تفاوت بین پروکسی و VPN چیست؟ + جدول

اگر در حال خواندن این مطلب هستید، احتمالاً می‌خواهید به هر دلیلی آدرس IP خود را تغییر دهید، اما شاید بخواهید تمام فعالیت‌های فضای وب خود را نیز رمزگذاری کنید.

به نظر شما بهتر است از کدام یک استفاده کنید، VPN یا سرور پراکسی؟ هر کدام از این دو مزایا و معایب خود را دارند.

ادامه مطلب را بخوانید؛ ما به شما کمک خواهیم کرد تا تصمیمی آگاهانه و سریع بگیرید.

بیایید با اصول اولیه شروع کنیم، VPN چیست و سرور پروکسی چه چیزی است؟

VPN‌ها

VPN‌ها سرورهای خصوصی مجازی هستند که تمام فعالیت های وب کاربران و آدرس‌های IP دستگاه را رمزگذاری می‌کنند. به طور معمول، آنها به شکل یک برنامه یا یک افزونه مرورگر هستند.

سرورهای پروکسی

از طرف دیگر، سرور پروکسی رایانه‌ای است که بین کاربر و سرور او قرار می‌گیرد و فقط آدرس IP دستگاه او را پنهان می‌کند، نه تمام فعالیت‌های وب را. همچنین سرور پروکسی تنها در یک وب سایت یا برنامه کار می‌کند. ما اکثرا انواع سرورهای پروکسی زیر را می‌بینیم:

SOCKS5:

بسیاری از مردم ترجیح می‌دهند از SOCKS5 برای مواردی مانند اشتراک‌گذاری فایل، پخش ویدیو و بازی‌های آنلاین استفاده کنند، اما سرعت آن بسیار کندتر از HTTP است.

HTTP:

HTTP یک سرور پراکسی است که معمولاً برای دسترسی به وب‌سایت‌های دارای محدودیت جغرافیایی استفاده می‌شود. اگر در کشوری زندگی می‌کنید که سطح بالایی از سانسور اینترنت دارد، HTTP گزینه خوبی برای شما است.

Transparent:

سرورهای پروکسی فقط برای باز کردن قفل وب سایت‌های خاص استفاده نمی‌شوند. آنها همچنین‌ می‌توانند برای اهداف دیگری نیز به کار گرفته شوند. آیا نمی‌توانید با رایانه‌های موجود در کتابخانه عمومی دانشگاه  خود به فیس‌بوک بروید؟ خوب، به این دلیل است که کتابداران ممکن است از یک سرور پروکسی Transparent استفاده کرده باشند که از دسترسی به برخی وب سایت‌ها جلوگیری می‌کند. کالج‌ها و صاحبان کسب و کارها نیز اغلب از این سرورها استفاده می‌کنند.

پروکسی در مقابل VPN

بستگی به نیاز شما دارد که بخواهید از سرور پروکسی یا VPN استفاده کنید، اما به احتمال زیاد استفاده از VPN راحت‌تر خواهد بود. به جدول زیر توجه کنید.

ویژگی‌ها

پروکسی

VPN

هزینه
معمولا رایگان معمولا خریدنی
تعداد استفاده
۱ نا محدود
رمزگذاری آدرس IP
بله بله
رمزگذاری فعالیت‌های اینترنتی
خیر بله
فروش داده‌های کاربران
بله خیر
پوشش
یک وبسایت یا اپلیکیشن تمامی وبسایت‌ها و اپلیکیشن‌ها
سازگاری با استریم و بازی
بله بله
می توان از آن برای دور زدن محدودیت های جغرافیایی استفاده کرد
بله بله
سرعت مرور را کاهش می دهد
بله بله

 

تفاوت های کلیدی

ابتدا، اجازه دهید در مورد تفاوت‌های عمده بین VPN و سرورهای پروکسی صحبت کنیم.

رمزگذاری:

تفاوت اصلی بین پروکسی و VPN رمزگذاری است. VPN‌ها نه تنها آدرس IP خصوصی شما، بلکه تمام فعالیت‌های وب شما مانند وب‌سایت هایی را که بازدید می‌کنید، با استفاده از رمزگذاری پنهان می‌کنند. از طرف دیگر، سرورهای پروکسی فقط آدرس IP شما را تغییر می‌دهند، اما فعالیت‌های آنلاین شما را رمزگذاری نمی‌کنند.

فروش داده‌ها:

اکثر سرورهای پروکسی رایگان هستند و برای جبران هزینه، بسیاری از آنها داده‌های کاربران را به تبلیغ کنندگان می‌فروشند. از طرف دیگر، بیشتر VPN ها پولی هستند و داده‌های ترافیک کاربر را ثبت یا به اشتراک نمی گذارند.

پولی در مقابل رایگان:

بسیاری از گزینه‌های VPN رایگان در دسترس هستند ولی محدودیت‌هایی در مورد میزان داده‌ای که می‌توانید در روز استفاده کنید، تعداد سرورهایی که می‌توانید به آنها تغییر دهید و موارد دیگر را دارند. بنابراین برای اکثر مردم، تکیه کردن روی گزینه پولی منطقی است، در حالی که اکثر سرورهای پروکسی رایگان هستند.

پوشش:

VPNها تمام فعالیت‌های وب کاربر را رمزگذاری می‌کنند، بدون توجه به وب سایت یا برنامه. در حالی که سرورهای پروکسی فقط یک وب‌سایت یا برنامه را در یک زمان پنهان می‌کنند.

شباهت‌های کلیدی

در جستجوی زمینه‌های مشترک به این موارد برخورد می‌کنیم:

پنهان کردن آدرس های IP:

هم VPN‌ها و هم سرورهای پروکسی آدرس IP دستگاه شما را مخفی می‌کنند.

پخش استریم و سازگاری با بازی:

هر دو با سرویس‌های استریم و کنسول‌های بازی کار می‌کنند، اگرچه برای پراکسی‌ها باید از SOCKS5 استفاده کنید.

کاهش سرعت مرور:

هر دو روش حداقل کمی سرعت مرور شما را کاهش می‌دهند ( اتصالات پراکسی معمولاً کندتر از اتصالات VPN هستند. )

دور زدن محدودیت‌های جغرافیایی:

اگر می‌خواهید محدودیت‌های اینترنت دولتی را دور بزنید، هم یک VPN و هم یک سرور پراکسی می‌توانند این کار را انجام دهند.

آیا به هر دو نیاز دارید؟

در یک کلام، نه، اگر از قبل VPN دارید، نیازی به دانلود پروکسی نیست. VPN‌ها قادر به انجام تمام  کارهایی هستند که سرورهای پروکسی انجام می‌دهند، بنابراین نیازی به آنها  نیست. با این حال، اگر یک سرور پروکسی Transparent دارید که وب سایت‌های خاصی را مسدود می‌کند، ممکن است برای دور زدن این محدودیت‌ها به یک VPN نیاز داشته باشید.

کدام یک را باید استفاده کنید؟

از کدام یک باید استفاده کنیم؟ VPN یا سرور پروکسی؟ مزایا و معایب هر کدام را بررسی می‌کنیم.

چرا باید از VPN استفاده کنید؟

پوشش همه وب‌سایت‌ها و برنامه‌ها:  اگر می‌خواهید بیش از یک وب‌سایت یا برنامه تحت پوشش قرار گیرد، VPN ساده‌ترین گزینه است.

رمزگذاری ترافیک وب: در صورتی که می‌خواهید وب سایت‌های بازدید شده رمزگذاری شوند و نه فقط آدرس IP دستگاه شما، VPN تنها گزینه‌‌ای است که دارید.

بدون ثبت ترافیک:  اکثر VPN‌ها  ترافیک شما را ثبت نمی‌کنند، که این موضوع در مورد سرورهای پروکسی صدق نمی‌کند.

سرعت بهتر: سرعت‌ها از  یک VPN به VPN دیگر بسیار متفاوت است اما به طور کلی، آنها سریعتر از سرورهای پروکسی هستند.

چرا نباید از VPN استفاده کنید؟

اگر فقط به یک بار استفاده نیاز دارید: اگر اینطور است، استفاده از سرور پروکسی احتمالا ساده‌تر و ارزان‌تر خواهد بود.

ممکن است مجبور به پرداخت شوید:  برخی از VPN ها وجود دارند که کاملاً رایگان هستند یا دوره آزمایشی رایگان دارند، اما به طور کلی، VPN‌ها معمولاً هزینه دارند در حالی که پروکسی‌ها کاملا رایگان هستند.

چرا باید از سرور پروکسی استفاده کنید؟

فقط نیاز به پنهان کردن یک وب سایت یا آدرس IP برنامه دارید: اگر به یک وب سایت یا یک برنامه نیاز دارید، دریافت یک سرور پروکسی برای پوشش یک وب سایت یا برنامه ساده‌تر از دانلود VPN است.
کاملا و همیشه رایگان: بدون پرداخت، بدون مشکل!

چرا نباید از سرور پروکسی استفاده کنید؟

ترافیک وب را رمزگذاری نمی‌کند: ارائه‌دهنده خدمات اینترنت شما همچنان می‌تواند دقیقاً آنچه را که آنلاین انجام می‌دهید، ببیند و فقط آدرس IP دستگاه شما تغییر می‌کند.
ترافیک وب را ثبت می‌کند و می‌فروشد: سرورهای پروکسی نه تنها فعالیت وب شما را ثبت می‌کنند، بلکه آن را به طور بالقوه به تبلیغ کنندگان شخص ثالث نیز می‌فروشند.
فقط روی یک وب‌سایت یا برنامه کار می‌کند: اکثر مردم می‌خواهند از تمام فعالیت‌های وب خود محافظت کنند.

در مجموع در حالی که سرورهای پروکسی مطمئناً کاربردهای مفید خودشان را دارند، VPN ها راه بسیار جامع و مؤثرتری برای فعالیت‌های خصوصی و محفوظ ماندن در فضای  آنلاین هستند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH