در سال ۲۰۱۵ سه تلفن هوشمند اپل آیفون ۶ با فروش فوقالعاده خود، سامسونگ گلکسی اس ۶ با طراحی جدیدش و اچتیسی وان ام ۹ با ظاهر زیبایش، رقیبان سرسختی هستند که مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفتهاند.
سامسونگ در نهایت به اهمیت طراحی در محصولات خود پی برد و گلکسی اس ۶ را از پایه و مجددا طراحی نمود. اگر بخواهیم از نظر شکل و ظاهر به گوشیهای هوشمند پرچمدار امسال بنگریم، میتوان گفت همگی به نوعی در یک سطح قرار دارند.
در هرحال، در سال جاری میلادی دیگر خبری از پردازنده اسنپدراگون در تمامی پرچمداران نیست و با چیپستهای مختلفی در آنها مواجه هتستیم. آیفون ۶ از پردازنده A8 بهره میبرد، گلکسی اس ۶ به پردازنده اگزینوس ۷۴۲۰ که ساخت خود سامسونگ است تجهیز گردیده و اچتیسی وان ام ۹ هم از اسنپدراگون ۸۱۰ به عنوان قلب تپنده خود استفاده کرده است.
حال تفاوت میان این سه گوشی در چیست و کدام یک برتر است؟ ما در این مطلب میخواهیم پرچمداران مورد بحث را از نظر عملکرد پردازنده اصلی (CPU) و پردازنده گرافیکی (GPU) با یکدیگر مقایسه کنیم و نیز عمرباتری آنها را مورد سنجش قرار دهیم تا به پاسخ این پرسش برسیم (مطلب برگرفته از سایت فونآرنا است).
پردازنده
همانطور که به احتمال زیاد میدانید، پردازنده اصلی برای عملکردهای روزانه مانند مرور صفحات وب، اجرای اپلیکیشنها و … بهکار میرود، درحالیکه پردازنده گرافیکی همانطور که از نامش پیداست، برای موارد مرتبط با گرافیک مانند اجرای بازیها و رمزنگاری ویدئوها مورد استفاده قرار میگیرد. اما آنچه که ممکن است به طور معمول درباره این پردازندهها ندانید، جزئیات مربوط به اپلیکیشنهای تکوظیفهای و چندوظیفهای است یا به عبارت سادهتر، استفاده از چند هسته پردازشی، تا چه میزان در اجرای اپلیکیشنهای مختلف کمک میکند؟
پاسخ دادن به سوال بالا چندان ساده نیست. در سیستم عامل اندروید، تمامی تعاملاتی که با رابط کاربری صورت میپذیرد، هر اپلیکیشن در یک بخش پردازش میگردد اما امروزه اغلب اپلیکیشنها از دو بخش استفاده میکنند. اما در این مورد نمیتوان به میزان کارایی دقیق پردازندههای هشت هستهای پی برد. حدسی که میتوان در این باره زد، این است که اغلب اپلیکیشنها، قابلیت استفاده از تمامی ظرفیت هر هشت هسته را به طور کامل ندارند، درحالیکه برخی از اپلیکیشنها و نیز بازیهای خاص، به نحوی ساخته شدهاند که کارایی بالایی داشته باشند. با توجه به اهمیت عملکرد تک هستهای، در ابتدا امتیاز دستگاههای مورد بحث را مورد بررسی قرار میدهیم. این مورد یکی از مهمترین تفاوتهاست، چرا که برخی از بنچمارکهای معتبر مانند AnTuTu در بخش حداکثر استفاده از چند هسته، بهخوبی عمل میکنند که ممکن است چنین شرایطی در مصارف روزمره کاربران، چندان پیش نیاید. توجه به عملکرد پردازندهها در حالت تک هستهای، ارزش بیشتری نسبت به عملکرد آنها در حالت چند هستهای دارد و بدین طریق میتوانیم بهتر به کارایی کلی پردازنده پی ببریم.
ابتدا اجازه دهید نگاهی کلی به مشخصات فنی داشته باشیم. گلکسی اس ۶ از یک پرازنده اگزینوس ۷۴۲۰ بهره میبرد که شامل هشت هسته پردازشی بوده و از فناوری big.LITTLE هم پشتیبانی میکند. چهار هسته این پردازنده از نوع Cortex-A57 هستند که فرکانس کاری آنها بر روی 2.1 گیگاهرتز تنظیم شده و چهار هسته دیگر هم از نوع Cortex-A53 است که فرکانس کاری هر کدام از این هستهها نیز بر روی 1.5 گیگاهرتز تنظیم گشته و باتری کمتری هم مصرف میکنند. در سمت دیگر اچتیسی وان ام ۹ از پردازنده اسنپدراگون ۸۱۰ بهره گرفته و مانند اگزینوس ۷۴۲۰ از فناوری big.LITTLE پشتیبانی به عمل میآورد. این پردازنده مجهز به هشت هسته پردازشی بوده که چهارتای آن از نوع Cortex-A57 با فرکانس کاری 2 گیگاهرتز و چهارتای دیگر از نوع Cortex-A53 با فرکانس کاری 1.5 گیگاهرتز است. و اما آیفون ۶ مجهز به چیپ Apple A8 بوده که فقط دارای دو هسته پردازشی با فرکانس کاری 1.4 گیگاهرتز است. با اینکه فرکانس کاری دو دستگاه اندرویدی مورد اشاره به میزان بالاتری تنظیم شدهاند و تعداد هستههای آنها نیز بیشتر از پرازنده آیفون ۶ است، اما صرفا توجه به این اعداد نمیتواند نشانگر کارایی دستگاه باشد.
با توجه به آنچه که در مورد پردازندههای سه پرچمدار مورد بحث گفتیم، در تصویر زیر میتوانید امتیاز کسب شده توسط هر گوشی را مشاهده نمایید.
GeekBench 3 در حالت تک هستهای
GeekBench 3 در حالت چند هستهای
Basemark OS II و Sunspider
دو نکته مهم را میتوان از این امتیازات دریافت: اول اینکه در حالت تک هستهای، آیفون ۶ بهترین عملکرد را داشته و دوم اینکه گلکسی اس ۶ مشخصا در حالت چندهستهای بهترین عملکرد را دارد. همچنین برخلاف مشابه بودن مشخصات پردازندههای ام ۹ و گلکسی اس۶، چیپ اگزینوس توانسته در جایگاه بالاتری قرار گیرد.
بهترین ارتقا در کارایی پردازنده به طور مشخص توسط سامسونگ صورت پذیرفته که نسبت به عملکرد تکهستهای، بیش از ۵۰ درصد افزایش کارایی را نشان میدهد. همانطور که اشاره کردیم، با وجود اینکه در M9 و S6 از هستههای مشابه Cortex-A57 استفاده شده، اما M9 در این بخش ضعیفتر از رقیب اندروید خود عمل کرده. همانطور که احتمالا آگاه هستید، اچتیسی پیش از عرضه پرچمدار جدید خود به بازار، یک بهرزورسانی نرمافزاری برای آن منتشر کرد که بهنظر میرسد تا حدی عملکرد دستگاه و برخی مشکلات دیگر آن را رفع کرده. در تصویر زیر میتوانید نتایج بنچمارک را قبل و بعد از ارایه بروزرسانی نرمافزاری مورد اشاره، مشاهده کنید.
پردازنده گرافیکی
دومین بخش مهم این رقابت، عملکرد سه گوشی پرچمدار مورد بحث، از لحاظ عملکرد گرافیکی آنهاست. در بخش بازیها، یک چیپست گرافیکی خوب، امکان اجرای جدیدترین عناوین بازیها را با سرعت مناسب و جلوههای ویژه تضمین میکند.
در ابتدا باز هم سری به مشخصات فنی تلفنهای هوشمند مورد اشاره میزنیم. گلکسی اس۶ از پردازنده گرافیکی ARM Maili-T760 MP8 استفاده میکند، وان ام۹ از چیپ Adreno 430 کوالکام بهره میبرد و در نهایت، آیفون ۶ هم از PowevVR GX6450 استفاده مینماید.
پیش از آنکه بخواهیم به بنچمارک این پردازندههای گرافیکی بپردازیم، بد نیست چند مورد را توضیح دهیم. اولین نکته در مورد مشکلات صفحه رزولوشن صفحه نمایش است. شما امتیازات بنچمارک را در حالت های on-screen و off-screen مشاهده خواهید کرد. در حالت offscreen، تست انجام شده در رزولوشنهای مختلفی صورت میپذیرد و بهخصوص در تمامی دستگاهها در رزولوشن ۱۰۸۰ در ۱۹۲۰ پیکسل انجام میشود).
اگر بخواهیم از نظر رزولوشن صفحه نمایش به سه گوشی مورد بحث بنگریم، در واقع بزرگترین اختلاف ممکن را خواهیم دید. آیفون ۶ از صفحه نمایش 4.7 اینچی با رزولوشن 750 در 1334 پیکسل بهره گرفته، ام۹ مجهز به صفحه نمایشی ۵ اینچی با رزولوشن 1080 در 1920 پیکسل است و گلکسی اس۶ هم صفحه نمایشی 5.1 اینچی با رزولوشن 1440 در 2560 پیکسل دارد.
اندازه صفحه نمایش و رزولوشن چقدر برای بازیها فاکتور مهمی است؟ روزلوشن بالاتر معمولا به این معناست که پردازنده گرافیکی بیشتر درگیر خواهد شد. اینکه یک بازی اساسا چقدر بر عملکرد پردازنده گرافیکی تاثیر دارد یک سوال باز تلقی میشود، اما نکته اساسی اینجاست که هرچه رزولوشن صفحه نمایش بالاتر باشد، تاثیرش بر عملکرد پردازنده گرافیکی بیشتر است. با در نظر داشتن این نکات، اجازه دهید نگاهی بیاندازیم به بنچمارکهای واقعی که در دو حالت on-screen و off-screen در سه گوشی مورد اشاره انجام و به هرکدام امتیازی تعلق گرفته است.
عمر باتری
در نهایت، زمانی که صحبت از عملکرد پردازنده اصلی و پردازنده گرافیکی در میان باشد، مجبور هستیم تا در مورد تاثیر این دو بر روی عملکرد باتری هم توضیحاتی بدهیم. با توجه به گزارشاتی که در مورد داغ کردن پردازنده اسنپدراگون ۸۱۰ منتشر شده، HTC یک بهروزرسانی نرمافزاری مهم را تنها چند روز پیش از عرضه رسمی این گوشی منتشر نمود که این مشکل را تا حد زیادی رفع کرد.
برای انجام تست باتری استاندارد که توسط فونآرنا صورت پذیرفت، یک اسکریپت سفارشی که کاربردهای اساسی از تلفنهای هوشمند را شبیهسازی میکند بر روی آنها به اجرا درآمد. به یاد داشته باشید که این آزمایش در حالتی انجام شده که صفحه نمایش خاموش نشود. همچنین در برخی از گوشیها بهخصوص در آیفون ۶، یک ویژگی درونی وجود دارد که در برخی مواقع، دستگاه را به حالت استند-بای میبرد.
با در نظر گرفتن این موارد، و با توجه به نوع پردازندههای مورد استفاده در گلکسی اس ۶ و وان ام ۹، دیدن نتایج تست بسیار جالب است. آیفون ۶ نیز در مقایسه با آیفون 5s نتایج بهتری را در بخش عمرباتری به ثبت رسانده. در این بخش از مقایسه، نماینده سامسونگ، یعنی گلکسی اس۶ بهترین امتیاز را بدست آورد، درحالیکه نماینده HTC یعنی وان ام ۹، پس از آیفون ۶ در مقام سوم جای گرفت. چرا گفتیم این نتایج جالب هستند؟ همانطور که میدانید گلکسی اس۶ مجهز به صفحه نمایشی بزرگتر از رقبا و با کیفیت QuadHD است که قطعا باتری بیشتری مصرف میکند، در صورتی که دو رقیب دیگر با رزولوشنهای پایینتر نتوانستد در عملکرد باتری گوی سبقت را از گلکسی اس۶ بگیرند. ذکر این نکته بسیار مهم است که پردازنده اگزینوس ۷۴۲۰ که در پرچمدار امسال سامسونگ مورد استفاده قرار گرفته، با فناوری ۱۴ نانومتری تولید شده است.
جمعبندی
در نهایت، مهمترین بهینهسازی انجام شده توسط پردازنده Galaxy S6 یعنی اگزینوس ۷۴۲۰ بدست آمد. در بخش عملکرد تک هستهای، آیفون ۶ توانست با یک فاصله کم، بهتر از دو رقیب دیگر عمل کند و اگر از کاربران گوشیهای سامسونگ بوده باشید، با تمامی بهینهسازیهای انجام شده در رابط کاربری تاچویز، دیگر احساس سنگینی همیشگی به شما دست نخواهد داد.
در بخش عملکرد پرازندههای گرافیکی، چیپ Adreno 430 بکار رفته در HTC One M9 توانست نسبت به Mali و PowerVR که به ترتیب در Galaxy S6 و iPhone 6 مورد استفاده قرار گرفتهاند، بهتر ظاهر شود.
بنابراین، کدام یک از این سه گوشی بهترین عملکرد را دارد؟ اگر از نظر کاربردهای روزانه بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم، همگی تقریبا در یک رده قرار میگیرند. همچنین در بخش بازی مجددا M9 با توجه به پردازنده گرافیکی و نتایج بنچمارک برتر از رقبا عمل خواهد کرد. اما در انجام کارهایی که پردازنده اصلی را درگیر میکنند، Galaxy S6 و iPhone 6 عملکرد بهتری را از خود نشان میدهند.
فقط سامسونگ
ممنون.
مطلب مفیدی بود.