اینترنت استارلینک در ایران

بررسی وضعیت اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران

گسترش اینترنت ماهواره‌ای استارلینک و دسترسی آزاد به اینترنت پرسرعت بدون محدودیت، اتفاقی‌ است که ایلان ماسک، مدیر عامل شرکت اسپیس ایکس از چند سال پیش وعده آن را داده بود. اتفاقی که به ویژه در ایران باب میل کاربران و  نگران کننده برای مسئولین خواهد بود. ایران یکی از 10 کشور دنیا با بیشترین محدودیت اینترنتی محسوب می‌شود که علت اصلی آن در پیش گرفتن سیاست حکمرانی فضای مجازی و مدیریت بر محتوای تولیدی و منتشر شده است.

توسعه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در حال حاضر بزرگ‌ترین تهدیدی است که این حکمرانی را به خطر می‌اندازد، هرچند واقعا حکمرانی هم در کار نیست، این روزها کمتر کسی است که فیلترشکن نداشته باشد، اغلب مردم به ویژه قشر نوجوان و حتی کودکان دسترسی آزاد به محتوای مناسب و نامناسب در اینترنت دارند و این اتفاق مشکلات فرهنگی بسیاری برای جامعه ما ایجاد کرده است.

البته مشکل فقط حوزه فرهنگی نیست، یکی از بزرگترین عوامل فیلترینگ در ایران، انتشار محتوای سیاسی و انتقادی است که گاها به تجمع و شورش‌های خیابانی مردم نیز منجر شده است.

پروژه SpaceX

اما به هر شکل حکومت با استفاده از راهکارهایی مانند فیلترینگ، محدود کردن پهنای باند بین‌الملل، اختلال در شبکه با قطعی کلی پهنای باند بین‌الملل مانند آن چیزی که آبان سال گذشته تجربه کردیم، به دنبال اثبات حکمرانی خود در فضای مجازی و دسترسی به اینترنت است که با آمدن اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، این راهکارها دیگر عملی نخواهند بود.

رئیس مرکز ملی فضای مجازی در چند ماه اخیر سخنانی در خصوص آمادگی برای مقابله با اینترنت ماهواره‌ای و خطرات احتمالی آن و همچنین افزایش حکمرانی در فضای مجازی مطرح کرده که نشان می‌دهد مسئولین ما با این فناوری سر ناسازگاری دارند یا حداقل به دنبال تعیین قوانینی برای محدودیت استفاده عمومی از اینترنت ماهواره‌ای هستند.

همچنین تعجیل دولت و مجلس برای راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات و اینترنت ملی نیز بی‌ارتباط با توسعه روزافزون اینترنت ماهواره‌ای نیست و حتی در مصوبات جدید مجلس بخشی از درآمد مازاد افزایش 10 درصدی حق‌السهم دولت از اپراتورها صرف توسعه شبکه داخلی به جهت مقابله با تهدیدات احتمالی اینترنت ماهواره‌ای می‌شود.

اما در این خصوص سوالات زیادی نیز در ذهن کاربران ایجاد شده، امید رهبر، کاشناس حوزه فناوری در گفتگو با ایسنا به این سوالات پاسخ داده است.

این کارشناس در خصوص وضعیت پروژه استارلینک و سابقه استفاده از اینترنت ماهواره‌ای در جهان گفت: پروژه استارلینک اولین نمونه اینترنت ماهواره‌ای در جهان نیست، از سال 2012 دو شرکت ویاست و هیوزنت به عنوان ارائه دهنده اینترنت ماهواره‌ای فعالیت دارند و شرکت هیوزنت در حال حاضر بیش از یک میلیون و 300 مشترک در آمریکا دارد. بنابراین تا پیش از این هم از فناوری اینترنت ماهواره‌ای استفاده می‌شد اما شرایط و امکانات پروژه استارلینک متفاوت است.

چرا پروژه استارلینک برای جهان اهمیت دارد؟

تاکنون شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت ماهواره‌ای در برخی مناطق این فناوری را عرضه کرده‌اند اما پروژه استارلینک یک اینترنت بین‌المللی برای مردم در سراسر جهان است. ضمن اینکه اینترنت استارلینک سرعت بسیار بالا، پهنای باند مناسب و تاخیر بسیار کمی دارد و از نظر کیفیت خدمات با دیگر ارائه دهندگان اینترنت ماهواره‌ای قابل مقایسه نیست. این اینترنت محدودیت جغرافیایی ندارد و از سال 2018 راه‌‌اندازی شده، تاکنون حدود هزار ماهواره استارلینک به فضا فرستاده شده و طبق برنامه هر سه ماه یک موشک فالکوم حداقل 60 ماهواره دیگر را در مدار قرار می‌دهد.

اینترنت استارلینک در ایران

ماهواره‌های استارلینک سیگنال را مستقیما به گیت‌وی یا کامپیوتر میزبان می‌فرستند و به این ترتیب، تجهیرات ارتباطی کمتری برای دسترسی به این اینترنت نیاز است. این ماهواره‌ها نسبت به نمونه قبلی اینترنت ماهواره‌ای، از 70 تا 100 برابر به زمین نزدیک‌تر هستند و سرعت انتقال و تاخیر آن‌ها بسیار ناچیز است.

واقعا اینترنت استارلینک کیفیت بالایی دارد؟

امید رهبر در خصوص سرویس اینترنت استارلینک و کیفیت آن اعلام کرد: طبق اطلاعاتی که سایت رسمی اینترنت استارلینک منتشر کرده، سرعت این اینترنت بین 50 تا 150 مگابیت خواهد بود، همچنین تاخیر آن حدود 20 الی 40 میلی‌ثانیه است که رقم بسیار مناسبی محسوب می‌شود. در ابتدا برای برقراری اینترنت باید 499 دلار هزینه کرد که با آن دیش، رسیور و سخت افزار لازم برای دریافت سیگنال‌ها در اختیار شما قرار می‌گیرد. پس از آن حق اشتراک ماهانه این اینترنت 99 دلار است که مشترکان پرداخت می‌کنند.

به این ترتیب هزینه اینترنت استارلینک بسیار بالاست و در حال حاضر عموم مردم نمی‌توانند از این اینترنت استفاده کنند. کاربران استارلینک در حال حاضر از 10 هزار نفر عبور کرده که بیشتر آنها در استرالیا، نیوزیلند، آمریکا، مکزیک و کانادا هستند، با افزایش مشترکان این سرویس می‌توان انتظار داشت که قیمت اشتراک آن نیز کاهش پیدا کند و اینترنت ارزان در اختیار همه مردم جهان قرار بگیرد.

اینترنت استارلینک کی به ایران می‌رسد؟

امید رهبر در پاسخ به این سوال تاکید کرد: اینترنت استارلینک خیلی سریع‌تر از آنچه فکرش را بکنیم به ایران می‌آید و تا چند ماه دیگر در آسمان ایران ظاهر می‌شود، البته باید دید شرایط ارائه سرویس ماهواره‌ای اسپیس‌ایکس در کشور ما چگونه است. آیا وزارت ارتباطات مجوز استفاده از این نوع سرویس را می‌دهد؟ اسپیس ایکس یک شرکت آمریکایی است و قطعا تابع قوانین آمریکاست، بنابراین ارائه این سرویس در ایران یا برخی کشورهای دیگر دستخوش جهت‌گیری‌های سیاسی خواهد بود که بر روی ارائه کیفیت و کمیت خدمات آن تاثیر می‌گذارد.

آیا می‌توان در اینترنت استارلینک اختلال یا محدودیت ایجاد کرد؟

این کارشناس حوزه فناوری در خصوص اعمال محدودیت یا اختلال در اتصال به اینترنت استارلینک توسط دولت ایران گفت: این کار اصلا ساده نیست، طبق اعلام شرکت اسپیس ایکس، قطر هر دیش دریافت کننده در پک سخت افزاری مشترکان، 70 سانتی‌متر است، این دیش هر کجا و به هر سمتی که باشد به ازای هر 10 سانتی‌متر یک سیگنال ماهواره استارلینک را دریافت خواهد کرد. در حال حاضر هر دیش سه سیگنال دریافت می‌کند همچنین این دیش‌ها به صورت هوشمند چرخیده و قوی‌ترین سیگنال را پیدا می‌کنند. با جا به جایی دیش، اینترنت از سه سیگنال دیگر دریافت می‌شود و ارتباط برقرار خواهد ماند.

اینترنت استارلینک در ایران

قرار است این سه سیگنال تا دو سال دیگر به 10 سیگنال تبدیل شود که عملا مقابله با آن بسیار سخت و دشوار خواهد شد. کسانی که به دنبال مقابله با اینترنت استارلینک هستند به خوبی با این پروژه آشنایی ندارند، شبکه GPS یا موقعیت‌یاب در کل دنیا 60 ماهواره دارد و به زودی جی‌پی‌اس بر روی ماهواره‌های استارلینک منتقل می‌شود، بنابراین محدودکردن یا مقابله با این سرویس بسیار دشوار خواهد بود.

آیا اینترنت استارلینک را در ایران خواهیم دید؟

در این خصوص به پاسخ خود ایلان ماسک مراجعه می‌کنیم، دو روز پیش یکی از کاربران ایرانی توییتر از ایلان ماسک در خصوص وضع این اینترنت در ایران پرسید، ایلان ماسک در جواب گفت: ما بهترین کاری که از دستمان بربیاید را انجام می‌دهید.

به این ترتیب به نظر می‌رسد خود ایلان ماسک نیز به محدودیت‌های دسترسی اینترنت در ایران واقف است و به دنبال راهی برای ارائه اینترنت بدون محدودیت در ایران و تمامی کشورهای دنیاست.

امید رهبر در این خصوص گفت: تاکنون 40 درصد ماهواره‌های استارلینک در مدار قرار گرفته‌اند و تا چند سال آینده، ده‌ها هزار ماهواره این شرکت سراسر کره زمین را فرا خواهد گرفت. در چنین شرایطی سیاست همکاری به جای مقابله با شرکت اسپیس ایکس منطقی‌تر است. البته با توجه به تحریم‌ها، این همکاری می‌تواند به صورت غیررسمی باشد. نظر شما در این باره چیست؟

33 در مورد “بررسی وضعیت اینترنت ماهواره‌ای استارلینک در ایران”

  1. قیافه های مدیر عامل های شرکت های مخابراتیه داخلی وقتی این اینترنت به دست مردم برسه دیدنیه:)
    درسته که هزینه‌ش بالاست اما مطمئن باشین که بعد یه مدت نه چندان زیاد حدود یک سال قیمتش به دلیل زیاد شدن مشترکینش خیلی کمتر خواهد شد و با احتساب این موضوع این اینترنت برای اکثر مردم قابل استفاده خواهد بود:)

  2. بدون اینکه در این باره جناح گیری سیاسی بکنیم :
    =استارلینک تابع قوانین آمریکاس و قاعدتا باید ایران رو تو این زمینه تحریم بکنه . همونطور که حتی تحریم های دارویی اعمال کردن علیه مون (با دارو موشک میساختیم یا بمب اتم ؟) . اگر نکرد و حتی با هزینه های پایین تر بهمون داد ، هر چند *** *** ولی ممنون 🙂
    =ایران زیادی از حد محدود کرده فناوری های ارتباطی رو ، و حتی به فکر محدود تر کردنش هم هست .در نتیجه مردم ایران قطعا از این فناوری استفاده خواهند کرد ، البته اگر دولت ممنوع نکنه که البته ممنوع کردن هم فایده نداره .
    =دولت کره جنوبی جدیدا به جای اعمال محدودیت های بیشتر ، به فکر همکاری با غول های فناوری افتاده . اگر ایران هم همینکارو بکنه براش بهتره 🙂

    این بود نظر من 🙂

    9
    5
  3. پس چی میگفتن اینهمه رایگانه رایگانه
    کی توان پرداخت همچین مبلغی رو داره فقط واسه شرکت های بزرگ و قوی میتونه مورد استفاده باشه براعموم غیر قابل استفادس

    5
    5
  4. خیلیا خیال می کردن رایگانه. این اینترنت از فضاست و قیمتش هم فضاییه. فکر نکنم حتی اگه از نظر اونا ارزون بشه برای ما ارزون به حساب بیاد.

    4
    6
    1. اگه اینترنت ماهواره ای همه گیر شد تنها کاری که حکومت ایران میتونه بکنه اینه که دلار رو بکنه ۱۰۰ هزار تومن تا هیچکس نتونه اشتراکش رو بخره

      10
    2. رفیق گوشی موبایل و خطش وقتی اوایل دهه هشتاد تازه اومده بود یادتونه چقدر گرون بود؟ چه کسی اون زمان فکرشو می کرد خط تلفن همراه یه زمانی قیمتش پنج هزار تا تک تومنی بشه؟
      فراوونی که بشه مطمئن باش این قیمتای فضایی هم میاد به زمین

  5. حکومت از شهر موشکی جدیدش رونمایی کرد
    ایالات متحده از اینترنت ماهواره ای برای کل کره خاکی!

    سوال اول 20 نمره/
    کدوم در آینده پیشرفت میکنه؟

    2
    32
    1. هر دو. هر کشوری با توجه به موقعیتی که کشورش در اون قرار داره باید عمل کنه. برای ما شهر موشکی و شهر اقتصادی هر دو لازمه

      33
      3
  6. ایران توانایی زدن ماهواره رو داره اگر چنین اتفاقی بی افته باید تمام این ماهواره ها رو نابود کرد..

    53
    5
  7. خیلی گرونه خدایی ۵۰۰ دلار میشه حدود ۱۳ میلیون تومان
    بعدشم اگه ماهی ۱۰۰ دلار هزینه داشته باشه که دیگه هیچی
    کلا نمیصرفه
    شاید واسه گیم نت و کافینت گزینه مناسبی باشه

    1
    18
  8. اشتباه میکنید چطور؟ اولش برای مقابله ستادتشکیل میدن بابودجه دهها ملیاردتومانی با افراد مخصوص خودشان بعدازچندسال وخوردن صدها ملیارد تومان خودشان راهمراه میکنن بااینکه ازاولش میدانستند کاری نمیتونن بکنن فقط مسئله خوردن آن پولهابود.

    1
    26
  9. چین: هولیان ونگ به جای اینترنت
    استرالیا؛ دیوار ضدخرگوش و ضدگوگل
    آلمان؛ فیلتر هولوکاست
    فرانسه؛ قطع دسترسی متخلفان(طبق قانون های هادویی و لوپسی مصوب سال 2009، کاربران ناقض قوانین شبکه از دسترسی به آن محروم می شوند و علاوه بر فهرست بلندی از تارنماهای غیراخلاقی یا ایدئولوژیک مسدود، شهروندان حق جستجوی برخی عبارات را در مورتورهای جستجو ندارند.(
    دیوار سایبری آمریکا: قانون توقف سرقت آنلاین «سوپا» و قانون حفاظت از دارایی معنوی «پیپا» به دولت آمریکا قدرت خواهندداد به صورت بالقوه میلیون ها تارنما را تعطیل کند. روزنامه نیویورک تایمز در سرمقاله خود آورده است: «نتیجه اجرای دو قانون فوق پدید آمدن پدیده ای مانند دیوار آتش بزرگ چین در آمریکاست.»
    طبق افشاگری های ادوارد اسنودن، دولت آمریکا بزرگ ترین شنود و رصد اینترنتی را انجام می دهد. حالا حتی کشورهایی مانند سوئد، هند، کره جنوبی، مالزی و کانادا، که نمادهای مردم سالاری و آزادی بیان محسوب می شوند، گسترده ترین میزان فیلترینگ اینترنت را اعمال می کنند
    ((…این ها نمونه هایی از محدوددیت اینترنت در کشورهاییه که سرعت نت مطلوبی دارند..متاسفم براتون که طوری مقاله نوشتین که گویی در هیچ کشوری محدودیت اینترنت(چه اخلاقی چه سیاسی) اعمال نمیشه!!
    و البته به شبکه ملی اطلاعات هم حمله کردین ..با اینکه هم سرعت و هم امنیت بیشتری رو خواهد شد..فقط میتونم بگم متاسفم))

    75
    16
    1. قوانین جلوگیری از اسکم، هک و محتوای نامناسب برای کودکان ایالات متحده چه ربطی به فیلتراسیون نصف اینترنت حکومت ما داشت آقای آقا پارسا؟!!!
      خودت فهمیدی چی گفتی واسه ما ترجمه کن
      و البته شبکه ملی اطلاعات پروژه ای از همین حالا ورشکسته شده است که شاید بعد ها برای ارتباط بین سازمان ها به جای شبکه دولت استفاده بشه!

      5
      33
  10. حتی اگه اینترنت جهانی مشکلات فرهنگی و سیاسی و انتقادی و .. براشون نداشته باشه
    بازم اینها اجازه نخواهند داد تا مردم از اینترنت رایگان و به صرفه استفاده کنن
    چون اینا فقط به فکر جیب خود و دوشیدن مردم هستن
    طرح رجیستری گوشی – بورس – گرانی خودرو و … این رو ثابت کرد
    به جای جلوگیری از حقوقای نجومی و فساد ، به فکر راههای مختلف برای افزایش در آمد از جیب مردم هستند!
    پس طبیعیه بشدت مخالف اینترنت رایگان باشند

    9
    51
    1. پروفسور نوشته رایگان نیست. اشتراک ماهیانه 100 دلاری. یعنی ماهی 2.5 میلیون تومن با پول فعلی که تازه امکان پرداخت و تراکنش وجود نداره. فقط ممکنه چون عاشق چشم و ابروی شما هستند، برای خرابکاری، اینترنت رو در ایران رایگان بدن ولی از شهروندان خودشون پول بگیرن :))) که با یک حساب دقیق، هزینه اینترنت استارلینک برای ایرانیها میشه 32 میلیارد دلار سالانه که آمریکا باید از جیب مبارک خودش پرداخت کنه

      13
      6
    2. داداش کجایی؟!!
      کی گفت اینترنت رایگان
      طرف ورداشته مطلب چرت و پرت گذاشته تو هم ذوق زده شدی اینترنت رایگان!!!

      9
      9
  11. آخ آخ چه اتفاقاتی قراره در ایران بیوفته با این فناوری

    توصیه میکنم موشک هاتون رو بزنید بهش :))

    6
    23
  12. جون نت ماهواره ای…
    ممکنه یه روزی بدون رسیور بشه استفاده کرد؟
    یا رسیور های کوچیک واسه گوشی بیاد
    وای اینجوری بشه همه شرکتای نت داخلی و سیم کارتی ورشکست میشن

    4
    24
    1. سعید صانعی

      با گسترش فناوری هیچ چیزی بعید نیست، اما فعلا عملیاتی شدن این ایده غیرممکنه

      4
      8
      1. ببخشید پرفسور میگه کاربراش از 10 هزار نفر عبور کرده میگی عملی شدن این ایده ممکن نیست؟؟؟!

        5
        3
        1. سعید صانعی

          دوست عزیز کامنت‌ها رو با دقت بخونید، یکی از دوستان پرسیدند که میشه بدون رسیور نت رو دریافت کرد، من اون موضوع رو گفتم که فعلا نمیشه

    2. خب ورشکست بشن
      این همه گران فروشی میکنن و اینترنت گران به مردم میدن تازه فیلتر هم هست و اگه بری تلگرام و فسیبوک و سایتهای خارجی ضریب مصرف دوبرابر میشه هر وقت هم میخوان قطعش میکنن..
      تو چرا غصه میخوری! :))))

      1
      24
    3. احتمالا بشه دانلودو از ماهواره کرد اپلود رو به دکل موبایل
      اپلود مستقیم به ماهواره با گوشی غیر ممکنه

      2
      8

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH