تفاوت مگابیت و مگابایت در چیست و هرکدام در چه زمینه‌ای کاربرد دارند؟

علی‌رغم شباهت‌هایی در نام کامل و اختصارات، مگابیت (Mb) و مگابایت (MB) هرکدام واحدهای متفاوتی از اندازه‌گیری هستند. تفاوت مگابیت و مگابایت و همچنین کاربرد هر یک را در ادامه این مقاله مورد بحث قرار خواهیم داد.

بیت (Bit) در مقابل بایت (Byte)

اگر در هنگام خرید طرح‌های اینترنتی از ارائه‌دهندگان این خدمات دقت کرده باشید، می‌بینید که سرعت را بر مبنای مگابیت بر ثانیه به شما نشان می‌دهند. از طرفی دیگر، طرح‌های اینترنتی که حجم محدودی دارند، میزان استفاده شما را بر مبنای مگابایت یا گیگابایت می‌سنجند.

شاید فکر کنید که هر دو واژه، به یک مفهوم اشاره دارند. در هر صورت، “بیت” و “بایت” هر دو واحدهای متفاوتی از اندازه‌گیری بوده و موارد کاربرد گوناگونی نیز دارند. هر بایت از 8 بیت تشکیل شده است. پس یک مگابایت برابر با 8 مگابیت است. 8 مگابایت، معادل 64 مگابیت است.

تفاوت نوشتاری مگابیت و مگابایت فقط به اسم کامل آن‌ها ختم نمی‌شود. بیت با استفاده از حرف کوچک “b” (همانند Mb یا Mbit) خلاصه می‌شود. این در حالی است که بایت، با استفاده از حرف بزرگ “B” همانند (MB) به اختصار نوشته می‌شود. اگر در محاسبه میزان سرعت اینترنت نیز این دو را در نظر بگیریم، آنگاه مگابیت بر ثانیه با “Mbps” و مگابایت بر ثانیه نیز با “MB/s” نشان داده می‌شود.

تبدیل بیت به بایت

تفاوت مگابیت و مگابایت

جهت تفهیم بهتر تفاوت بین مگابیت و مگابایت شاید بهتر باشد که از یک سناریوی مربوط به جهان واقعی استفاده کنیم. فرض کنیم که شما به‌تازگی یک اشتراک اینترنت را خریداری کرده که نهایت سرعت آن نیز، 400 مگابیت بر ثانیه (Mbps) است. حال قصد دارید که یک فایل ویدیویی با حجم 800 مگابایت را دانلود کنید. با فرض بی‌نقص بودن اینترنت و سریع‌ بودن سرورها، دانلود این فایل چقدر طول می‌کشد؟

از آنجایی که یک مگابایت برابر با 8 مگابیت است پس ما باید 400 مگابیت بر ثانیه را بر عدد 8 تقسیم کنیم. جواب این تقسیم نیز، سرعت 50 مگابایت بر ثانیه خواهد بود. بنابراین دانلود شما باید پس از 16 ثانیه به اتمام برسد.

اندازه‌گیری با استفاده از بیت

واحد بیت معمولا توسط اپراتورهای خدمات اینترنتی و جهت محاسبه پهنای باند به کار می‌رود. در واقع از این اعداد به‌عنوان “نرخ بیت” یاد می‌شود. بسیاری از مردم متعجبند که چرا زمان‌های دانلود، خیلی کم با نرخ بیت اینترنت آن‌ها همخوانی دارد. این موضوع به دلیل تفاوت بین پهنای باند و سرعت به وجود می‌آید. پهنای باند شبکه به‌معنای بیشترین مقدار داده‌ای است که در عرض یک دوره زمانی مشخص (همانند یک ثانیه)، منتقل می‌شود.

از طرفی دیگر، سرعت شبکه شما همان نرخ انتقال واقعی داده‌هایی است که از یک سرور آنلاین به سمت دستگاه شما سرازیر می‌شوند (یا بالعکس). این مقدار بسته به ارائه‌دهندگان اینترنت، نوع اتصالات و موقعیت‌های مکانی، متفاوت خواهد بود.

بنابراین اگر دو خانواده متفاوت در دو مکان مختلف باشند، آنگاه سرعت دانلود و آپلود واقعی آن‌ها نیز می‌تواند متفاوت باشد. شاید از لحاظ تئوری، سرعت اینترنت یکسانی داشته باشند، اما به احتمال زیاد در واقعیت قضیه متفاوت خواهد بود.

موارد استفاده از بایت

تقریبا در تمامی مواردی که اندازه فایل و فضای ذخیره‌سازی مطرح است، واحد بایت مورد استفاده قرار می‌گیرد. ظرفیت انواع حافظه‌ها همانند درایو‌های SSD و سرویس‌های ذخیره ابری (همانند Dropbox)، بر مبنای بایت سنجیده می‌شود. فایل‌های موجود در رایانه شما نیز بر مبنای بایت اندازه‌گیری می‌شوند.

دلیل استفاده بیشتر از واحد بایت نیز به روزهای اول پردازش رایانه‌ای باز می‌گردد. هر بیت می‌تواند مقدار “صفر”یا “یک” داشته باشد. بیت‌ها پس از ترکیب شدن، تشکیل بایت می‌دهند. بایت در واقع حداقل مقدار حافظه‌ای بوده که رایانه می‌تواند آن را خوانده و همچنین مورد پردازش قرار دهد. هر بایت معادل یک کاراکتر متنی است.

با گذشت زمان، فایل‌ها پیچیده‌تر شده و بایت‌ها نیز به واحد‌های اندازه‌گیری بسیار کوچکی مبدل شدند. اکثر فایل‌های موجود بر روی کامپیوتر شما، حداقل یک کیلوبایت (1024 بایت) حجم دارند.

مگا، گیگا، ترا و …

در هنگام اندازه‌گیری بر مبنای بیت یا بایت، ضروری است که پیشوندهای رایج زیر را یاد بگیریم:

  • 1024 کیلوبایت: یک مگابایت
  • 1024 مگابایت: یک گیگابایت
  • 1024 گیگابایت: یک ترابایت

البته امروزه، یک مگابایت برابر با 1000 کیلوبایت و یک گیگابایت برابر با 1000 مگابایت و … است. دستگاه‌ها و نرم‌افزارهای مختلف، همیشه یک تعریف واحد را ارائه نمی‌دهند. ظرفیت اکثر سخت‌افزارهای حافظه محور امروزی، بر مبنای گیگابایت یا ترابایت است. سرعت اکثر اتصالات اینترنت نیز بر مبنای مگابیت و یا گیگابیت (بیشتر در کشورهای توسعه‌ یافته) سنجیده می‌شود. همچنین اگر تبدیل سریع اعداد طرح‌های اینترنتی را نیز بلد باشید، آنگاه سریع‌تر می‌توانید نهایت سرعت دانلود بالقوه خود را محاسبه کنید. در زیر به چند مورد اشاره می‌کنیم:

  • 16 مگابیت بر ثانیه: 2 مگابایت بر ثانیه
  • 8 مگابیت بر ثانیه: یک مگابایت بر ثانیه
  • 1 مگابیت بر ثانیه: 125 کیلوبایت بر ثانیه
  • 512 کیلوبیت بر ثانیه: 64 کیلوبایت بر ثانیه

همیشه باید این موضوع را در هنگام خرید اینترنت به یاد داشته باشید. سعی کنید که شیوه محاسبه را یاد بگیرید. اگر هم قادر به این کار نبودید، آنگاه می‌توانید در اینترنت به جست‌و‌جو پرداخته و یا اینکه از دیگران کمک بگیرید. راستی، اگر به دنبال راهنمایی خرید اینترنت هستید، می‌توانید مطلب بررسی جامع سرویس‌های اینترنتی 10 شرکت بزرگ ایران را مطالعه کنید. 

1 در مورد “تفاوت مگابیت و مگابایت در چیست و هرکدام در چه زمینه‌ای کاربرد دارند؟”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH