
بر بالهای فرشته! (بررسی تخصصی نکسوس 4)
زمانی گوشیهای سری نکسوس گوگل نه آن قدر محبوب بودند که با ورودشان کسی دم فروشگاهها صف بکشد و نه آن چنان محبوب بودند که کسی گوشی خودش را به خاطر آن عوض کند. به طور معمول قیمتهای این سری نه تنها از تلفنهای همراه عادی کمتر نبود، بلکه یک سر و گردن نیز بالاتر میایستاد!
اما گوگل با تغییر سیاستهای خودش کاری کرد که دو محصول جدیدش در این سری یعنی نکسوس ۴ و نکسوس ۱۰ در عرض حتی کمتر از یک ساعت، در بسیاری از فروشگاهها نایاب شوند! به راستی راز این موفقیت چیست؟!
اگر فکر کردید که میخواهیم این راز را الان برایتان برملا کنیم سخت در اشتباهید! در اینجا قصد داریم یکی از این محصولات بسیار موفق را از نزدیک بررسی کرده تا ببینید که کیفیت بالا، یکی از بخشهای همین راز است که به دنبالش میگردید!
طراحی: زیباترین نکسوسم!
تا پیش از این گوگل با همکاری اچتیسی و سامسونگ به تولید تلفن همراه با برند نکسوس پرداخته بود اما بایستی اذعان کرد که کار کردن مشترک با الجی، زیباترین نکسوس را به بازار فرستاده است. شاید الجی موبایل همیشه در زیر سایه برادر کرهایاش قرار داشته اما نکسوس ۴ برگ برندهای برای این کمپانی است که آس آن را با همین بخش طراحی بر روی میز بازی گذاشته است!
طبق روال معمول نکسوس بسیار سیاه است و طبق عادت الجی، سطح پشتی گوشی طرح دار بوده و به صورت کاملا مسطح طراحی شده است. در همان لحظه نخست که گوشی را در دست گرفتم، ساختار محکم و شکیل آن به درستی نشان داد که چرا این همه سر و صدا برای چنین مدلی ایجاد شده است. سادگی در عین زیبایی به همراه قاب باریک دور نمایشگر که سبب میشود تا ابعاد 4.7 اینچی آن فضای زیادی را از جیب شما اشغال نکند، لبخند را بر لبان بسیاری از افراد خواهد نشاند.
یکی از مواردی که ممکن است برخی به آن ایراد بگیرند، عدم وجود کلیدهای مجزا در زیر نمایشگر است و در واقع همه چیز درون خود مانیتور خلاصه شده است. اما به نظر من چنین موردی ایراد نیست، به خصوص که سبب میشود تا دست طراح برای خلق یک شاهکار بازتر بوده و فضای بیشتری در اختیار داشته باشد.
در سمت راست تنها کلید قفل/پاور دیده میشود که به خاطر کوچکی، خیلی کار با آن لذت بخش نیست.
در قسمت چپ کلید یکپارچه صدا و پایینتر از آن اسلات ورودی سیمکارت که همچون گوشیهای آیفون بایستی توسط یک سوزن آن را باز کنید دیده میشود.
وجود این اسلات خبری را برای شما دارد و آن اینکه دسترسی به باتری امکان پذیر نیست! خب، شاید بپرسید پس چگونه بایستی حافظه گوشی را ارتقا دهیم؟! ما هم به سادگی پاسخ میدهیم هیچ راهی وجود ندارد و بایستی به همان حافظه ۸ و یا ۱۶ گیگابایتی داخلی قناعت نمایید.
اگر به سطح پشتی نکسوس ۴ به صورت مستقیم نگاه کنید، شاید چیزی جز همان سیاهی نصیب دیدگانتان نشود اما با برخورد نور به این سطح متوجه نقشهای ریزی میشوید که با حرکت دادن سطح پشتی درست شبیه به حرکت صفر و یکهای کوچک کامپیوتری است که دائما خاموش و روشن میشوند. تنها نکته منفی در این طرح زیبا، استعداد بالا در جذب لک و اثر انگشت است.
لنز دوربین هم با حالتی مظلومانه و مخفیانه در بالای فلاش LED نسبتا بزرگی قرار گرفته که تنها وظیفهاش نور افشانی در شب است.
نکسوس ۴ به طور کلی گوشی خوش دست و شکیلی است و به نوعی میتوان آن را مصداق بارز جمله: مشکی رنگ عشق است، دانست! (من که در دام عشقش گرفتار شدم، شما چطور؟!)
نمایشگر: یک کلمه؛ عالی!
یکی از مواردی که الجی همیشه ادعای زیادی در آن داشته و به راستی هم خیلی سرافرازانه در آن کار کرده، همین بخش نمایشگر است. اگر این حرف من را قبول ندارید، با روشن کردن گوشی و نگاه به نمایشگر نکسوس ۴، فکر نمیکنم چارهای جز تصدیق برایتان باقی بماند. کیفیت نمایش رنگها بسیار مطلوب است، سیاهی عمیق بوده و تصاویر به نحوی دیده میشوند که احساس میکنید هیچ فاصلهای با شما ندارند.
عملکرد تاچ هم به روانی و سرعت انجام گرفته و هیچگونه تاخیر و یا اشکالی را در زیر انگشتان خود احساس نمیکنید.
در واقع میتوان گفت به کمک فناوری True HD IPS Plus، وضوح تصویر HD و bezzle بسیار باریک، یکی از بهترین نمایشگرهای بازار در دستان شما قرار دارد. تصاویری از این نمایشگر 4.7 اینچی را در حالتی که مشغول نمایش تصاویری زیبا است برای شما فراهم آوردهایم تا با تواناییهای آن از نزدیک آشنا شوید.
سختافزار: یک چهار توانمند
پس از مدتی که دیگر قائله پردازندههای چهار هستهای فروکش کرد و کسی هم به فکر داشتن تعداد هسته بیشتر نیست، بحث بهبود کارایی این چیپستها مطرح شد، جایی که چیپستهای سری جدید Snapdragon توانستند تا با بهجای گذاشتن نتایجی بسیار بهتر از قبلیها، دریچه جدیدی را در این بازی قدرت باز کنند. حال نکسوس ۴ نیز به یکی از این پرقدرتها مجهز شده تا در کنار ۲ گیگابایت حافظه جانبی یا RAM، برای سایرین خط و نشان بکشد. ما هم چون عاشق این مبارزات هستیم، نکسوس ۴ را وارد میدان مبارزه کرده و نتایج بهدست آمده آن را با سایر ۴ هستهایها برای شما به نمایش خواهیم گذاشت تا ببینید که این زاده الجی و گوگل چه چیزی در چنته دارد.
در مرحله نخست، به سراغ آزمون بنچمارکپی رفتیم تا سرعت پردازنده را در محاسبه عدد پی بسنجد. عدد به دست آمده ۴۷۴ میلیثانیه، آن نتیجهای نبود که در این مرحله انتظار داشتم و تقریبا از تمام مدلهای ۴ هستهای این سری کمی ضعیفتر بود.
در آزمون بعدی نوبت به quadrant advanced professional رسید تا در ۴ مرحله مختلف تواناییهای گوشی را به سنجش بگذاریم. نمودارهای زیر به خوبی نشان میدهد که قدرت نکسوس ۴ در مواجهه با سایر رقیبان در چه حد است.
واحد گرافیکی Adreno 320 را شاید تنها از روی تئوری هم بتوان یک واحد قدرتمند دانست. کسب امتیاز کامل 60 فریم در ثانیه توسط نکسوس ۴، هیچ حرف و حدیثی را در این بخش باقی نگذاشت.
برای آنکه نشان دهیم قصد نداریم به این راحتی دست از سر گوشی برداریم، به سراغ آزمون AnTuTu رفتیم. این برنامه تستهای مختلفی را بر روی گوشی اعمال میکند و در پایان یک امتیاز کلی را به دستگاه میدهد. رقم بهدست آمده 8147 بیشتر از آنکه ما را خوشحال کند، اندوهگین ساخت! چرا که پیش از این و در بررسی گوشیهای گلکسی اس ۳ و اپتیموس 4X HD، این ارقام بالای ۱۱ هزار بود!
در گام بعدی به سراغ برنامه اسمارت بنچ رفتیم تا عملکرد واحد گرافیکی و پردازنده به صورت همزمان سنجیده شود. نمودار زیر به خوبی نتایج این مرحله را به تصویر میکشد.
برای آنکه به نکسوس ۴ دیگر هیچ بهانهای جهت کم کاری ندهیم، از آزمون آنلاین browsermark استفاده کردیم. اما در همان ابتدا فهمیدیم که بهانه را کس دیگری به دست نکسوس ۴ داده زیرا نسخه جدید این برنامه بر روی کروم که مرورگر اصلی گوشی است، عملکرد کاملا متفاوتی داشته و در نحوه امتیاز دهی هم به شکل دیگری عمل میکند. اما ما چون خیلی زرنگ و ناقلا هستیم! زودی دست بکار شدیم و از تبلت چهار هستهای نکسوس ۷ دعوت به عمل آوردیم تا در این آزمون نیز شرکت کند. امتیاز کسب شده توسط این تبلت عدد 2158 و در نکسوس 4 این رقم برابر با ۲۱۲۸ بود.
در کل عملکرد گوشی در آزمونها با آن چیزی که به شخصه فکر میکردم تفاوت زیادی داشت و من یکی از دلایل احتمالی این فرق را بر روی عملکرد این گوشی (زیرا یک نمونه پیش از تولید است) میگذارم.
دوربین: ثبت خاطراتی که میخواهند شیرین باشند!
به نظر میرسد که جدیدا مد شده تا گوشیهای هوشمند این رده، از دوربینهای ۸ مگاپیکسلی استفاده کنند! به همین خاطر نکسوس ۴ نیز سنت شکنی نکرده و از یک لنز کوچک ۸ مگاپیکسلی در کنار تک فلاش LED بهره گرفته و توانایی ضبط تصاویر با حداکثر کیفیت فول اچدی را نیز دارد.
برای آنکه سخن را به درازا نکشانم، در چندین حالت مختلف مشغول عکاسی با دوربین شدم. نکتهای که در ابتدا توجهم را جلب کرد، ظاهر عجیب و البته جالب فوکوس بود که مثل فیلمهای علمی تخیلی عمل میکرد و انگار نمایشگر گوشی، نقش چشم یک روبات را در هنگام عکاسی بر عهده میگیرد. تنظیمات هم به نوبه خودش جالب است و به طور معمول چند باری بایستی خطا کنید تا متوجه عملکرد آن شوید. برای دسترسی به این گزینه باید انگشت خود را برای چند ثانیه بر روی نمایشگر نگاه دارید تا گزینهها ظاهر شوند اما پس از آن دست خود را برندارید (کاری که حداقل در بار نخست انجام خواهید داد) و در همان حالت انگشت خود را بر روی منوهای ظاهر شده بکشید. خوشبختانه عملکرد فوکوس خودکار سرعت خوبی دارد و کمتر راه را به بیراهه میبرد!




برای آنکه توانایی فیلمبرداری گوشی را نیز بسنجیم، کلیپی یک دقیقهای با آن گرفتم. حجم کلیپ بالغ بر ۸۷ مگابایت شد که رقم بالایی نیست و این امر حکایت از فشردگی زیاد تصویر دارد (کلا الجی به فشرده سازی علاقه زیادی دارد!). البته کیفیت کلی کلیپ مناسب (و نه عالی) است و فوکوس خودکار در حین عملیات ضبط تصویر به خوبی عمل میکند. نکته جالب در این بین زوم کردن است زیرا بایستی با انگشتان دست خود درست مانند زمانی که میخواهید تصویری را بزرگ و یا کوچک کنید، این کار را انجام دهید.
سایر امکانات: دنیای رنگارنگ اندروید
یکی از نکات مهم در نکسوس ۴ سیستم عامل آن است. اشتباه نکنید، منظور ما اندروید نیست، بلکه نسخه آن است که برای اولین بار از 4.2 در این گوشی استفاده شده است. به همین خاطر امکانات جالبی در دل نکسوس ۴ دیده میشود که برای دیدن آن بر روی سایر گوشیها بایستی مدتها انتظار کشید (برای برخی مدلها که این انتظار ابدی است!). در این نسخه قابلیتی به نام MiraCast به گوشی اضافه شده که یک پروتکل مبتنی بر شبکه بیسیم است و از طریق آن میتوان به نمایشگرهای مجهز به این فناوری (که تقریبا وجود ندارند!) متصل شد. البته نا امید نشوید زیرا بسیاری از سازندگان (به خصوص الجی) قول دادهاند تا آن را در محصولات جدید خود بگنجانند. تغییراتی هم در پنل notification ایجاد شده که اگرچه در مقایسه با نمونههای قبلی هیجان انگیز است، اما اگر از رابط کاربری چون تاچ ویز و یا سنس استفاده کرده باشید، متوجه میشوید خیلی هم چیز دندان گیری نیست! باتری ۲۱۰۰ میلیآمپری نیز تا ۳۹۰ ساعت حالت استندبای و نزدیک به ۱۵ ساعت مکالمه را به خوبی تاب میآورد.
از جمله نکات منفی که در نکسوس ۴ وجود دارد عدم استفاده از اسلات کارت حافظه جانبی است. حال شاید با خود بگویید: خب آیفون هم کارت حافظه نمیخورد! ما هم جواب میدهیم: به جای آن شما میتوانید گوشی ۱۶، ۳۲ و یا ۶۴ گیگابایتی بخرید. ولی در اینجا چی؟ تنها دو آپشن برای شما در نظر گرفته شده است. یکی ۸ گیگابایتی و دیگری ۱۶ گیگابایتی و ظاهرا گوگل قصد ندارد تا از این سیاست خودش دست بردارد. میتوان هم حدس زد که به زودی نسخه ۳۲ گیگابایتی این مدل (همچون نکسوس ۷) هم از راه برسد اما این امر دردی را از کسانی که نسخه ۸ گیگابایتی خریدهاند دوا نمیکند! به خصوص آنکه تنها 5.7 گیگابایت از این فضا در دسترس کاربر است. واقعا اگر شما دو بازی حجم بالا (مانند مکس پین و آسفالت ۷) را نصب کنید و چند کلیپ کوتاه فول اچدی را هم ضبط نمایید، دیگر چه فضایی برایتان باقی میماند؟! به صراحت بایستی گفت: هیچ!
اما این مسایل همگی وقتی کم اهمیت میشوند که شما بدانید نسخه ۸ گیگابایتی این گوشی در فروشگاه گوگل با رقم باور نکردنی ۲۹۹ دلار به فروش میرسد. اشتباه نکنید، این رقم برای قرار داد با اپراتور نیست بلکه مبلغ نهایی آن است و در واقع این همان زمانی است که حتی حاضر خواهید شد به قیمت نداشتن حافظه (خیلی دیگه اغراق آمیز بود!) باز هم نکسوس ۴ را داشته باشد. قیمت نسخه ۱۶ گیگابایت این گوشی هم ۳۴۹ دلار است، موردی که به طور حتم طرفداران بیشتری خواهد داشت.

سخن پایانی
قصه ما به سر رسید، اما نکسوس ۴ به ایران نرسید! در حال حاضر این گوشی تقریبا در بازار کشور ما وجود ندارد و فروشهای قبلی گوگل در برخی نقاط دنیا در مدت بسیار کوتاهی به فروش رسیده است. البته خبرهای زیادی هم وجود دارد که قیمت این تلفن همراه در مناطقی که نمایندگی رسمی گوگل وجود ندارد (همچون کشور ما) بالاتر از نرخ رسمی خواهد بود اما تردید نداشته باشید که با گذشت زمان و البته الطاف قاچاقچیان عزیز (که کلی هم فامیل در خارجه دارند!) این گوشی به قیمت واقعی خود نزدیک خواهد شد و آن موقع زمانی است که بسیاری خواهند توانست یک گوشی زیبا و ۴ هستهای را با قیمت بسیار خوب در دست بگیرند و شاید با داشتن آن احساس کنند که بر بالهای یک فرشته سوارند!
لبخند
طراحی شکیل و زیبا
استفاده از جدیدترین نسخه اندروید
قیمت عالی با توجه به امکانات
کلا فوقالعاده دیگه!
اشک
عملکرد ضعیفتر سختافزار نسبت به انتظارات
عدم وجود اسلات کارت حافظه
[box type=”info”]
مشخصات فنی
ابعاد: 133.9×68.7×9.1 میلیمتر
وزن: 139 گرم
نمایشگر: 4.7 اینچ لمسی با وضوح تصویر 1280×720 پیکسل
سیستم عامل: اندروید نسخه 4.2
پردازنده: Quad-core 1.5 GHz Krait
دوربین: ۸ مگاپیکسل با فلاش LED، فیلمبرداری Full HD با سرعت 30 فریم بر ثانیه
شبکه بیسیم: Wi-Fi 802.11 b/g/n
باتری: ۲۱۰۰ میلیآمپر
[/box]
[divide style=”2″]
راستی، اگر فناوری اطلاعات در زندگیتون اهمیت زیادی داره، پیشنهاد میکنم تولبار آیتی را حتما نصب کنید: [نصب تولبار]