اینروزها همه به عکاسی علاقهمند شدهاند و اگر هم عکسشان به خوبی عکسهای دیگران نباشد، براحتی دوربین خود را مقصر میدانند، اما بهتر است بدانید که آنهایی هم که از نظر شما عکس خوب میگیرند، حتما عکاسان حرفهای نیستند و دوربینهای حرفهای ندارند. تنها لازم است برخی اصول اولیه و ترفندهای عکاسی را بدانید تا بتوانید با همین اسمارتفون خود یا یک دوربین دیجیتال ساده عکسهای خوبی بگیرید.
در مقاله زیر 10 ترفند ساده عکاسی را برایتان آماده کردهایم، بخوانید و عمل کنید و مطمئن باشید میتوانید عکسهای خیلی خوبی بگیرید.
1.به ساخت اولیه عکس توجه کنید
مهمترین اصل داشتن یک عکس خوب، قرار گرفتن مناسب عناصر مختلف در فریم است. همین مهمترین اصل را قانون یک سوم مینامند. اینطور است که باید فریم خود را به نه چهارگوش با اندازههای یکسان تقسیم کنید. حالا باید سوژه عکاسی را بین این چهارگوشها جوری قرار دهید که بیشترین جلب توجه را بکند. از این طریق است که میتوانید به جای آنکه سوژه خود را درست در مرکز فریم قرار دهید، آنرا به بهترین نحو در مرکز توجه قرار دهید. بسیاری از دوربینهای جدید دارای این ویژگی یک سوم هستند و میتوانید زمان عکاسی آنرا فعال کنید.
2.اکسپوژر را به طور دستی تنظیم کنید
اگر در حالتی غیر از حالت تنظیم دستی مشغول به عکاسی باشید، این دوربین شماست که برای میزان اکسپوژر تصمیم میگیرد. اکسپوژر یعنی مقدار روشنی یا تاریکی عکستان. به طور معمول، دوربین به صحنه نگاه میکند و تلاش میکند که اکسپوژر مناسب را بر اساس نور کارت خاکستری 18 درصدی مشخص کند.
حالا اگر عکس شما کمی تاریک یا روشن است، میتوانید سراغ مودهای مختلف بروید و مود مورد نظرتان را انتخاب کنید. یا اینکه خیلی راحتتر اکسپوژر را به طور دستی کمی بالاتر یا پایینتر ببرید. بسیاری از دوربینها برای تنظیم اکسپوژر دکمه فیزیکی در نظر گرفتهاند که معمولا با علامتهای +/- نشان گذاری شده است.
3.مود مناسب را انتخاب کنید
معمولا دوربینها مودهای مختلفی را تدارک دیدهاند. اگر میخواهید از صحنههایی سریع عکس بگیرید آنرا روی مود (“Shutter Priority (“S” بگذارید و سرعت عکس گرفتن را افزایش دهید. در نور کم میتوانید از مود
(Aperture Priority (“A استفاده کنید و اجازه ورود هر مقدار نوری که لازم است بدهید.
همینطور الی آخر میتوانید بسته به آنچه از آن عکاسی میکنید و آنچه میخواهید، مود عکاسی خود را تعیین کنید. انتخاب مود مناسب از اهمیت زیادی در کیفیت عکس بدست آمده برخوردار است.
4.به میزان سفیدی توجه کنید
دوربین تلاش میکند بسته به نور محیطی که در آن مشغول عکاسی هستید، میزان سفیدی را مشخص کند. حالا اگر در موقعیتی باشید که تشخیص میزان سفیدی برای دوربین دشوار باشد و انواع مختلفی از نور در حال تابش باشد، میتوانید به طور دستی این مقدار را تنظیم کنید. در بسیاری از دوربینهای point and shoot باید به منوی عکسبردرای بروید و میزان سفیدی را تنظیم کنید، ولی در بسیاری از D-SLRها، دکمهای با عنوان WB برای میزان سفیدی تعبیه شده است.
5.به میزان نور توجه کنید
حتما و همیشه به مقدار نور و اینکه از کجا تابیده میشود توجه کنید. اگر در محیطهای خارجی عکس میگیرید حتما توجه کنید که نور از پشت سوژه تابیده نشود. اگر میخواهید از یک سوژه بیجان عکس بگیرید، میتوانید با فلش کم بودن نور را جبران کنید.
6.از فلش کاملا با فکر استفاده کنید
زمان استفاده از فلش بارها پیش آمده که فاصله لازم را رعایت نکرده و اشخاص در عکس مثل ارواح افتادهاند. بهتر است هنگام استفاده از فلش کمی عقبتر از معمول بیستید و با زوم کادر لازم را ببندید. برخی از دوربینها هستند که به کاربر امکان تنظیم قدرت فلش را میدهند. استفاده درست از فلش به طبیعیتر شدن هر چه بیشتر عکسها میانجامد.
7.از یک پخش کننده فلش استفاده کنید
فلشهای کوچک قادر به پخش نور در محیطهای وسیع نیستند، استفاده از یک پخش کننده نور میتواند چاره کار باشد. دارندگان دوربینهای Point-and-shoot میتوانند با استفاده از یک کاغذ مومی نور خارج شده را کمی ملایمتر کنند.D-SLR دارها هم میتوانند از یک قوطی فیلم 35 میلیمتری و بریدن مقداری از آن درست به اندازه فلش برای بهتر کردن نور پردازی بهره ببرند.
8. از سه پایه یا تک پایه استفاده کنید
گاهی اوقات بهترین راه برای بهتر کردن عکستان، سپری کردن زمان بیشتر است. استفاده از یک سه پایه باعث میشود قاب خود را بهتر ببندید. سه پایههای مختلفی با قیمتهای متفاوتی در بازار وجود دارند. بهتر است زمانی که دوربینتان سنگین و گرانقیمت است، سه پایهای را انتخاب کنید که از قدرت کافی برای نگه داشتن دوربین برخوردار باشد.
تک پایهها هم بعضی مواقع خیلی به کار میآیند. مثلا یک تک پایه با کمک دوپای خودتان، میتواند به ثابت ماندن دوربین برای خلق یک عکس خوب کمک شایان توجهی کند.
9.خوب انتخاب کنید
با دوربینهای دیجیتال، گرفتن صدها عکس در چند دقیقه واقعا کار سادهای است. برای پیدا کردن یک موقعیت مناسب برای عکسبرداری زمان بگذارید. گرفتن دوربین و عکس انداختن بدون دقت، قطعا عکسهای خوبی ایجاد نخواهد کرد.
10.عکس خود را ادیت کنید
به یاد داشته باشید که حتی بهترین و حرفهایترین عکاسها هم پس از انداختن عکس آن را ویرایش میکنند. با انجام برخی تغییرات ساده میتوانید از عکس معمولی خود یک نوع حرفهای بسازید. نرمافزارهای فراوانی چه برای ویندوز و چه برای دیگر سیستم عاملها موجود هستند که میتوانید از طریق آنها عکس خود را کمی ویرایش کرده و آنرا دوست داشتنیتر از قبل کنید. در مقاله “10 برنامه عالی برای اندروید و iOS که عکسهایتان را به بهترین شکل ممکن میگیرند و میسازند” میتوانید برخی از این برنامهها را بشناسید.