Plasma ،LCD یا LED؛ کدام را به خانه خواهید برد؟

نمایشگر پلاسما یا LCD، کدامیک بهتر است؟
اگر شما در یک فروشگاه هستید و قصد خرید تلویزیون دارید، احتمالا با دیدن مدل‌ها و تبلیغات گوناگون یک سوال بدون پاسخ در ذهنتان بوجود می‌آید که واقعا بهترین نوع نمایشگر چیست؟ پلاسما یا LCD؟
مطمئنا هرکدام از این تکنولوژی‌ها مزایا و معایبی دارند. اگر شما نیز در این رابطه ابهام دارید، با آی‌تی‌رسان همراه باشید تا پاسخ سوالات خود را دریابید. در این مقاله قصد داریم دو تکنولوژی رایج در ساخت نمایشگرهای صفحه تخت را به زبانی ساده بررسی کنیم.

تکنولوژی پلاسما، تکنولوژی LCD، تفاوت در چیست؟
در ظاهر ممکن است تصور کنید نمایشگر های پلاسما و LCD شبیه به هم هستند اما در واقع این نمایشگرها به روش‌های متفاوتی رنگ‌ها را تولید می‌کنند. در LCDها کریستال مایع محبوس بین دو شیشه توسط الکتریسیته، باردار می‌شوند و نور سفید تولید می‌کنند، اما قادر نیستند تصویر قابل مشاهده‌ای نمایش دهند. برای این کار از لامپ‌های کوچک و خاصی در پشت این صفحات استفاده می‌شود که اصطلاحا Backlight نامیده می‌شوند. اما در پلاسماها گازهای خاصی وجود دارد که طی یک سری واکنش‌های شیمیایی نور و رنگ تولید می‌کنند و در اینجا نیازی به Backlight نیست.
شاید بپرسید پس LED چه شد؟ در پاسخ باید گفت در واقع LEDهای موجود در بازار همان LCD هستند که فقط دارای Backlight متفاوتی می‌باشند. حتی واژه “Full LED” درواقع به معنی “Full LED Backlight” می باشد که بازهم در ردیف LCDها قرار می‌گیرد. جالب است بدانید در برخی کشورهای اروپایی استفاده از نام LED برای تبلیغات این نمایشگرها ممنوع است و حتما واژه LED Backlight باید ذکر شود! البته صفحات LED Backlight نسبت به مدل های قدیمی دارای مزایایی هستند که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت. صفحات LED واقعی به دلیل هزینه ساخت بالا، فقط در ابعاد کوچک و قابل حمل ساخته می‌شوند و کیفیت آن‌ها درمجموع از پلاسما و LCD ها به مراتب بالاتر است (به عنوان مثال صفحه نمایش گوشی Samsung Galaxy SII از نوع LED واقعی می‌باشد!)، البته اخیرا LG ادعا کرده به روشی دست یافته که قادر به ساخت این صفحات با هزینه پایین است و قصد دارد در نمایشگاه CES 2012 چند مدل نمایشگر LED معرفی کند، موردی که به آن جامه تحقق پوشانید.

کیفیت پلاسما، کیفیت LCD، کدام بهتر است؟
آنچه در ورای این صفحات تخت می‌گذرد برای ما اهمیت ندارد. مساله اصلی چیزی است که ما به چشم می‌بینیم. با پیشرفت تکنولوژی در هر دو جبهه، باید گفت هردوی آن‌ها تصاویر بسیار با کیفیتی به نمایش می‌گذارند. در گذشته هر کدام عیب‌هایی داشتند که به تدریج در این زمینه‌ها پیشرفت کردند. در حقیقت این که بگوییم پلاسما بهتر است یا LCD صحیح نیست. درست آن است که مدل‌های مشخصی را با توجه به بودجه و توقع خود از یک نمایشگر با هم مقایسه کنیم. اما به طور کلی می‌توان برخی ویژگی‌های پلاسما و LCD را با هم مقایسه کرد.

برتری‌های پلاسما
پلاسماها به دلیل نحوه عملکردشان قادر به تولید رنگ مشکی خالص می‌باشند (این موضوع به خصوص برای طرفداران تماشای فیلم مهم است). رنگ‌ها در اینجا طبیعی‌تر و به واقعیت نزدیک‌ترند. همچنین وسعت دید نیز بهتر است و تصاویر از تمام زوایا کیفیت خود را حفظ می‌کند. در محیط‌های کم نور و تاریک عملکرد بهتری دارند، به علاوه در نمایش تصاویر سریع، روان‌تر عمل می‌کنند و تار نمی‌شوند. اگر از کاربران نمایشگرهای LCD –خصوصا مدل های قدیمی- هستید، ممکن است متوجه شده باشید که هنگام نمایش تصاویر سریع، تصویر کمی تار می‌شود. میزان Response Time (زمان پاسخ‌دهی پیکسل) و Refresh Rate (میزان فرکانس روشنایی) مهم‌ترین فاکتورها برای سنجش میزان نرمی و روان بودن تصاویر سریعند. هرچه زمان پاسخ‌دهی پیکسل کمتر باشد، بهتر است. این فاکتور در عموم LCDها بین 1 تا 8 میلی‌ثانیه است در حالی‌که در بین پلاسماها چیزی حدود 1 هزارم میلی ثانیه می‌باشد! اما هرچه میزان فرکانس روشنایی بیشتر باشد، بهتر است که در اینجا هم پلاسما بهتر عمل می‌کند. فرکانس پلاسماها عموما 600Hz است درحالی‌که بهترین LCDها دارای فرکانسی حدود 240Hz می‌باشند. آخرین و شاید مهم‌ترین مزیت پلاسما کمتر بودن هزینه ساخت و به تبع آن قیمت خرید می‌باشد. به خصوص وقتی درباره نمایشگرهای 50 اینچ و بزرگ‌تر صحبت می‌کنیم، این مورد اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

برتری‌های LCD
در کل صفحات LCD روشنایی و براقیت بیشتری نسبت به رقیب خود دارند و در نمایش رنگ سفید بهتر عمل می‌کنند. رنگ‌ها غیر طبیعی و زیبا ترند! از این عبارت تعجب نکنید. عموم مردم رنگهای غیر طبیعی و اغراق شده را بیش از رنگهای طبیعی میپسندند. این صفحات عموما باریک و ظریفترند (خصوصا نوع LED Backlight)، به همین دلیل طراحی بسیار زیبا و مدرنی دارند. همچنین مصرف برق در این مدل‌ها پایین‌تر است. ضمن آنکه در محیط‌های روشن عملکرد بهتری دارند (به همین دلیل معمولا در فروشگاه‌ها که روشنایی چند برابر اتاق‌های خانه است، LCDها بیشتر چشم شما را جذب کنند)، همچنین لازم به ذکر است تصاویر آنالوگ و کیفیت پایین در LCDها بهتر نمایش داده می‌شود.
البته همانطور که در بالا گفته شد، این موارد همیشه صادق نیستند. در گذشته به راحتی می‌گفتیم LCD تصاویر متحرک را تار نشان می‌دهد و یا پلاسما عمر مفید کمی دارد. اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی ساخت این صفحات، معایب آن‌ها به تدریج کاهش یافته یا از بین رفته‌اند. دیگر خبری از مشکل داغ شدن بیش از حد، و مشکلات تابع آن نیست. روشنایی آن‌ها افزایش و مصرف برق کاهش یافته است. همچنین به تدریج باریک‌تر و زیباتر شده‌اند. در آن طرف نیز مشکل تار شدن تصاویر سریع درLCD ها تقریبا رفع شده است. وسعت دید و نمایش رنگ سیاه نیز در آن‌ها بهبود یافته؛ بخصوص LED Backlightها در نمایش رنگ سیاه، روشنایی، مصرف برق و طراحی ظاهری پیشرفت بسیار خوبی داشته‌اند.

بالاخره کدام را بخرم؟
همان طور که گفتیم، بهتر است بحث مقایسه کیفیت پلاسما و LCD را کنار بگذارید و نمایشگرهای مورد نظر خود را در شرایط یکسان (و ترجیحا در روشنایی مشابه اتاق خانه) مقایسه کنید و هرکدام که بیشتر شما را جذب کرد – صرف نظر از تکنولوژی ساخت- انتخاب کنید. البته توجه به نکات زیر نیز بد نیست.
– اگر در فروشگاه هستید و قصد خرید نمایشگر با ابعاد بسیار بزرگ (50 اینچ به بالا) را دارید، توصیه ما قطعا خرید پلاسما است چرا که در مجموع با توجه به قیمت به مراتب کمتر، انتخاب مناسب‌تری می‌باشد.
– اگر قصد خرید نمایشگرهای کوچک (40 اینچ به پایین) را دارید، انتخابی جز LCD نخواهید داشت! بهتر است به ظاهر جذاب و مزایای LCD فکر کنید و ذهن خود را درگیر پلاسما و برتری‌های آن نسازید چرا که حداقل اندازه نمایشگرهای پلاسما 42 اینچ است!
– ضمنا این نکته نباید فراموش شود که بسیاری از ما همچنان از شبکه‌های آنالوگ و تصاویر با کیفیت پایین استفاده می‌کنیم که LCD در این زمینه بهتر عمل می‌کند.
– اگر قصد خرید نمایشگر های سه بعدی را دارید ما شدیدا به شما پلاسما را پیشنهاد می‌کنیم (به دلایل تا حدی تخصصی که بیان آن احتمالا برای شما ملال آور است! ).

راهنمایی مختصر برای انتخاب نمایشگر مناسب
در آخر قصد داریم به طور خلاصه نکاتی در باب انتخاب نمایشگر مناسب ذکر کنیم. توجه به این نکات می‌تواند شما را در انتخاب نمایشگر مناسب کمک کند.
1- برخی از ما اصرار داریم وضوح تصویر نمایشگر حتما 1080p یا اصطلاحا Full HD باشد. اما اکثرا به این نکته توجه نداریم که در بازار ایران فیلم‌های Full HD به ندرت یافت می‌شود و بیشتر ما از فیلم‌های DVD استفاده می‌کنیم. جالب است بدانید نمایشگرهای 720p در نمایش تصاویر کوچکتر از 1080p عملکرد بهتری دارند! (که تصاویر دیجیتال و آنالوگ صدا و سیما نیز جزء همین دسته اند!) حتی بازی‌های کنسول‌های امروزی در اکثر موارد (تقریبا 99 درصد!) ابعاد 720p یا حتی کمتر دارند پس اگر شما به مدیای 1080p دسترسی ندارید، بهتر است هزینه اضافی نکنید!
2- میزان کنتراست تصویر (تفاوت تیره ترین رنگ با روشن ترین رنگ) هرچه بیشتر باشد بهتر است اما این میزان معمولا در کمپانی های مختلف، به روش های مختلفی محاسبه میشود! پس بهتر است بدون توجه به این عدد آنچه چشمانتان به شما میگوید را باور کنید!
3- میزان وسعت دید معمولا با آنچه که کمپانی‌ها ادعا می‌کنند متفاوت است. بهتر است هنگام انتخاب نمایشگر، ثبات رنگ و کیفیت آن را از زوایای مختلف بررسی کنید.
4- همان طور که گفته شد Response time و Refresh rate در نمایش تصاویر سریع نقش مهمی دارند که باید به این نکته توجه کنید. خصوصا در این مورد باید تصاویر متحرک با سرعت زیاد را در نظر داشته باشید.
5- در آخر هم باید گفت بهتر است هنگام انتخاب نمایشگر، مدل‌های مورد نظر خود را در شرایط یکسان و در روشنایی استاندارد مقایسه کنید.

[divide style=”2″]

راستی، اگر فناوری اطلاعات در زندگی‌تون اهمیت زیادی داره، پیشنهاد می‌کنم تولبار آی‌تی را حتما نصب کنید: [نصب تولبار]

9 در مورد “Plasma ،LCD یا LED؛ کدام را به خانه خواهید برد؟”

  1. آقای گلکار عزیز اگر مدل خاصی رو مد نظرتون دارید لطفا معرفی کنید پیشاپیش از راهنماییتون متشکرم

  2. با تشکر از مطالب مفیدتون با توجه به اینکه از راهنمای خرید 6 ماه گذشته آیا هنوز نظرتون در مورد پلاسماها مثبته؟

  3. واقعا مطالبی که گذاشتین ارزشمند هستن و خیلی بهم کمک کرده که تصمیم نهایی رو بگیرم ولی یه تناقضی بین مطلب شما و یه مطلبی که جای دیگه خوندم به چشمم خورد و اون اینکه نوشتین در گذشته وقتی مقایسه ی طول عمر پلاسما و LCD بود گفتین که پلاسما عمر مفیدش کمتره ولی درحالیه که من یه جای دیگه خوندم اساسا یکی از مزیتهای نمایشگرهای پلاسما عمر مفید بالاشونه!
    که در یک مقایسه ی عددی ذکر شده بود عمر مفید پلاسما 100000ساعته ولی LCD بین 30000 تا 60000 و در برخی موارد هم کمی بیشتر!!
    لطفا اگه میشه یه توضیحی در این باره بدین تا من مطمعن به انتخابم باشم.
    ممنون میشم.
    madman_hd@yahoo.com
    http://www.facebook.com/hamed.urumlu
    از طریق آدرسهای بالا هم میتونین منو از راهنماییتون مطلع کنین.
    پاینده باشید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
TCH