دوستت دارم حتی اگر کامل نباشی! (نگاهی متفاوت به ویندوز فون 8)

ظاهرا ویندوز فون 8 بهتر از آنچه که مایکروسافت سال 2010 از آن حرف می‌زد از آب در آمده است و حتی باید گفت که از وعده‌هایی که سال گذشته از آن‌ها می‌شنیدیم نیز فراتر رفته است.
اما آیا ویندوز فون 8 از هر نظر تکامل یافته است؟ باید گفت نه آنچنان که می‌بایست!
زمانی که ویندوز فون 7 به بازار آمد همه چیز با الان متفاوت بود. آن زمان نه اندروید به قدرت امروز رسیده بود و نه iOS به گستردگی حال حاضر استفاده می‌شد، اما ویندوز موبایل همیشه به عنوان بهترین انتخاب برای شکستن این انحصار دو سویه بازار در زمینه سیستم عامل بوده است و حتی می‌توان گفت که به راحتی به عنوان یک جایگزین مناسب برای اندروید و iOS به حساب می‌آمد (حداقل بر روی کاغذ). اما در حال حاضر و پس از حضور آن در بازار نمی‌توان گفت که به طور کامل به تصور اولیه از حضور پر رنگش دست یافته باشد. به نظر من مایکروسافت راه درازی پیش روی دارد اما ویندوز فون 8 قدرت نفوذ در دستگاه‌های امروزی و قلب مصرف کنندگان را داراست. تنها چیز مورد نیاز کمی امید و اعتماد از سمت بازار است. در بررسی زیر قصد داریم این سیستم عامل نوظهور را کمی از نزدیک‌تر ببینیم تا شاید بتوانیم برای آن فرصت بیشتری در نظر بگیریم.

طراحی
خب ویندوز فون 8 همان‌طور که از مایکروسافت و نامش بر می‌آید شبیه به ویندوز موبایل است. به جای آیکون‌های معمول که در دیگر پلتفرم‌ها می‌دیدم در ویندوز فون 8، خانه‌های چهارگوش زنده‌ای موسوم به کاشی (Live Tiles) وجود دارند که در واقع چیزی بین آیکون و ویجت در دیگر سیستم عامل‌ها هستند. این خانه‌ها اطلاعات پویا را به نمایش می‌گذارند: آب و هوا، نتیجه مسابقات ورزشی، توییت‌های اخیر و غیره. نامی که مایکروسافت برای این رابط کاربری نیز برگزیده “مترو” است.
چیزی که در این نسخه ویندوز فون جدید به نظر می‌آید حق انتخاب در تغییر شکل کاشی‌هاست. به طوری که می‌توانید آن‌ها را طبق سلیقه خود کوچک و بزرگ نمایید بدون آنکه اطلاعات به نمایش در آمده تغیری کند. غیر از اضافه شدن قابلیت تغییر اندازه، چیز دیگری که شما به عنوان کاربر قادرید در آن تحول ایجاد کنید رنگ کاشی‌هاست. در واقع در این نسخه رنگ‌ها از حالت انحصاری قرمز و آبی در آمده و کاربر می‌تواند طبق سلیقه خود رنگ دلخواه را برای هر خانه انتخاب کند. می‌دانم که نمی‌توان از این ویژگی به عنوان تغییر آنچنانی نام برد اما بالاخره کنترل بیشتر مسلما احساس بهتری به همراه دارد.
اما تغییر اساسی دیگر حذف فاصله‌های بلا استفاده بین کاشی‌ها در صفحه اصلی است. یعنی اینکه می‌توانید کاشی‌ها را چسبیده به هم بچینید. البته اگر بخواهم بهترین قابلیت اضافه شده را نام ببرم سراغ صفحه قفل پویای این نسخه می‌روم. زیرا همان‌طور که از نامش نیز پیداست در این صفحه می‌توانید به راحتی با یک نگاه به اطلاعات پویایی چون آپدیت‌های فیس‌بوک، اطلاعات آب و هوا و غیره پی ببرید.

کاربرد
همیشه تلاش سه شرکت تولید کننده سیستم عامل گوگل، اپل و مایکروسافت بر این بوده است که نسخه جدید سیستم عامل، همراه ویژگی‌های جدید نیز باشد. اما آنچه در عمل به نظر می‌رسد، کمی کم کاری از جانب این شرکت‌هاست و در واقع باید گفت که مایکروسافت در این کم کاری رتبه اول را از آن خود کرده است. چرا که همانطور که قبلا هم گفته شد بیشتر تغییراتی که به چشم می‌آیند در مورد صفحه نخست هستند. اما خب نمی‌توان از سرعت قابل توجه بوت شدن برنامه‌ها در این نسخه چشم پوشی کرد. در برخی از برنامه‌های شخص- ثالث نیز تغییراتی به چشم می‌خورد (طراحی و ظاهر کاملا جدید) اما به طور کلی برنامه‌هایی چون فیس‌بوک و توییتر (با این که همراه با آپدیت‌هایی بوده‌اند) با گذشته تفاوت چندانی ندارند. اما باید اعتراف کرد که به طور کلی کارایی ارتقا یافته است.
اولین چیزی که یک کاربر در استفاده از ویندوز فون 8 با آن مواجه می‌شود، صفحه اصلی است. صفحه‌ای متفاوت، کاربردی و متحرک اما کاملا متفاوت از آنچه که در iOS و اندروید تجربه کرده‌اید.
از نظر تعداد برنامه‌های کاربردی ویندوز فون 8 در میان دیگر نسخه‌های این سیستم عامل پیشتاز است. اگر به خاطر داشته باشید در نسخه‌های 7 و 7.5 برنامه مفیدی وجود نداشت. البته به غیر از یک سری برنامه‌های موجود در Market place که اگر زمان کافی به آن‌ها می‌دادید بالاخره بارگذاری می‌شدند! لازم به ذکر است بخشی از این کمبود مرتبط به ناکارآمدی سخت‌افزاری و بخشی دیگر مرتبط به اکو سیستم بود. اما آن چیزی که در حال حاضر اهمیت دارد برطرف شدن این کمبود در نسخه جدید است. به طوری که در صفحه اصلی برای چیزهای بیشتری فضا در نظر گرفته شده است، اما نمی‌توان این وضعیت به ظاهر خوب را مساعد خواند، چرا که ویندوز فون 8 نیز به مانند سایرین دارای اسکرول عمودی است که با حرکت آن قادر به دیدن برنامه‌ها (چیده شده بر حسب الفبا) هستید و در واقع تمام برنامه‌ها و دانلودهای شما از پرنده‌های خشمگین گرفته تا یوتیوب همگی در یک صفحه به نمایش در می‌آیند. این وضعیت تا زمانی که تعداد برنامه‌های شما محدود است آزار دهنده نیست، اما اگر این تعداد افزایش یابد می‌توانید از قابلیت نمایش (Semantic Zoom) استفاده کنید (قابلیت لمسی است که به کاربر اجازه می‌دهد اطلاعات مرتبط را گروه بندی کند و در واقع تعداد زیادی از برنامه‌ها را در یک صفحه مشاهده نماید).
قرار بود ایده کاشی‌های زنده جایگزین ایده مرکز نوتیفیکیشن‌ها شود، اما اینکه بتوانید از یک مکان هم به تنظیمات و هم به نوتیفیکیشن‌ها دسترسی داشته باشید، قابلیت مناسب‌تر و قدرتمندتری در اختیارتان قرار گرفته است. مخصوصا زمانی که بدون نیاز به خروج از برنامه‌ها بتوانید به آن دسترسی داشته باشید.

چیزهایی که در این نسخه دوست دارم Sweet Kiss
از نظر میزان کارایی، دو نسخه پیشین به دلیل محدودیت‌های سخت افزاری دستگاه‌های مجهز، از جمله تک‌هسته‌ای بودن پردازشگر، 512 مگابایت رم و جداکثر وضوح تصویر 400×800 پیکسل، در سطح بسیار پایینی قرار می‌گرفتند، اما این بار همه چیز برای قدرت نمایی ویندوز آماده است. HTC 8X و لومیا 920 هر دو نماینده‌گان شایسته‌ای برای به کارگیری استعدادهای ویندوز فون 8 هستند. بخش Xbox Music نیز عالی است. در این نسخه کتابخانه جاری و ثابت هر دو در یک برنامه ارایه شده‌اند و شما قادرید فایل‌های صوتی بیشتری را از فروشگاه، چه از طریق کامپیوتر یا موبایل در آن ذخیره کنید و نیازی به سرو کله زدن با خدمات Spotify و Rdio نخواهید داشت.
هنگام کار با این نسخه از روانی انجام کارها لذت خواهید برد و می‌توان گفت که در مقایسه با iOS6 و اندروید که در آن‌ها با انجام کارها به صورت پشت سر هم شاهد توقف‌هایی در اجرا بودیم، این نسخه از آزمایشی چند روزه سربلند بیرون آمد.
با اینکه شاید صحبت از صفحه قفل حیرت آور این نسخه تکرار به حساب آید اما ارزش دوباره گفتن را دارد. با ورود هر آیتم، Toast notification دریافت خواهید کرد که پنج ردیف از آیکن‌های مرتبط را در اختیارتان قرار می‌دهد و تصمیم با شماست که چه خدماتی را در این بخش قرار دهید و از مشاهده آپدیت‌های آن خدمات در همان مکان و کاملا در دسترس لذت ببرید. پس این‌گونه است که می‌توان دلیل عدم وجود مرکز نوتیفیکیشن در این نسخه را درک کرد.

چیزهایی که در این نسخه دوست ندارم Doubt it!
همان‌طور که در ابتدای مقاله نیز گفتم در واقع این نسخه، مدل تزیین شده نسخه پیش با تمام کاستی‌هایش است، اما چیزی که مهم‌تر به نظر می‌رسد این است که بیشتر خدمات، تنها نسخه‌های خوب ورژن‌های قبلی هستند و تغییر چندان چشمگیر و اساسی دیده نمی‌شود.
مثلا یک‌پارچگی فیس‌بوک و پیامک را در نظر بگیرید. روزی که اعلام شد قرار است این دو سرویس باهم متحد شوند همه چیز خوب به نظر می‌رسید، اما متاسفانه هنوز از کاستی‌هایی رنج می‌برند. به طور مثال مشکلی در دریافت پیام‌ها نیست اما تنها پیام‌های ارسالی در موبایل شما به نمایش در می‌آیند. حتی پیام‌های ارسالی از طریق چت و وب نیز قابل مشاهده نیستند. این مشکلات در اندروید و iOS وجود ندارد و این دو سیستم عامل به شکل بسیار مناسبی خدمات ارسال و دریافت پیام را ارایه داده‌اند.
شاید مسئله زیاد مهمی به نظر نیاید اما ویندوز فون 8 با کامل نبودن نسبت به اندروید و iOS ضربه سهمگینی بر بدنه خود زده است و این‌طور که به نظر می‌رسد این کاستی‌ها طبق گفته‌های مایکروسافت (نبود سرویس پرداخت از طریق NFC در Isis و Google Talk) حالا حالاها برطرف نخواهند شد. چیز دیگری که در این سیستم عامل آزار دهنده به نظر می‌رسد، نبود میان‌بر برای انجام کارهای ساده‌ای چون خاموش کردن قابلیت چرخش یا تنظیم روشنایی تصویر یا خیلی چیزهای دیگر که به راحتی در اندروید انجام پذیر هستند.
درست است که نبود این خدمات بدترین اتفاق روی کره زمین به حساب نمی‌آید اما همین کاستی‌های اندک باعث عقب افتادن این سیستم عامل نو ظهور از دو رقیب کهنه کار خود می‌شود.

نتایج به دست آمده از کار با ویندوز فون 8
• تعداد زیادی از برنامه‌های شخص ثالث هستند (حتی برنامه‌هایی از شرکت‌های مشهور) که بدون هیچ‌گونه هشداری به کاربر از برنامه خارج می‌شوند.
• نقشه‌ها کامل و صحیح هستند (در این نسخه به جای استفاده از نقشه‌های Bing از نقشه‌های نوکیا استفاده شده است) و حتی می‌توانید به صورت آفلاین آن‌ها را دانلود کنید تا در صورت نبود اتصال به اینترنت از آن‌ها استفاده نمایید. البته در حال حاضر این قابلیت فقط برای لومیا امکان پذیر است و کمی زمان می‌برد که برای دیگر موبایل‌ها نیز قابل دسترس باشد.
• درابتدا کنترل‌های دوربین از جمله: وضوح تصویر، White Balance، exposure، Contrast، saturation، sharpness و ISO عالی به نظر می‌رسیدند، اما عملکرد دوربین در HTC 8X در مکان‌های کم نور و در مود شب زیاد جالب نبود.
• عملیات همگام سازی بسیار بهتر و ساده‌تر از قبل صورت می‌گیرد و تنها منحصر بهclient Zune وclient Mac نمی‌شود. در این نسخه برنامه جذابتری توسط مترو ارایه می‌شود که کاربر را قادر می‌سازد به راحتی و تنها با کلیک بر روی Add photos آنچه را که می‌خواهد اضافه کند. همچنین نسخه دیگری از Windows 7 Mac client نیز برروی سیستم عامل موجود است که اگر نبود باعث تعجب می‌شد.
• Kid’s Corner، یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد این نسخه، فضایی اختصاصی برای کودکان شما بدون نگرانی از دسترسی به دیگر آیتم‌های مهم در دستگاه است. با خیال راحت موبایل خودرا در اختیار کودکتان قرار دهید و از هیچ چیز دیگری نگران نباشید.
• برای مدتی طولانی خدمات پادکست آنچنان که می‌بایست نبودند اما همه چیز در این نسخه اصلاح شده است.
• در مورد Local Scout (سرویس ارایه نام رستوران‌ها، فروشگاه‌ها و بارهای منطقه) باید بگوییم که هنوز به ناکارآمدی گذشته است. سال گذشته وقتی کارایی این سرویس را آزمودیم متاسفانه در اطلاعات به‌دست آمده نام مکان‌های بسته شده نیز یافت می‌شد. البته انتظار زیادی هم از این سرویس جدید نمی‌رفت اما امسال نیز هیچ تلاشی برای اصلاح آن نشده است و هنوز با مشکلات گذشته دست و پنجه نرم می‌کند.
• چت روم چیز دیگری است که مشتاقانه می‌خواهم در موردش چیزی بگویم اما نمی‌توانم! چرا که حتی اگر برای دوستانم دعوت نامه‌ای جهت پیوستن به روم بفرستم هیچ‌کس قادر به انجام این کار نخواهد بود. اگر هم قرار بود به دعوت‌نامه من پاسخ مثبت بدهند تنها کاری که می‌توانستند انجام دهند به اشتراک گذاشتن اطلاعات تقویم و یادداشت‌هایشان بود نه چیزی بیشتر مثلا چت کردن گروهی! چون سرویس، مختص چت MSN بوده که انحصارا برای دستگاه‌های مجهز به ویندوز فون ارایه شده است. از جهاتی می‌توان ادعا کرد که این سرویس تنها یک نسخه بهتر از iMessage است که در واقع همین است. اینکه از یک سرویس چت انتظار داشته باشیم که خدمات چت گروهی را بدون محدودیت ارایه دهد مسلما بیشتر از حد معمول نخواسته‌ایم. آنچه که به یک روم معنی و مفهوم می‌دهد، تعداد اعضایش است که فعلا در این نسخه نباید انتظار زیادی داشت.
• قابلیت جدیدی که مایکروسافت از آن صحبت کرده بود،Data Sense نام دارد که کارش فشرده کردن صفحات وب در شبکه سلولی و انتقال آن‌ها به Wi-Fi (هنگام دسترسی) است. قرار بود این ویژگی به افرادی با محدودیت در انتقال و دریافت داده کمک کند زیرا استفاده از این برنامه باعث کاهش 45 درصدی در مصرف دیتا می‌شود.

چرا باید ویندوز فون 8 را بخرید؟
با در نظر گرفتن تمام تکرارهای صورت گرفته در این نسخه، نسبت به سری پیشین باید گفت که ویندوز فون 8 تقریبا موفق بوده است. اما اینکه فقط یک کیلومتر سریعتر از رکورد هفته پیش خود بدوید از شما یک قهرمان المپیک نمی‌سازد! چرا که مسلما در این مسابقه رقبای دیگری هم وجود دارند (اندروید آب‌نبات ژله‌ای و iOS6) که بیکار ننشسته‌اند.
اگر آنچه از تلفن همراه خود انتظار دارید بر آورده کردن نیازهای پایه مثل برقراری ارتباط و به دست آوردن اطلاعات و مطلع شدن از آپدیت‌هاست، به شما ویندوز فون 8 را توصیه می‌کنیم. سخت‌افزار مناسب است و از پس کارهای پایه به راحتی بر می‌آید، اما اگر از آن دسته کاربرهایی هستید که از نفوذ به گوشی خود لذت می‌برید، دوست دارید ته و توی هر چیزی را در بیاورید، به دنبال یک اکوسیستم کامل هستید و سیستم عاملی را می‌پسندید که حداقل چند کیلومتری از دیگر رقبا در این مسابقه جلوتر باشد، به دنبال ویندوز فون 8 نباشید. حداقل نه به این زودی‌ها!

[divide style=”2″]

با شرکت در مسابقه بزرگ آی‌تی رسان، شانس خود را برای بردن دو گوشی هوشمند امتحان کنید: شرکت در مسابقه

همچنین می‌توانید نخستین شماره از مجله الکترونیکی آی‌تی‌رسان را به طور مستقیم و رایگان از لینک زیر دریافت کنید.

[download id=”15″]

7 در مورد “دوستت دارم حتی اگر کامل نباشی! (نگاهی متفاوت به ویندوز فون 8)”

  1. چرا آقای گلکار سوالم رو بی پاسخ گذاشتید.می خوام یه بارم که شده 8x رو بدون در نظر گرفتن سیستم عامل با بقیه گوشیا بررسی کنیم.از نظر دوربین و نمایشگر 8x هم تراز با کدوم گوشیهای اندرویدیه؟

    1. پیمان گل‌کار

      دوست عزیز وقتی من این گوشی رو از نزدیک باهاش کار نکردم، پس نمی‌تونم دقیق هم نظر بدم!

  2. حرفتون درسته.اما منظورم اینه که اگه فرض بگیریم سیستم عامل هر دو گوشی(اکسپریا وی و اچ تی سی 8x) یکی باشه شما کدو رو توصیه می کنید.اصلا 8x از نظر نمایشگر و دوربین به پای اکسپریا وی میرسه؟

  3. من فقط از گوشی برای عکاسی و دیدن فیلم در فرمتهای مختلف و وبگردی و دانلود استفاده می کنم.ایا ویندوز هشت منو راضی نگه میداره؟الان سونی دارم مدل وی اما می خوام با اچ تی سی هشت ایکس معاوضه کنم.نظر شما چیه؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
TCH