محدوده دینامیکی بالا (HDR) جدیدترین واژهای است که رقابت فشرده میان گوشیهای هوشمند را بهتصویر کشیده و نوید نمایش بهبودیافته رنگها، کنتراست بالاتر تصاویر و در مجموع تجربه نمایشی بهتر نسبت به حالت محدوده دینامیکی استاندارد (SDR) را میدهد. بهنظر میرسد بسیاری از ویدیوها و بازیها آماده خلق یک جهش بصری روبه جلو هستند. اما آیا بایستی HDR به عنوان فاکتوری مهم در خرید اسمارتفون بعدی شما مطرح باشد؟
استفاده در اتاق نشیمن یا در حال تردد
در خانه، علاقهمندان به محتوای سمعی و بصری با تنظیم دقیق میزان نور اتاق، کالیبراسیون دستگاه خود جهت تعادل ایدهآل رنگها و حصول اطمینان از اینکه در زاویه دید کامل قرار میگیرند، فضایی ایدهآل را برای تماشای تلویزیون HDR جدید خود فراهم کرده و لحظات مفرحی را سپری میکنند.
با وجود کاربرانی که غالبا دستگاههای خود را به خارج از منزل برده و در محیطهایی با نورپردازی متفاوت حرکت میکنند و یا زمانیکه در رختخواب هستند و به تماشای محتوا در زوایای عجیب و غریب میپردازند، کارکرد این تکنولوژی در گوشیهای هوشمند تا حد زیادی از حد ایدهآل خود فاصله میگیرد. اگر از گوشی هوشمند خود در فضای خارج از منزل استفاده میکنید، دستو پنجه نرم کردن با انعکاس صفحه نمایش نیز میتواند یک معضل قلمداد شود. همانطور که در صورت ناپایداری ارتباط، با مشکل پخش محتوا با سرعت پایینتر دست به گریبان خواهید بود. کلیه این مسائل میتوانند مانعی در مسیر تحقق تجربه ایدهآل تماشای HDR در اسمارتفونها باشند.
این بدان معنا نیست که فناوری HDR در گوشیهای موبایل از بین رفته است. صفحات نمایش کوچک در اتاقهای نشیمن نیز مورد استفاده قرار میگیرند. براساس تعریف، پنلهای HDR نیز نسبت کنتراست بالاتر، طیف رنگی گستردهتر و حداکثر روشنایی بیشتری نسبت به پنلهای SDR ارائه میکنند. حتی با وجود این گوشیها، محتوا با محدوده دینامیکی استاندارد نیز میتواند آسانتر و با وضوح بیشتری در محیطهای روشن مشاهده شود. سامسونگ این مشخصه را از مدتها قبل و پیش از بهرهگیری از آن در محتوای HDR، در پنلهای امولد خود ارائه کرده بود. همچنین در صورتیکه به یک سرویس پخش سازگار با دستگاه خود در کنار اتصال اینترنتی پرسرعت دسترسی دارید، به لطف وجود محتوای رنگی 10 بیتی میتوانید از بهینهسازی مضاعف تصویر بهرهمند شوید.
مشکل روشنایی
طول عمر باتری دغدغهای همیشگی برای کاربران گوشیهای هوشمند است. با اینحال قابلیت HDR به منظور بهینهسازی نسبت کنتراست و تولید بیشتر دادههای اضافی رنگ، نیازمند این است که حداکثر میزان روشنایی، بالاتر از هر زمان دیگری باشد. گوشیهای هوشمند قادر به ایجاد حداکثر روشنایی تا سقف 540 نیت هستند. اما این تنها مربوط به زمانی است که محدودیتهایی بر عملکرد پنلهای آنها اعمال کنید. این عمل منجر به افزایش میزان مصرف باتری نیز خواهد شد. برای احراز سریع گواهینامه HDR Mobile از اتحادیه UHD، گوشیها بایستی قادر به تولید حداکثر میزان روشنایی معادل 540 نیت و حداقل روشنایی 0.0005 نیت در خروجی باشند.
آزمایشات نشان دادهاند که تعدادی از گوشیهای هوشمند میتوانند این معیارها را برآورده سازند. با توجه به اینکه ظاهرا گوشی نوت 8 به حداکثر روشنایی 1200 نیتی دست یافته است، به خوبی توانسته شرط حداقل روشنایی مورد نیاز را ارضا کند. اگرچه دستیابی به این میزان از حداکثر روشنایی مستلزم تنظیم پنل تا نزدیکی سقف توان کاری آن است، لذا نسبت به استفاده یک کاربر معمولی از گوشی، باتری با سرعت بالاتری تخلیه خواهد شد. برای مثال تماشای محتوای HDR روی گوشی سامسونگ گلکسی S8، روشنایی صفحه نمایش را افزایش خواهد داد.
در نتیجه این موضوع، اطمینان حاصل میشود که کاربر قادر به استفاده از بیشتر محتواهای HDR خواهد بود، اگرچه در این حالت باتری دستگاه سریعتر از تماشای ویدیوهای SDR تخلیه میشود. البته ارزشش را دارد که گواهینامه HDR موبایل را با معادل تلویزیونی آن مقایسه کنیم تا مشخص شود که آیا کاربران گوشیهای موبایل واقعا از تجربه HDR بینقصی بهره میبرند یا خیر.
اتحادیه UHD که گواهینامه Mobile HDR را صادر میکند، بر استاندارد Ultra HD Premium نیز نظارت دارد. این استاندارد مستلزم این است که تلویزیونهای 4K LCD حداکثر روشنایی تا سقف 1000 نیت و روشنایی کمتر از 0.05 نیت را در زمان نمایش رنگ مشکی ارائه دهند. این محدوده برای تلویزیونهای OLED در بازه 0.0005 تا 540 نیت خواهد بود.
علاوهبر این، استاندارد مذکور نیازمند 90 درصد بازتولید بیشتر از فضای رنگی DCI P3 است. گواهینامه Mobile HDR اتحادیه UHD، همتراز با نمونه تلویزیونی آن است و فقط نیازی به رزولوشن 4K ندارد. بنابراین گوشیهای هوشمند دارای این گواهینامه، از تجربه HDR ضعیفتری برخوردار نیستند.
خدمات HDR و گوشیهایی که از این قابلیت بهره میبرند
اگرچه وجود گواهینامه HDR روش مناسبی جهت اطمینان از نمایشگری با کیفیتتر در مقایسه با انواع SDR است، اما اشتراک یک سرویس ارائهدهنده محتوای HDR نظیر YouTube ،Netflix ،Amazon Prime Video و Google Play Movies، حقیقتا توانمندیهای نمایشگر شما را آشکار خواهد کرد.
اگر هماکنون کاربر یک یا بیش از یکی از این سرویسها هستید، در میان گوشیهای هوشمند گزینههای محدودی پیش روی شما هستند که در حال حاضر از این محتوا پشتیبانی میکنند. جدیدترین پرچمداران شرکتهای الجی و سامسونگ در کنار گوشی XZ Premium شرکت سونی جزو این اسمارتفونها هستند. در حال حاضر نسل اول گوشیهای پیکسل به کمک پچ نرمافزاری منتشر شده توسط گوگل، تنها از محتواهای بیشتر پخش شده روی یوتیوب پشتیبانی میکنند.
در ادامه لیستی از دستگاههایی که از تکنولوژی HDR پشتیبانی میکنند، ارائه شده است:
- گوشیهای سامسونگ گلکسی S8 ،S8 Plus و نوت 8
- تبلت سامسونگ گلکسی تب S3
- گوشیهای الجی G6 و V30
- گوشیهای سونی اکسپریا XZ Premium و اکسپریا XZ1
- گوشیهای گوگل پیکسل و پیکسل XL (تنها سرویس یوتیوب)
جمعبندی
عرضه نمایشگرها و محتوای HDR برای اسمارتفونها امری مطلوب است. اما در این رابطه بایستی ملاحظاتی را نیز مدنظر قرار داد. اینکه ترجیح بدهید ویدیوهای خود را چگونه تماشا کنید، اصلیترین فاکتور در تعیین این موضوع است که آیا HDR ارزش سرمایهگذاری دارد یا خیر.
اگر تعداد زیادی ویدیو را در روشنایی روز و در حال حرکت یا در طول سفرهای بینشهری تماشا میکنید، ممکن است متوجه شوید که سرعت پایین پخش داده و ملاحظات مربوط به روشنایی صفحه نمایش، محاسن این تکنولوژی را تحتالشعاع قرار خواهند داد. علاوهبر این، مسئله باتری نیز بایستی درنظر گرفته شود.
زمانیکه کاربران در حال تردد، محتوای HDR را تماشا میکنند، قادر به استفاده از نمایشگر گوشی خود برای مدت زمان طولانی نخواهند بود. به هر حال کسانیکه میخواهند نمایشهای مورد علاقهشان را از تلویزیون اتاق نشیمن به آشپزخانه، اتاقخواب یا هرجای دیگری انتقال دهند، گوشیهای دارای قابلیت HDR، مزایای قابل توجهی به لحاظ کیفیت بصری خواهند داشت. حتی اگر هنوز کاملا برای یک مهاجرت کامل آماده نیستید، یک صفحه نمایش دارای گواهی HDR راه مناسبی است تا بدانید که میخواهید نمایشگری با کیفیت فوقالعاده را برای تماشای محتوای مدنظر خود تهیه کنید.
آیا شما به روند استفاده از HDR پیوستهاید؟ آیا کیفیت تصویر آن، شما را تحت تاثیر قرار داده است؟
اولا که اونایی که گوشی اچ دی آر دارن بخوبی متوجه کیفیت بالای نمایش رنگها و تصاویر هستند و نیاز بگفتن نیست. دوما اینکه در لیست گوشی ها نوکیا سری شش رو یادتون رفته که جز اچ دی آرها بیارین.
لطفا مطلب رو ویرایش بفرمایین. ممنون.
چیز چرتیه هیچ فایده ای نداره
گاگولی هوآوی میت 10 هم هست
برای کسی ک براش مهم نیست صفحه ؛لازم نیست hdr بگیره
انچنان تفاوتی ندارن باهم
اونایی که گوشی اچ دی آر دارن بخوبی متوجه کیفیت بالای نمایش رنگها و تصاویر هستند و نیاز بگفتن نیست.
خیلی ضروریه بودنش
خیلی توی رنگ های گوشی تاثیر داره
اره خیلی تاثثیر داره