چرا چهره افراد در هنگام ترسیدن تغییر می‌کند؟

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که وقتی وارد یک خانه خالی از سکنه می‌شوید و یا یک فیلم وحشتناک را تماشا می‌کنید احساس ترس بر شما غلبه کند. در واقع ترس یک احساس عجیب وحشتناک است. بسیاری از ما در زمانی که ناگهان می‌ترسیم قطعا فریاد می‌زنیم و این واکنش کاملا طبیعی است و اکثر افراد به ندرت دلایل علمی این عکس‌العمل را در نظر می‌گیرند.

اما چرا در اکثر مواقع ترس و وحشت زده‌گی در افراد با عکس‌العمل‌هایی مانند تغییر حالت چشم‌ها، افزایش تپش قلب و صدای فوق‌العاده بلند (جیغ) همراه است؟ در ادامه این مطلب توضیحات بیشتری در این خصوص ارایه کرده‌ایم؛ با ما همراه باشید.

پاسخ این سوال واضح است؛ در واقع در چهره‌هایی که ما ایجاد می‌کنیم، قدرت چشم‌گیری نهفته است؛ بنابراین حتی اگر هیچ چیز ترسناکی در اطراف شما وجود نداشته باشد، ایجاد چهره ترسناک باعث می‌شود که شما بیشتر به اطراف خود هشدار دهید. در این حالت چشمان شما بیشتر باز می‌شوند و سریع‌تر حرکت می‌کنند و به شما اجازه می‌دهند تا با استفاده از طیف گسترده‌ بینایی خود توانایی بهتری برای کشف خطرات احتمالی داشته باشید. همچنین شما سریع‌تر نفس می‌کشید و بینی‌های شما با حس بویایی فوق‌العاده بالایی کار می‌کنند. یک چهره ترسناک می‌تواند احساسات شما را تحت تأثیر قرار دهد.

ویلیام جیمز (William James)، روانشناس می‌گوید، در واقع، بسیاری از انواع مختلف حالات و اشکال چهره می‌تواند احساسات شما را تحت تأثیر قرار دهد. درست مانند لبخند زدن که می‌تواند باعث خوشحالی شما شود، نگاهی به یک اتفاق وحشتناک می‌تواند موجب هوشیاری فوری شما و در نهایت منجر به مقابله شده و یا ممکن است تصمیم به ترک محل را در تمام بدن شما ایجاد کند.

با وجود این ماسک همگانی از ترس، جالب است بدانید چهره هر فرد توانایی عضلانی مشابهی برای ایجاد آن ندارند. عضله ریسوریوس (risorius) که معمولا در دو طرف دهان قرار دارد؛ عضله‌ای است که وظیفه کنترل ابراز ترس شدید را بر عهده دارد. این عضله تنها در حدود دو سوم افراد ظاهر می‌شود و حتی در آن زمان نیز میزان اندازه و بازه آن از یک شخص به شخص دیگر متفاوت است.

برخی از افراد این عضله را در هر دو طرف صورت خود دارند، در حالی که در برخی دیگر این عضله تنها در یک طرف صورت قرار دارد. عدم وجود یا طول این عضله، شکل ظاهری ارتباطات غیر کلامی در زمان بروز ترس را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

اما شاید این سوال نیز برای شما به وجود آمده باشد که دلیل جیغ زدن افراد در زمان ترسیدن چیست؟

تئوری این واکنش این است که فریاد زدن در واقع شبیه یک سیستم زنگ خطر خودرو و یا گریه کودک که چشم‌پوشی از آن غیر ممکن است، عمل کرده و به‌عنوان یک ابزار دفاعی قابل شنیدن به شما کمک می‌کند. مطالعات نشان می‌دهد که بروز اتفاقات غیرعادی و نامنظم، هرج‌ومرج و یا مشاهده حیوانات وحشتناک، سخت‌تر از آن چیزی است که افراد بتوانند آن را نادیده بگیرند و شاید به همین دلیل فیلم‌های ترسناک و فریاد قربانیان‌شان بسیار تاثیرگذار و جادویی هستند.

به نظر شما چرا صدای بلند و چهره‌های عجیب و غریب با شگفتی و ترس همراه است؟ شما در زمان ترسیدن چه عکس‌العملی دارید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

2 در مورد “چرا چهره افراد در هنگام ترسیدن تغییر می‌کند؟”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH