در خبرها آمده بود که گوگل برای هواوی در ارتباط با سیستم عامل اندروید از این پس محدودیت هایی قائل میشود که این محدودیتها شامل دسترسی به فایلهای به روزرسانی سیستم عامل و مجوزهای دسترسی به اپلیکیشنهای گوگل میشود. این محدودیتها شاید در نگاه اول برای یک شرکت تولید کننده گوشی مبتنی بر سیستم عامل اندروید نگران کننده به نظر برسد، ولی در ارتباط با هواوی این امر متفاوت است.
بر مبنای شنیدهها، هواوی مدتها بوده که خود را برای شرایطی که گوگل سیستم عاملش را در آینده از حالت فعلی خارج کند و بهای زیادی برای مجوزهایش طلب کند، آماده کرده بود. این شرکت در سالهای گذشته با استخدام دهها نفر از حلقه مهندسان ارشد اصلی طراح سیستم عامل اندروید در بخشهای نرم افزاری خود، به موازات پروژههایی چون طراحی رابط کاربری اختصاصی هواوی با نام EMUI، مشغول کار روی پروژههایی بوده که در مواقع این چنین بتواند این شرکت را از بحران برهاند.
در واقع همین نگاه دوراندیشانه هواوی بوده که علی رغم فشارهای تکنولوژیک و بعضا سیاسی رقبا، این برند را همچنان جلو برده و به دومین برند بازار گوشیهای هوشمند دنیا تبدیل شده است. مصداقهای دیگر این دوراندیشی را میتوان در بخشهای زیادی از این شرکت مشاهده کرد.
به عنوان نمونه هواوی در پیچیدهترین حوزه سخت افزاری یعنی طراحی چیپهای پردازشی، نه تنها از نگاه تکنولوژیک مستقل از تولید کنندگان بزرگ پردازنده در دنیا عمل میکند، بلکه از آنها نیز پیشی گرفته و به اولین شرکتی بدل شده که پردازندههای با قابلیت پردازش هوش مصنوعی برای تجهیزات موبایل را به بازار عرضه کرده است. به علاوه این شرکت در حوزه پردازش تصویری و عکاسی با موبایل به خصوص در گوشیهای اخیر خود مانند سری هواوی پی30 ابداعاتی را به انجام رسانده که استانداردهای عکاسی و انتظارات کاربران در گوشیهای هوشمند را به سطحی جدید ارتقا داده است. باتری و سرعت شارژ نیز حوزه دیگری است که هواوی مدتهاست خود را از رقبا متمایز نموده است.
به جرات میتوان گفت در برخی از حوزهها رقیب اصلی هواوی، خود هواوی است چراکه رقبا مدتهاست از حیث تکنولوژیک در فضای متفاوتی نسبت به هواوی سیر میکنند، به همین دلیل هم هست که در سالی که اندازه بازار گوشیهای هوشمند میان رده و بالا رده در برخی کشورهای دنیا کوچک شده، هواوی تنها برندی بین سه برند اصلی بازار گوشیهای هوشمند بوده که سهم بازار خود را در آن کشورها ارتقا داده است.
به هر روی آنچه هواوی را همیشه در بحرانهای این چنینی نجات داده است، تکیه به توان داخلی و ابتکارات مهندسان این شرکت بوده است. امری که در حوزه نرم افزار هم بارها به رخ رقبا کشیده شده است. از این نگاه میتوان بیانیه هواوی را نسبت به بحران اخیر این گونه تفسیر کرد که خود را برای این بحران نیز از قبل آماده کرده بود.
با هم بیانیه این شرکت را در ارتباط با بحران اخیر مرور می کنیم:
“هواوی سهم قابل توجهی در توسعه و رشد اندروید در سراسر جهان دارد و به عنوان یکی از شریکهای کلیدی اندروید در سراسر جهان شناخته میشویم، هواوی روی پلت فرم باز اندروید در جهت توسعه یک سیستم که به نفع کاربران و صنعت است، کار کرده. هواوی همچنان به ارائه به روزرسانیهای امنیتی و خدمات پس از فروش به تمام محصولات خود مانند گوشیهای هوشمند و تبلت ادامه خواهد داد، که شامل محصولاتی میشود که فروخته شده یا هنوز موجود است.
اکوسیستم نرم افزاری ما ایمن و پایدار به مسیر خودش ادامه میدهد تا بهترین تجربه ممکن را برای همه کاربران در سطح جهان به ارمغان بیاورد.”
هواوی در این بیانیه به وضوح اشاره کرده که خود این شرکت بخشی از پروسه ارتقا و رشد سیستم عامل اندروید تاکنون بوده است و اگر گوگل بخواهد خود را از کمک های هواوی در این زمینه محروم کند، قطعا هواوی تنها بازنده این بازی نخواهد بود. از سوی دیگر هسته اصلی پلتفرم اندروید یک هسته اوپن سورس و متن باز است و متخصصان امر میدانند که روی پلتفرمهای متن باز چیزی به نام تحریم اساسا تعریف شدنی نیست. تنها برخی اپلیکیشنهای اختصاصی گوگل باقی میماند که در صورت قطعی شدن این تحریم هواوی از آنها محروم میشود که برای این امر هم در بازار چین و برخی کشورهای دیگر سالهاست هواوی به اپلیکیشنهای جایگزین روی آورده است.
با نگاه استراتژیک از بالا در مییابیم که تحریمهای این چنینی در بازار تجهیزات تکنولوژیک در برابر توان شرکتهایی چون هواوی تنها در حوزه مانورهای تبلیغاتی میتواند دردسر ایجاد کند و نه در تجربه واقعی کاربران روی تجهیزات این شرکت و چه بسا این تحریمها نه تنها موجب ضعف هوآوی نشوند، که به قدرتمندتر شدن آنها بیانجامند.