آیا تاکنون از خود پرسیدهاید که چرا سونی با وجود تولید سنسورهای تصوبربرداری فوقالعاده، همواره اسمارتفونهای خود را با دوربینهایی متوسط روانه بازار کرده است؟! یکی از روسای سونی همین پرسش را از خود مطرح نموده و بهدنبال تغییر مواردی پیرامون آن است. آیا سونی در مسیر درستی قرار دارد؟
کنیچیرو یوشیدا از ماه آوریل 2018 بهعنوان مدیرعامل سونی فعالیت کرده و پیشتر نیز مدیرمالی ارشد این شرکت بوده است. وی طی ماه جاری در مصاحبهای با هفتهنامه تجاری Wirtschaftswoche در آلمان پیرامون راهبرد سونی صحبت کرد. او میخواهد غول ژاپنی را در عصری جدید قرار داده و بدین منظور با ایجاد شبکهای از واحدهای متعدد شرکت، آنها را به یکدیگر نزدیکتر نماید.
نشریه Wirtschaftswoche در میان سایر مسائل به یک معضل بزرگ اشاره نموده که سونی نیز برای مدتها با آن دست به گریبان بوده است. این شرکت، سازنده سنسورهای تصویری برجستهای است که در اسمارتفونهای کلیه تولیدکنندگان بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند؛ اما دستگاههای تحت مالکیت این برند واقعا بهعنوان خالق تصاویر مناسب و منحصربهفرد شناخته نمیشوند. در این میان برای برخی پرسشهای نادرست حداقل بایستی تفسیری مناسب ارایه داد. هفتهنامه Wirtschaftswoche پرسید که چرا در محصولات سونی از بهترین سنسورها استفاده نمیشود. اما این موضوع صحت ندارد. بهعنوان مثال اسمارتفون اکسپریا XZ2 پریمیوم را ملاحظه کنید. این وضعیت نادر بوده و یوشیدا نیز از آن شگفتزده شده است. چه کسی جز شخص رئیس سونی میتواند اقدامی در این خصوص انجام دهد؟ بر اساس تصمیمات کنونی، رئیس واحد تصویربرداری بر فرآیند توسعه اسمارتفونها نیز نظارت خواهد داشت. مدیرعامل سونی به مجله Wirtschaftswoche گفت: “البته ما بایستی شایستگیهای سونی در زمینه عکاسی را به محصولات تولیدی خود بیفزاییم و من تصور میکنم که بهزودی شاهد نتایج این اقدام خواهیم بود.”
این اقدام قابل اجراست؛ اما سونی به 3 دلیل عمده راه سختی را پیش رو دارد.
- وجود سختافزار بسیار مناسب در مقطع زمانی فعلی
با مشاهده جدیدترین پرچمداران اکسپریا متوجه میشویم که پیشتر سونی مواردی را در مسیر توسعه قرار داده است. بهعنوان مثال میتوان به حرکت کمپانی در جهت رویه ضبط ویدیوهای سوپر اسلوموشن اشاره کرد. این پدیده تنها با وجود یک سنسور خاص سونی امکانپذیر بود. بنابراین سونی از جنبه سختافزاری در مسیری درست قرار دارد. اما با وجود دلیل شماره 2، متاسفانه این موضوع چندان تعیینکننده نیست؛ خصوصا اگر باور داشته باشیم که اسمارتفونها اساسا برای ثبت عکسهای فوری مورد استفاده قرار میگیرند.
- در حال حاضر عکاسی محاسباتی حرف اول را میزند
گوگل با فناوری +HDR خود سطح انتظارات را بالا برده است. نرمافزار، چندین تصویر را در قالب یک تصویر ادغام مینماید. در این حالت تصویر منفرد اولیه دیگر وجود ندارد؛ چرا که مراحل پردازشی متعدد، کیفیت ممتاز تصویر نهایی را تضمین میکنند. شرکت اپل نیز از سیستم بسیار مشابهی با فناوری HDR هوشمند رونمایی کرده است. نرمافزار، فریمهای مناسب از چندین تصویر با نورپردازیهای متفاوت را انتخاب نموده و آنها را بهگونهای با یکدیگر ترکیب میکند تا نهایتا یک تصویر منفرد ایجاد شود. سامسونگ از زمان عرضه اسمارتفون گلکسی S8 از پردازش نرمافزاری مشابهی بهره گرفته است (اما در واقع هنوز آن را تحت کنترل قرار نداده).
طبق روال معمول، اپل شروع عصر عکاسی محاسباتی را اعلام میکند!
با وجود کلیه تفاوتها، اپل و گوگل پارادایم معمول یک عکس را بیشازپیش ارتقا دادهاند. دوربین اسمارتفونها دیگر بر برترین سختافزار حسگر متکی نبوده و بر مناسبترین نرمافزار پس-پردازش تکیه دارند. دستورالعمل اسرارآمیز برای ثبت بهترین عکسها در مفهوم پردازش تصویری دادههای سنسور نهفته است. برای اثبات این موضوع میتوان به گوگل اشاره کرد. این شرکت در جریان جهش از نسل اول به سوی نسل دوم گوشیهای پیکسل از سختافزار حسگر ردهپایینتری بهره گرفت؛ با این وجود هندست نسل جدید همچنان عکسهای بهتری را بهثبت میرساند.
قابلیتهای شاخص اپل چندان هم نادر نیستند.
آیفونها نیز از چنین تراشههای محاسباتی قدرتمندی برخوردار هستند؛ چرا که اپل برای ویرایش عکسها به آنها نیاز دارد. براساس ادعای اپل، آیفونها برای هر عکس حدودا 1 تریلیون عملیات محاسباتی را اجرا میکنند. بدین منظور واحد پردازش عصبی (NPU) نیز تا حدی بهکار گرفته میشود.
- سونی باید مواردی را برای مشتریان خود روشن کند
تصاویر به ثبت رسیده با فناوری جنجالی HDR مشابه با تکنولوژی گوگل، سریعا میتوانند تا حدی تصنعی بهنظر برسند و این موضوع قابلانکار نیست. اکنون این پرسش مطرح میشود که: سونی مایل به پیمودن کدام مسیر است؟ سونی بهمنظور ارتقا کیفیت دوربین اسمارتفونهای خود میتواند از مسیر HDR کمپانیهای گوگل یا اپل تبعیت نماید؛ اما اینکار مخاطراتی را به همراه دارد. گوگل برای سالها بر روی +HDR کار کرده و نخستین بار از این فناوری در اسمارتفونهای نکسوس 5X و نکسوس 6P بهره گرفته است. از آن زمان تا به امروز، هرساله تکنولوژی +HDR پیشرفت نموده است. به همین دلیل قدم گذاشتن در این مسیر، چندان امیدوارکننده بهنظر نمیرسد. نهایتا سونی وادار به عقبنشینی شده و این اقدام احتمالا چندین سال بهطول خواهد انجامید. بنابراین ایده مذکور، مناسب نخواهد بود.
در عوض مدیرعامل جدید واحد اسمارتفون سونی ناچارا بایستی به ترفند تطبیق نرمافزار دوربینهای حرفهای و بزرگ سونی در اسمارتفونهای کوچکتر روی بیاورد. حتی دوربینهای بزرگ نیز مجهز به پردازشگرهای تصویری هستند که دادههای حسگر را پردازش نموده و تصاویر بهینهسازی شده را با فرمت JPG ذخیره میکنند. از سوی دیگر فرمت RAW در بردارنده کلیه دادههای سنسور است؛ اما این تصاویر نیز از طریق نرمافزار، توسعهیافته و بهینهسازی میشوند و کلیه افرادی که تاکنون شاهد مکانیزمهای کنترلی برنامه لایتروم بودهاند نیز اذعان خواهند کرد که خلوص این تصاویر، متفاوت بهنظر میرسد.
ما در بروشورهای تبلیغاتی مطالعه کردهایم که هماکنون اسمارتفونهای اکسپریا از دانش فنی سونی در زمینه عکاسی استفاده میکنند. اما این موضوع حداقل تا اندازهای که سونی ادعا میکند، اعتبار ندارد. در واقع وعده ارایه نتایج سریع از سوی یوشیدا مدیرعامل سونی برای ما امیدوارکننده خواهد بود. احتمالا پیشتر با عرضه اسمارتفون اکسپریا XZ3، شاهد علائم اولیه این وعده بودهایم. اما سونی نهایتا با معرفی اکسپریا XZ4 بایستی به وعده خود جامه عمل بپوشاند.
دوربین سونی اکسپریا XZ2 پریمیوم
یک نرمافزار دوربین با کیفیت بالا، بهخوبی میتواند کسب وکار اسمارتفونهای سونی را احیا نماید. با اینحال سونی ناچارا بایستی آن را با الگویی متفاوت و سرعتی در حد و اندازه گوگل و اپل به مشتریان خود ارایه کند. این امر مستلزم ایجاد ارتباط میان پرسشهای زیر است:
چرا رنگهای روشن همواره مهمترین مولفه محسوب نمیشوند؟ رویکرد ارایه شده توسط سونی دارای چه مزایایی است؟
باید منتظر بمانیم و ببینیم که آیا سونی در این مسیر قدم خواهد گذاشت یا خیر. امیدواریم چنین اتفاقی رخ دهد؛ زیرا گزینههای جایگزین نظیر دوربین دوگانه و حتی فناوری HDR هوشمندتر نیز پارادوکس سونی را برطرف نکرده و موجب سقوط بیشتر آن میشوند.
شما چهطور فکر میکنید؟ آیا سونی در زمینه دوربین به کیفیت ممتاز دست خواهد یافت؟