نگهداری از خودرو چقدر پول می‌خواهد؟ با انواع هزینه‌های خودرو آشنا شوید

در دنیای امروزی، وجود خودروها به نیاز ضروری انسان‌ها تبدیل شده است؛ این نیاز در کلان شهرها بیشتر به چشم می‌خورد. هر وسیله‌ مصرفی هم هزینه‌های نگهداری دارد؛ اما آیا تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که هزینه نگهداری خودروها چند میلیون تومان است؟ این هزینه‌ها کدامند و اینکه چگونه می‌توان آن‌ها را پرداخت یا مدیریت کرد؟

در این مقاله، قرار است چند نمونه از این هزینه‌ها را باهم بررسی کرده و در آخر نیز راهی برای محاسبه این هزینه‌ها ارائه دهیم؛ پس اگر شما هم مشتاق هستید تا ببینید که خودروی شما چقدر هزینه برمی‌دارد، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

هرچه بهای سوخت و هزینه‌های تعمیر خودروها و غیره در کشوری افزایش یابد، هزینه‌های نگهداری و استفاده از خودرو نیز بالاتر می‌رود.

در میان انواع هزینه‌های خودرو که بسیار مهم و حیاتی هستند، هزینه‌هایی هم وجود دارد که اگر دیر به آن‌ها توجه کنیم، ممکن است چندین میلیون پول از دست بدهیم.

انواع هزینه‌های خودرو

انواع هزینه‌های خودرو

خلافی خودرو

محاسبه بر اساس تعداد و نوع خلاف

خلافی خودرو همان هزینه‌ای است که توسط پلیس راهنمایی و رانندگی ثبت می‌شود. این هزینه یکی از هزینه‌های همیشگی همه خودروها است. اگر راننده‌ای خلافی انجام دهد، باید مبلغ مشخصی را که به روش‌های مختلف اعمال می‌شود، پرداخت کند. برخی جریمه‌ها هم هستند که اگر تا 60 روز پرداخت نشود، راننده مجبور می‌شود میزان دو برابری از آن را بپردازد. با شماره پلاک می‌توان به راحتی میزان خلافی خودرو را مشخص و پرداخت کرد تا کمی از هزینه‌ها کاسته شود.

عوارض آزادراه

از 7 تا 34 هزار تومان

عوارض آزادراه همان هزینه‌ای است که یک راننده باید در ازای یک سفر آسان بین شهری پرداخت کند که به دو صورت نقدی و یا الکترونیکی امکان‌پذیر است. نحوه اخذ این عوارض هم به این صورت است که راننده پس از عبور از دوربین‌های اخذ عوارض الکترونیکی، پیامکی دریافت خواهد کرد که مبنی بر پرداخت مبلغی برای تردد در آن منطقه است. اگر این مبلغ را نپردازید، جریمه خواهید شد در نتیجه هزینه نگهداری خودرو افزایش می‌یابد!

عوارض سالیانه خودرو

خودرو داخلی برابر با یک‌هزارم قیمت کارخانه؛ برای خودروهای خارجی برابر با یک و نیم هزارم ارزش خودرو

این مبلغ نیز به عنوان هزینه‌ای در ازای رسیدگی به معابر شهری برای تردد آسان‌تر از مالکین خودروها دریافت می‌‌شود که به صورت سالیانه و توسط شهرداری انجام خواهد شد.

عوارض پارک حاشیه‌ای

نیم ساعت اول رایگان؛ از نیم ساعت تا دو ساعت اول 1600 تومان و بیش از دو ساعت به ازای هر ساعت 2000 تومان

پیدا نکردن جای پارک یکی از مشکلاتی است که همه‌روزه شهرهای بزرگ با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. به منظور رفع این مشکل، فضایی به عنوان پارک حاشیه‌ای درست شده است و راننده پس از پارک کردن در آن باید هزینه‌ای را پرداخت کند؛ زمان توقف از 30 دقیقه به بالا محاسبه می‌شود که به اطلاع راننده می‌رسد.

مالیات نقل و انتقال خودرو

خودروهای داخلی: حدودا یک درصد ارزش خودرو

خودروهای خارجی: حدودا دو درصد ارزش خودرو

اگر خودرویی را خرید و فروش کرده باشید، باید با این هزینه به خوبی آشنایی داشته باشید. این هزینه به عنوان مجوز فرد برای انتقال مالکیت است. اگر هم مالیات پرداخت نشود، امکان فروش خودرو وجود نخواهد داشت.

نکته مهم این است که این هزینه بر اساس نوع خودرو، سال تولید و سال معامله تعیین خواهد شد. گرچه پرداخت مالیات نقل و انتقال بر عهده کسی است که خودرو را می‌فروشد، ولی ممکن است توافق دیگری نیز بین طرفین صورت بگیرد.

خرید و بدهی طرح ترافیک

از 16 تا 98 هزار تومان به ازای هر روز

شهروندان شهرهای بزرگ حتما با این طرح آشنایی دارند. این طرح که چند سالی است در کلان‌شهرها اجرایی شده است؛ باعث می‌شود از بار ترافیک و آلودگی هوا کاسته شود. رانندگان موظف هستند که در ساعات اوج ترافیک، در نقاطی که جزو محدودیت‌های تردد خودروها محسوب می‌شود، تردد نکنند. اگر راننده‌ای خلاف این کار را انجام دهد، باید هزینه مشخصی را برای ورود به طرح ترافیک بپردازند، در غیر این صورت هزینه جدیدتری به هزینه قبلی افزوده می‌شود.

معاینه فنی

برای خودروهای سواری: 47 هزار تومان؛ خودروهای سنگین گازوییلی و گازسوز: 71 هزار تومان؛ خودروهای سنگین و نیمه‌سنگین دوگانه سوز: 99 هزار تومان

این یکی از هزینه‌هایی است که پرداخت آن بسیار ضروری است. مالکین خودروها پس از 4 سال موظف هستند تا با مراجعه به مراکز مشخص‌شده، گواهی معاینه فنی خودروی خود را دریافت کنند. اگر معاینه فنی خودرویی انجام نشود، مالک خودرو می‌بایست به ازای هر روز تردد جریمه به دولت بپردازد.

پرداخت تمامی این هزینه‌هایی که در بالا ذکر کردیم، به دو صورت اینترنتی و نقدی امکان‌پذیر خواهد بود.

هزینه تعمیر و سرویس دوره‌ای

سرویس کامل خودروها: یک بار در سال یا هر 19000 کیلومتر 

استفاده همیشگی از خودرو باعث می‌شود قسمت‌های مختلف آن در طولانی‌مدت آسیب‌های جدی ببینند و به اصطلاح مستهلک شود. اهمیت سرویس‌های دوره‌ای در اینجا مشخص می‌شود. سرویس‌های دوره‌ای شامل بررسی قدرت ترمز دستی، میزان سلامت باتری، بررسی تسمه‌های خودرو‌، چک کردن روغن موتور، بررسی سالم بودن لاستیک زاپاس خودرو و انواع دیگر است که می‌تواند در هر خودرو میزان هزینه متفاوتی داشته باشد.

هزینه بنزین

بنزین معمولی با قیمت سهمیه‌ای: لیتری 1500 تومان؛ بنزین معمولی: لیتری 3000 تومان؛ بنزین سوپر: لیتری 3500 تومان

خب علاوه بر دیگر هزینه‌هایی که تا الان ذکر کردیم، بنزین جزو یکی از مهم‌ترین‌ها محسوب می‌شود. بنزین کمک می‌کند تا انرژی لازم برای عملکرد بخش‌های مختلف خودرو تامین شود. رانندگان خودرو بسته به سلیقه خود و کارایی خودرو می‌توانند از انواع بنزین‌ها که شامل معمولی و سوپر است، استفاده کنند.

هزینه استهلاک

براساس نوع خودرو متفاوت است

استهلاک به معاینه فنی و تعمیرات خودرو می‌گویند که برای تعیین حداکثر عمر ممکن آن انجام می‌شود. معمولا موتور خودرو‌ها بخاطر افزایش دما و اصطکاک مستهلک می‌شوند؛ در نتیجه بهبود روغن می‌تواند خیلی در حل این مسئله کمک کند. کم استهلاک‌ترین خودورهای تولید داخل پراید و تیبا هستند.

در جدول زیر می‌توانید میزان هزینه‌های خودرو را به طور کامل مشاهده کنید:

نوع هزینه خودرو

میزان هزینه

خلافی خودرو
محاسبه بر اساس تعداد و نوع خلاف
عوارض آزادراه
از 7 تا 34 هزار تومان
عوارض سالیانه خودرو
خودروی داخلی: یک‌هزارم قیمت کارخانه
خودروی خارجی: یک و نیم هزارم ارزش خودرو
عوارض پارک حاشیه‌ای
نیم ساعت اول رایگان
از نیم ساعت تا دو ساعت اول 1600 تومان
بیش از دو ساعت به ازای هر ساعت 2000 تومان
مالیات نقل و انتقال خودرو
خودروهای داخلی: حدودا یک درصد ارزش خودرو
خودروهای خارجی: حدودا دو درصد ارزش خودرو
خرید و بدهی طرح ترافیک
از 16 تا 98 هزار تومان به ازای هر روز
معاینه فنی
برای خودروهای سواری: 47 هزار تومان
خودروهای سنگین گازوییلی و گازسوز: 71 هزار تومان
خودروهای سنگین و نیمه‌سنگین دوگانه سوز: 99 هزار تومان
هزینه تعمیر و سرویس دوره‌ای
براساس نوع ماشین متغیر بود و معمولا یک بار در سال هر 19000 کیلومتر انجام می‌شود
هزینه بنزین
بنزین معمولی (قیمت سهمیه‌ای): لیتری 1500 تومان
بنزین معمولی: لیتری 3000 تومان
بنزین سوپر: لیتری 3500 تومان
هزینه استهلاک
براساس نوع ماشین مشخص می‌شود

کاهش هزینه‌های مصرفی خودرو

در گام اول باید میزان هزینه سوخت را محاسبه کنید؛ برای این کار کافی است چندین نکته را رعایت کنید: سرریز نکردن باک خودروها از بنزین، یادداشت کردن کارکرد اولیه‌ سوخت و رقم کارکرد فعلی و بدست آوردن هزینه کلی سوخت ماهانه خودرو.

گام دوم نیز برآورد هزینه‌های نگهداری و بیمه است. مالک خودرو باید تمام مبلغی را که در یک سال برای تعویض روغن، قطعات و لاستیک‌ و بیمه خرج کرده است را یادداشت کند. با تقسیم کردن آن بر 12، می‌توان هزینه یک ماه را بدست آورد. سایر هزینه‌ها نیز مانند هزینه‌های معاینه فنی، عوارض و غیره نیز به همین شکل محاسبه خواهد شد.

در گام سوم باید هزینه‌های رانندگی را محاسبه کرد. این هزینه‌ها شامل هزینه‌های ماهانه سوخت، نگهداری، عوارض و غیره است. البته هزینه‌های استهلاک و افت قیمت، تصادفات و غیره جزو این هزینه‌ها نخواهد بود.

در گام چهارم مالک باید هزینه‌های به اصطلاح سرمایه‌ای را پرداخت کند. مثلا پرداخت هزینه‌های وامی که برای خرید خودرو گرفته شده بود و یا میزان افت قیمتی که در طول چند سال پس از خرید خودرو به وجود می‌آید که البته زیاد هم در ایران به چشم می‌خورد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالا بروید
TCH