشته باشید که آیا امنیت کامپیوتر شما در فضای وب، در حد قابل قبولی است یا خیر؟ اصلا چه کسی مسئول حفظ امنیت شما در فضای وب است؟! آیا کامپیوتر شما میتواند در مقابل ویروسها و بد افزارها مقاومت نشان دهد و امنیت کاربری شما را در فضای وب تضمین کند؟ آیا راهی کاملا مطمئن برای جلوگیری از نقوذ هکرها به کامپیوترها وجود دارد؟ حریم خصوصی چطور؟
اصلا موارد بالا برای شما مهم هستند و تا به حال به آنها فکر کرده بودید؟! اگر مسایلی از این دست برای شما اهمیت دارد، با آیتیرسان همراه باشید.
در این مقاله سعی شده است راهکارهای مطمئن و جامع را برای شما ارابه دهیم تا مقداری از این دغدغهها را از شما دور سازیم که سبب شود با خیال آسودهتر و آرامش خیال از اینترنت استفاده کرده و از بودن آن در زندگیتان لذت ببرید.
برای آنکه این مقاله به صورت جامع و کارامد باشد، مطالب ارایه شده قسمت بندی شده است و از مبتدی تا پیشرفته ادامه دارد.
ویروس چیست؟
ویروس کامپیوتری برنامهای است که میتواند نسخههای اجرایی خود را در برنامههای دیگر قرار دهد. هر برنامه آلوده می تواند به نوبه خود نسخههای دیگری از ویروس را در برنامههای دیگر قرار دهد و تکثیر شود. ویروس یا بد افزار قابلیت تغییر کارکرد برنامههای ویندوز و تخریب آنها را دارد. به یاد داشته باشید بیشترین راه نفوذ ویروس، از طریق اینترنت به کامپیوتر میزبان است.
قدم اول: نصب آنتی ویروس
اشتباه نکنید، این یک مقاله بر پایه مباحث کلیشهای نیست! نصب نرم افزار آنتی ویروس و استفاده از فایر وال را میتوان اولین قدم برای داشتن یک کامپیوتر ایمن در مقابل حملات ویروسها و مالورها و جلوگیری از ورود هکرها دانست.
اگر بخواهیم وظایف یک آنتی ویروس را به ترتیب نام ببریم، میتوان اینچنین گفت:
– جلوگیری از ورود ویروسها به کامپیوتر: این امر هم جلوگیری از ورود ویروس از طریق شبکه اینترنت و هم جلوگیری ورود بد افزارها از طریق اتصال وسایل خارجی مانند فلش مموریهاست.
– پاک کردن و قرنطینه فایلهای مشکوک به بد افزار: ویروس و یا بد افزار پس از شناسایی توسط آنتی ویروس از روی هارد دیسک پاک و یا قرنطینه میشود که اکثر آنتی ویروسها برای پاک کردن و یا قرنطینه از کاربر با پیغامی اجازه میگیرند اما قرنطینه به معنی پاک کردن کامل ویروس نیست، همانطور که از اسم آن معلوم است، ویروس یا بهتر است بگوییم فایلهای مشکوک به بد افزار به حالت قرنطینه شده در ویندوز باقی میمانند و پاک نمیشوند – شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که دلیل این امر چیست؟ برای مثال خیلی از موارد پیش آمده که آنتی ویروسها با فایلهای با پسوند dll رو به رو شده و آنها را به عنوان ویروس معرفی میکنند که در خیلی از موارد این چنین نیست! تمام برنامههای یافت شده توسط آنتی ویروس خاصیت مخرب بودن ویندوز را ندارند. به همین علت آنتی ویروس این برنامههارا قرنطینه میکند تا در صورت درخواست کاربر آن برنامه یافت شده و اجازه اجرا داشته باشد.
مهمترین ویژگیهای یک آنتی ویروس خوب: یکی از مهمترین رقابتهای شرکتهای تولید کننده آنتی ویروس، ساخت موتورهای پر سرعت و در عین حال دقیق است، یک آنتی ویروس خوب قابلیت تشخیص کامل ویروسها و یافت آنها در هارد دیسک را دارد. همچنین باید توجه داشت که آنتی ویروس از شرکت سازنده آن ساپورت خوبی شود و آپدیتهای روزانه منظمی ارایه دهد، آنتی ویروس موظف است از ورود ویروسها به سیستم شما محافظت کند.
بیش از دویست هزار ویروس کامپیوتری تاکنون شناخته شده و این تعداد هر روز افزایش مییابد
معرفی آنتی ویروس
اگر کاربر خانگی هستید و استفاده شما از اینترنت به نوعی عام است، پیشنهاد ما نصب آنتی ویروسهای رایگان برای شماست. این نکته را در نظر داشته باشید که منظور از آنتی ویروس رایگان، یک نمونه کرک شده نیست! آنتی ویروسهای کرک شده همان آنتی ویروسهایی هستند که برای نسخه اورجینال آنها باید هزینه کنید اما هکرها این برنامهها را کرک کرده و به صورت غیر مجاز در اختیار کاربران قرار میدهند که ما استفاده از این دسته از آنتی ویروسها را به هیچ عنوان پیشنهاد نمیکنیم، دلیل آن هم مشکلات پشتیبانی شرکت از نرم افزار است زیرا اکثرا شرکتها پس از اولین آنلاین شدن شما به اینترنت متوجه کرک بودن آنتی ویروس نصب شده روی سیستم شده و نمیگذارند که شما نرم افزار خود را به روز رسانی کنید و فایلهای جدید مقابله با ویروس را بارگیری کنید. همچنین امکان بلوک شدن نرم افزار وجود دارد که با این اتفاق شما باید دست به دامن آپدیتهای آفلاین که غیر مطمئن هستند شوید. اما اگر استفاده شما بیش از استفاده یک کاربر خانگی است و سیستم یک نمونه اداری و یا سرور است، پیشنهاد میکنیم از آنتی ویروسهای پروفشنال یا ورژن کامل استفاده کنید که البته شامل هزینههای سالیانه نیز میشود!
اما همانطور که گفته شد اگر کاربر خانگی هستید، پیشنهاد ما استفاده از آنتی ویروسهایی است که ماهیت آنها رایگان بودن است و برای کاربران خانگی فوق العاده و کاربردی است.
چند نمونه از بهترین آنتی ویروسهای رایگان
1- Microsoft Security Essentials
آنتی ویروس MSE یکی از بهترین آنتی ویروسهای رایگان است که به خوبی میتواند از پس تمام ویروسها و مالورها بر آید و یکی از پر طرفدارترین و پر کاربردترین نرم افزارها در این بخش است.
2- Bitdefender – Free Edition
بیت دفندر هم یکی از بهترین آنتی ویروسهای موجود است که پشتیبانی دیتا بیس این آنتی ویروس مثال زدنی است.
3- AVG – Free Edition
آنتی ویروس اِیویجی هم از خوبهای بازار است که تا کنون یکی از پر طرفدارترینها بوده اما متاسفانه چند سالی است که ایران جزو تحریمهای این شرکت قراردارد و فایلهای آپدیت را روی آیپی ایران بسته است. اگر تمایل به نصب این برنامه دارید، توجه کنید که راههای آپدیت این برنامه آسان نیست. Firewall و Anti Spam در نسخه رایگان این نرمافزار غیرفعال شده است.
4- Avast
این نرم افزار هم جزو یکی از بهترینهاست که از رقیبان آنتی ویروسی خود هیچ چیزی کم ندارد. در نسخه رایگان این آنتی ویروس، Firewall و Anti Spam نیز فعال است.
5- Avira – Free Antivirus
آویرا این قدرت را دارد که هر گونه حرکت مخفیانه در سیستمعامل را ردیابی و برچسبگذاری کند.
پیشنهاد نویسنده:
Microsoft Security Essentials
مزایای نرم افزار MSE
1- امکان به روز رسانی مستقیم نرم افزار از گزینه Windows Update واقع در کنترل پنل (به دلیل آنکه این نرم افزار از محصولات شرکت مایکروسافت است، امکان به روز رسانی این برنامه و آپدیتهای نرم افزاری در ویندوز آپدیت وجود دارد).
2- به روز رسانیهای منظم و حجم بالا که نشان دهنده فعال بودن و قابل اطمینان بودن نرم افزار است.
3- رابط کاربری ساده که کاربر را با استفاده از منوهای بدون کاربرد و غیر ضروری سردرگم نمیکند.
4- کم حجم بودن و سبک بودن برنامه که باعث کند شدن سیستم عامل نمیشود، به طوری که به هیچ عنوان متوجه نصب بودن یک آنتی ویروس روی سیستمتان نمیشوید!
چند نکته کاربردی:
1- حتما آنتی ویروس را از خود وبسایت شرکت دانلود کنید تا هم آخرین ورژن آن نرمافزار را نصب کرده باشید و هم مطمئن باشید که نرم افزار برای خود شرکت است.
مکرر دیده شده است که هکر ها برنامههایی کاملا شبیه به یک آنتی ویروس ساختهاند تا با این روش بتوانند به کامپیوتر میزبان دسترسی داشته باشند.
2- خیلی از افراد بر این باور هستند که با نصب نرم افزار دیگر نیازی به آپدیت نیست و همین جا کار امنیت به پایان رسیده است که این طرز تفکر کاملا اشتباهی است، با نصب نرمافزار شما فقط یک برنامه نصب کردهاید و از نرم افزار توقع مقابله با ویروس را نداشته باشید!
3- به طور مداوم نرمافزار خود را به روز رسانی کنید تا جدیدترین برنامههای مقابله با ویروس بارگیری شود – پیشنهاد ما آپدیت روزانه است ولی اگر دسترسی هر روزه به اینترنت ندارید، حداقل هفتهای یک بار نرم افزار را آپدیت کنید.
4- اگر نرمافزار آنتی ویروس خود را بیش از 2 یا 3 ماه به روز رسانی نکنید، یقین داشته باشید بودن یا نبودن همچنین نرمافزاری روی سیستم شما فرق چندانی ندارد!
5- از نصب چندین آنتی ویروس اکیدا خود داری کنید زیرا باعث خراب شدن ویندوز و همچنین از کار افتادن آپشنهای برنامه میشود.
6- حداقل هفتهای یکبار سیستم خود را اسکن کامل کنید!
اگر به دنبال پیدا کردن مطالب بیشتر درباره ویروسها، روش عملکرد آنها، تاریخچه و نشانههای وجود آنها هستید، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم.
قدم اول برای حفظ امنیت در فضای وب را پشت سر گذاشتیم، یادتان نرود که نصب آنتی ویروس مهمترین بخش حفظ امنیت کامپیوتر شماست. آنتی ویروس در مقابل ویروسها و حملات سایبری مقاومت میکند اما این تنها قدم برای حفظ امنیت و ایمن کردن سیستم نیست! همچنان با آیتیرسان همراه باشید تا در قدمهای بعدی، راهکارهای دیگر برای ایمن سازی سیستم را معرفی کنیم.
نمی دونم چرا ما ایرونی ها هرچی داریم می گیم این از همه بهتر و ازش دفاع می کنیم . ی سر به سایت http://www.eset.com بزنید بعد بگید نود به درد نمی خوره .
دوستان از شما سوال کردم.جواب بدید عجله دارم.
سلام – حسام –
بله – این کار کرک کردن برنامه است. کرک کردن آنتی ویروس توصیه نمی شود.
در حال حاضر
Microsoft Security Essentials
امنیت کامل را نمی تواند فراهم کند – در شناسایی بعضی از ویروس ها عملکرد ضعیفی دارد. موفق باشید.
سلام. نرم افزار کسپرسکای که برای راه اندازی اولیه نیاز به لایسنس دارد (که باید اونو خرید) بسیاری از سایت های دانلود آنتی ویروس یه کد به ما میدن(1111x-11111-11111-11111) که بعد از وارد کردن اون، برنامه پیغام میده کد اشتباهه.بعد ما توسط سریالهای دانلود شده از سایت که به صورت یک فایل رجیستری است برنامه رو تا اتمام زمان آن لایسنس اکتیو میکنیم.میخواستم بدونم که این کار همان کرک کردنه برنامس؟اگه باشه شما توصیه نمیکنید؟چون خیلی ها از آنتی ویروسهای کرک شده استفاده می کنن.شما درباره Microsoft Security Essentials هم صحبت کردید آیا این آنتی ویروس میتونه امنیت کامل یه کاربر خانگی رو فراهم کنه؟ممنون که راهنماییم میکنید.
لایسنس همان برنامه اکتیو اورجینال برنامه است که همونجور که خودتون گفتید باید خریداری بشه. هر لایسنس یک کد متفاوت و مجزا از دیگر لایسنس ها است. اگر شما کدی رو از یک وبسایت دیگه پیدا کرده اید پس به این معنا است که امکانش هست چندنفر دیگه همون کد رو برای فعال سازی آنتی ویروس خودشون استفاده کرده باشند! شرکت ارائه دهنده آنتی ویروس پس از اینکه متوجه بشه که چند کامپیوتر با یک لایسنس رجیستر شده اند، اون کد رو بلاک میکنه (با کرک شده هیچ تفاوتی نمیکنه) – البته لایسنس های تعدادی هم وجود داره
در مورد Microsoft Security Essentials اگر کاربر خانگی هستید باید بهتون عرض کنم که بله از سطح امنیت خیلی بالایی برخوردار است.
اگر امنیت کاربری براتون خیلی اهمیت داره حتما قسمت دوم مقاله هم مطالعه کنید.
برای راهنمایی بیشتر به انجمن آی تی رسان هم سر بزنید.
با سلام و خسته نباشید خدمت ای تی رسان ها.تو مطالب بالا گفتین:اپدیت افلاین خوب نیست.میخواستم دلیلشو بدونم.بعدش فرمودین انتی ویروس کرک شده هم کارایی لازم نداره.چرا؟یه سوال دیگه:نود32 ورژن6 اخیرا نصب کردم بدون یوزروپسورد اپدیت میکنه.اما سوالم اینه که بعضی مواقع بدون اینکه از من سوالی بشه خودش فایل اپدیت و میگیره و نصب میکنه.چرا؟ممنووووووووونم
در کل به آپدیت های آفلاین هیچ اعتمادی نیست زیرا که این آپدیت ها از طرف خود شرکت ارائه دهنده آنتی ویروس ارائه نمیشه و ممکنه فولد آپدیت آفلاین حاوی برنامه های مخربی باشد که دقیقا هدفش از کار انداختن آنتی ویروس است! سعی کنید از این قبیل آپدیت ها استفاده نکنید.
در جواب سوال آخرتون باید عرض کنم که ممکن است شما فعلا از نسخه Free Trial استفاده میکنید که این نسخه، نسخه 30 روزه آزمایشی است که بعد از 30 روز شما نیاز به یوزر و پسورد قانونی برای ادامه کار آنتی ویروس را دارید در غیر اینصورت آنتی ویروس غیر فعال شده و دیگر آپدیت نمیشود.
سلام دوستان.
برای من یه مشکلی پیش اومده خوشحال میشم کسی بتونه راه حلش رو بهم بگه.
من حدود 2 ماهه که نود32 2013 رو سیستمم نصبه و تقریبا هر یکی دو هفته یکبار آپدیتش میکنم.
تازگیا یه پنجره ی notification باز میشه و بهم میگه پورت هام رو یکی داره اسکن میکنه و یه آی پی بهم میده (***.***.***.** detected port scanning attak ) حالا چند تا سوال دارم از دوستای گلم:
1-وقتی این پیام برام میاد به این معنیه که خود آنتی ویروس حمله رو بلاک کرده یا منو به امان خدا رها گذاشته؟ باید چیکار کنم؟ اگه کانکشن رو چند دقیقه قطع کنم و دوباره کانکت بشم باز هم خطری منو تهدید میکنه؟
2-کسی میدونه که Eset داخل سایت iransetup.com کرک شده هست یا اورجینال یا …
3-آیا سایت معتبری وجود داره که من خودم پورت های خودم رو سرچ کنم و بسنجم که کدومش باز و خطرناکه؟ اگر بله لطفا لینک بدید.
4-در کنار آنتی ویروس که خودش فایروال داره باید حتما یه برنامه ی فایروال مثل کومودو نصب باشه؟ اگر بله آیا تداخل پیدا نمیکنند؟
5-آیا Microsoft Security Essentials امنیت درست و حسابی ای داره(در برابر هک و اینجور چیزا)
با تشکر از سعید ثقفیان بابت این مقاله ی مفید.
سلام آقا مهدی –
اگر آنتی ویروس را پول دادید و خریدیدکه ارجینال است ( لایسنس معتبر ) در غیر این صورت پوزر نیم و پسورد های موجود در هر سایت تقلبی و غیر قانونی است . ( کرک شده )
در کنار آنتی ویروس که خودش فایروال دارد نباید فایروال دیگری نصب شود. بر روی هر سیستم عامل فقط یک نرم افزار امنیتی باید نصب باشد( تداخل دارد)
Microsoft Security Essentials امنیت خوبی دارد ولی سایر آنتی ویروس های نام برده شده در بالا نسبت به آن از امنیت بالاتری برخوردار هستند.
متاسفانه در مورد سوال اول و سوم شما اطلاعاتی ندارم .
اگر به دنبال امنیت بالا هستید حتما از آنتی ویروس ارجینال و خریداری شده استفاده کنید و از آنتی ویروس کرک شده استفاده نکنید .( سیستم عامل شما آپدیت و به روز باشد. ) موفق باشید .
ممنون.
سلام میشه لینک دانلود آنتی ویروس رو هم بذارین؟ ممنون
از آنجا که در مقاله هم اشاره شد حتما آنتی ویروس رو از وبسایت رسمی ارائه دهنده نرم افزار دانلود کنید
لینک صفحه :
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/security-essentials-download
عرض ادب و احترام خدمت سعید ثقفیان – بسیار عالی – با تشکر از زخمات شما –
ممنون دوست عزیز ، امیدوارم مفید واقع شده باشه
چقدر عالی. بالاخره یک نفر آنتی ویروس محبوب من را پیشنهاد داد به بقیه! Microsoft Security Essentials فوق العاده است. من قبلا 2-3 ماه یه بار ویندوز عوض میکردم اما الان با این برنامه حدود 1 ساله ویندوز عوض نکردم!
مقاله بسیار مفیدی هست ، متاسفانه اکثر کاربرای ایرانی علاقه عجبی به نود 32 پیدا کردن و به اشتباه این انتی ویروس رو یکی از بهترین ها میدونند ! شاید علت اصلی مطرح شدن این انتی ویروس در بدو ورود سبک بودن ان نسبت به دیگر رقبا دانست ، هرچند در طی این سالها انتی ویروسهای مطرح سال به سال بهینه تر شده و مقدار کمی از حافظه پردازنده و رم رو به خود مشغول میکنند.
ممنون – البته کم لطفی هست اگر nod 32 رو جزو بهترین ها نگذاریم اما متاسفانه در ایران بیشتر مصرف کنندگان این نرم افزار، از نسخه کرک شده استفاده میکنن