خرید گوشی میانرده بهتر است یا پرچمدار؟ شما کدامیک را انتخاب میکنید؟!
بدون شک گوشیهای پرچمدار در سال ۲۰۲۰ (۱۳۹۹) بهترین تکنولوژیها را با خود به همراه دارند. هنگام انتخاب بهترین گوشی سامسونگ، هواوی، شیائومی یا اپل همیشه پرچمدار آن شرکت انتخاب خواهد شد؛ اما ایا همیشه اینطور است؟ خرید گوشی میان رده به صرفه است یا گوشی پرچمدار؟
واضح است که قیمت گوشیهای هوشمند بازار چه در خارج از کشور و چه در ایران خیلی زیاد است. قیمت نسخه پایه سامسونگ گلکسی اس ۲۰ در ایران (در زمان نگارش این مقاله) بیش از ۲۲ میلیون و قیمت آن در خارج از کشور ۹۹۹ دلار است؛ بنابراین هرکسی توانایی خرید این گوشیها را ندارد. علاوه بر آن همه افراد نیازی به این همه زرقوبرق و امکانات گوشیهای پرچمدار ندارند.
به همه اینها اضافه کنید که کیفیت و امکانات گوشیهای میان رده روزبهروز در حال بهتر شدن است. یوتیوبر معروفی به نام Marques Brownlee در توییتی نوشته که «گوشیهای ارزان در حال بهتر شدن هستند و گوشیهای خوب در حال ارزان شدن. گذشت آن زمانی که گوشیهای میان رده مشکل عملکرد و سرعت داشتند و کیفیتشان ضعیف بود. تازه این مسئله را در نظر بگیرید که توییت پایین ۵ سال پیش به اشتراک گذاشته شده است.
سال گذشته گوشیهای میان رده نسبت به گوشیهای پرچمدار پیشرفت بیشتری داشتهاند. پیشرفت تکنولوژی آنقدر زیاد بوده که حالا میان ردهها در حد پرچمداران توانایی دارند. با بالا رفتن قیمت گوشیهای پرچمدار، میانردهها روزبهروز جذابتر میشوند. اصلا حرف من به این معنی نیست که پرچمداران چیزی برای ارائه ندارند؛ اتفاقا پرچمداران بهترین تکنولوژیهایی که با پول میتوان خرید را در اختیارتان قرار میدهند؛ اما حرف آخرم را همین اول بزنم: برای داشتن تجربهای خوب از گوشی همراه، نیازی نیست که حتما بهترینها را داشته باشید.
قبل از اینکه دلایل را عنوان کنم بیایید کمی این دو دستهبندی را بیشتر بشناسیم.
گوشی پرچمدار چیست؟
یک گوشی پرچمدار بهترین محصول آن برند خاص است که شرکت مورد نظر میتواند بدون هیچ محدودیت بودجهای آن را تولید کند. این گوشی معمولا بهترین ترکیب سختافزاری و نرمافزارای را داراست تا خریداران بتوانند هروقت که گوشی خود را در دست میگیرند، احساس استفاده از دستگاهی پریمیوم را داشته باشند.
یک گوشی پرچمدار معمولا بهترین ترکیب سختافزاری مانند کیفیت ساخت، پردازنده، دوربین (که شامل دوربین و کل عناصر تشکیلدهنده لنز است)، بهترین تکنولوژی صفحهنمایش موجود، شارژ سریع یا بیسیم، مقاومت در برابر آب و گرد و غبار، ارزش برند و بسیاری چیزهای دیگر است. همچنین نرمافزار به کار رفته در گوشیهای پرچمدار بسیار بهتر است و برنامهها و حتی بازیهای سنگین به راحتی در آنها اجرا میشود. به طور کلی پرچمداران معمولا مجهز به جدیدترین فناوریها مانند صفحهنمایش تاشو یا دوربین زیر صفحهنمایش هستند که دیرتر به گوشیهای میانرده راه پیدا میکنند.
دلیل قیمت بالاتر گوشیهای پرچمدار تولید آنهاست؛ چون این محصولات نیاز به تحقیق و نوآوری دارند و شرکتها برای این دسته از گوشیها هزینههای هنگفتی صرف تحقیق و توسعه آنها میکنند. به همین دلیل کاربران برای خرید گوشی پرچمدار و داشتن جدیدترین فناوریها باید هزینه بیشتری پرداخت کنند.
گوشی میانرده چیست؟
گوشی هوشمند میانرده محصولی است که با محدودیتهایی مانند کیفیت کلی ساخت، سختافزار قدیمی یا ضعیفتر، فناوری صفحهنمایش پایینتر، شارژ باتری کندتر، دوربین پرچمداران قدیمی یا ضعیفتر نسبت به پرچمداران فعلی و غیره تولید میشود.
تمام اینها به این معنی نیست که گوشیهای میانرده ارزان هستند؛ در واقع میانردههای فعلی از کیفیت ساخت عالی برخوردار هستند و مثلا شارژ سریع به کار رفته در سری ریلمی ۷ با پرچمداران رقابت تنگاتنگی دارد و گوشیهای میانردهای مانند سامسونگ گلکسی A51 و شیائومی ردمی نوت ۸ پرو با فروش به ترتیب ۱۱.۴ و ۱۱ میلیون دستگاه، پس از آیفون ۱۱ در رده دوم و سوم پرفروشترین گوشیهای سال ۲۰۲۰ قرار دارند.
اما گوشیهای میانرده نسخههای تقلیلیافته پرچمداران هستند و برای تحقیق و توسعه آنها معمولا هیچ پولی صرف نمیشود. آنها از فناوریهای استفاده شده در گوشیهای پرچمدار استفاده میکنند و همین مسئله باعث میشوند تا شرکتها این گوشیها را با قیمت کمتری تولید کنند و تقریبا دستگاهی بسازند که تمام فناوریهای آن در گذشته امتحان خود را پس داده است.
همچنین بهینهسازی و آزمایش نرمافزاری خاصی روی این گوشیها انجام نمیشود و معمولا با استفاده از بازخوردهای افرادی که به خرید این گوشیها اقدام کردهاند، در طول زمان نرمافزار این گوشیها اصلاح یا بهبود مییابد.
خرید گوشی میان رده بهتر از پرچمدار است
پردازندههای میانرده از پرچمداران جلوترند
یکی از دلایلی که ارزش خرید گوشی میان رده را بالا میبرد این است که پکیج سختافزاری آنها از پرچمداران بهتر است. تراشههای مقرون به صرفه مدیاتک، کوالکام و سامسونگ از طراحی سیپییو هشت هستهای Arm Cortex-A53 و A55 که از قدرت کمی برخوردار است، فاصله گرفتهاند و پردازندههای تولید میکنند که شامل هستههای پرقدرت Cortex-A76 و حتی A77 هستند. شما همین هستهها را در تراشههای پریمیوم هم خواهید یافت. حتی یک یا دو هسته از این هستههای بزرگتر منجر به افزایش عملکرد چشمگیر در برنامهها میشود.
علاوه بر موارد بالا قابلیتهای گرافیکی برای بازی در تراشههای میانرده بهبود یافته است. مثلا کوالکام در تراشههای اسنپدراگون 765G و 730G خود به طور اختصاصی بهبود در بازیها را ارائه میدهد.
چیزی بیش از عملکرد
علاوه بر عملکرد بهتر، تراشههای میان رده قابلیتهای گوشیهای پرچمدار را در گوشیهای میانرده ممکن میسازند. این قابلیتها شامل پشتیبانی از صفحهنمایشهای با رزولوشن بالا، ضبط ویدئو 4K، چندین دوربین با رزولوشن بالا، جدیدترین فناوریهای وایفای، بلوتوث و اتصال سریع LTE است. این بدان معنی نیست که پردازنده پرچمداران پیشرفت نمیکنند؛ اما این تراشهها از قبل به اندازه کافی خوب هستند. میانردهها الان در وضعیتی قرار دارند که عملکردشان نسبت به دو سال گذشته پیشرفت ملموستری داشته است.
با ورود به سال ۲۰۲۰، تراشههای میانرده امکان پشتیبانی از 5G را هم پیدا کردهاند. تراشههای اگزینوس ۹۸۰، اسنپدراگون 765G و دمینسیتی ۸۰۰ قدرت خوبی دارند و به طور خاص برای گوشیهای ارزانقیمت 5G طراحی شدهاند. گوشیهای میانرده دیگر هیچ محدودیتی در فناوری ندارند و به راحتی میتوانید به خرید گوشی میانرده فکر کنید.
همانطور که بالا هم اشاره کردیم، سازندگان گوشی فناوریهایی که قبلا در گوشیهای پرچمدار به کار رفته را پس از امتحان در میانردهها استفاده میکنند. به عنوان مثال، گوشی شیائومی ردمی نوت ۹ پرو با دوربین چهارگانه که نسبت به قیمتش ارزش خرید خیلی بالایی دارد. به همه اینها صفحههای OLED و متعاقب آن استفاده از حسگر اثر انگشت زیر صفحهنمایش را هم اضافه کنید. گوشیهای میانرده خیلی سریع با ترندهای روز همراه شدهاند.
دوربین گوشی خوب در کنار ارزش خرید بالا
کیفیت دوربین هم مانند عملکرد، به سرعت به مشکلی حل شده در رده گوشیهای مقرون بهصرفه تبدیل شده است. اگرچه هنوز هم گوشیهای پرچمدار بهترین عکسها را میگیرند؛ اما تفاوتها روزبهروز در حال کمتر شدن هستند. دلیل این امر تا حدی این است که آخرین تکنولوژیهای دوربین گوشیها مانند دوربین تلهفوتو و اولتراواید تقریبا در دوربینهای ارزانقیمت نیز رایج شدهاند.
ظهور سنسورهای بزرگ با قابلیت پیکسل بینینگ در گوشیهای میانرده باعث بهبود عملکرد عکاسی در روز و نور کم آنها شده، تا جایی که برای یافتن تفاوت عکس این گوشیها با پرچمداران با مشکل مواجه خواهید شد. شیائومی می نوت ۱۰ به عنوان اولین گوشی با دوربین ۱۰۸ مگاپیکسلی بارزترین نمونه این مطلب است. این گوشی از دوربین پنجگانه بهره میبرد و تا مدتها در صدر لیست بهترین دوربین گوشیها قرار داشت و هنوز هم گوشیهای پرچمدار کمی یارای رقابت با آن را دارند.
خرید گوشی میان رده اندرویدی ارزش بسیار بالای دارد
تمام موارد بالا را اضافه کنید به اینکه اکثر گوشیهای میانردهای که سال گذشته با اندروید ۹ عرضه شدهاند قرار است به اندروید ۱۰ بهروزرسانی شوند. گوشی خود من که ساخت سال ۲۰۱۸ است چندین ماه است که به اندروید ۱۰ بهروزرسانی شده. علاوه بر این اکثر گوشیهای میانرده سال ۲۰۲۰ با اندروید ۱۰ از جعبه بیرون میآیند و خیلی از آنها علاوه بر دریافت اندروید ۱۱، اندروید ۱۲ را هم دریافت میکنند. تازه برای افرادی که رابطکاربری سفارشی شده را دوست ندارند، شرکتهایی مانند نوکیا و موتورولا از اندروید خالص در گوشیهای خود استفاده میکنند.
طراحی چشمنواز در گوشیهای میانرده
طراحی چشمنواز شیشهای و رنگهای فانتزی و استفاده از مواد با کیفیت، به یک ترند در دنیای گوشیهای میانرده تبدیل شده و دیگر آن زمان گذشته که گوشیهای میانرده از بدنه پلاستیکی و طراحی ضعیفتری نسبت به پرچمداران برخوردار بودند.
امروزه گوشیهای میانرده از طراحیهای بهتری برخوردار هستند. یک گوشی میانرده با طراحی بدنه کاملا فلزی و قاب پشت شیشهای کاملا شبیه یک دستگاه «پریمیوم» به نظر میرسد. حالا وقتی حرف از گوشی مقرون بهصرفه میشود دیگر یاد گوشیهای خشک و بیروح با بدنهای مستطیل شکل و گوشیهای تیز نخواهید افتاد.
جدیدترین ترندهای طراحی مانند نرخ نوسازی بالا، بریدگی قطرهای یا حفره دوربین سلفی در صفحهنمایش ارزش خرید یک گوشی میانرده را بالاتر بردهاند. صفحهنمایشهای با وضوح بالا مانند پنلهای ۹۰ و ۱۲۰ هرتزی هماکنون در دستگاههایی مانند ریلمی X2 و اوپو رینو ۳ پرو برای علاقهمندان خرید گوشی میانرده در دسترساند. حتی صفحهنمایشهای بدون حاشیه که اولین بار در گوشیهای پرچمدار دیده شدند اکنون در اکثر گوشیهای زیر ۵۰۰ دلار به امری عادی تبدیل شده است.
خرید گوشی میان رده جیب شما را خالی نمیکند
بحث هزینه (مخصوصا در ایران) مهمترین فاکتور هنگام خرید این دسته از گوشیهاست. برای بسیاری از مصرفکنندگان صرف مبلغ ۱۰۰۰ دلاری (۲۰ یا ۳۰ میلیون تومانی) برای خرید گوشی که در عرض یکی دو سال یا حتی چند ماه (مانند وان پلاس) نسخه جدید آن تولید شده و از دور خارج میشود، هیچ توجیهی ندارد.
بسیاری از اوقات یک دستگاه با نصف یا یک سوم قیمت گوشی پرچمدار تفاوت چندانی در تجربه کلی، دوربین، سختافزار و دیگر قابلیتها ندارد و به همین دلیل است که ارزش خرید آن بیشتر و مقرونبهصرفهتر است.
در آخر خرید گوشی میان رده بهتر است یا پرچمدار ؟
اصلا نمیخواهم بگویم که گوشی پرچمدار نخرید و جای آن میانرده را انتخاب کنید؛ اگر بهترین عملکرد و قابلیتهای پیشرفته را میخواهید و با خرید گوشی چند ده میلیون تومانی با شرایط فعلی اقتصادی، تغییر در حالات صورت و جیب شما اتفاق نمیافتد، حتما این کار را بکنید و لذت استفاده از جدیدترین و بهترین تکنولوژیها را ببرید. روی صحبت من با کسانی است که نمیتوانند گوشی پرچمدار بخرند و فکر میکنند اگر میانرده بخرند، حتما چیزی را از دست میدهند. باید بگویم که خیر، تقریبا هیچچیزی را از دست نمیدهید.
درست است که هرچقدر پول بدهید همانقدر هم آش میخورید اما این را هم در نظر بگیرید که گوشیهای میانرده بخش اصلی فروش شرکتهای سازنده گوشی را تشکیل میدهند و این شرکتها برای اینکه کاربران را راغب به خرید گوشیهای خود کنند مجبور به استفاده از تکنولوژیهای جدید در دستگاههای خود هستند. به علاوه بیشترین رقابت در دسته میانردههای بازار است. شرکتها گوشیهای پرچمدار را میسازند تا قدرت خود در تکنولوژی را به رخ بکشند و گوشیهای میانرده را میسازند تا خریداران را به سمت خود جذب کنند و درآمد داشته باشند.
اگر دقت کنید، شرکت چینی وانپلاس اوایل با عنوان Flagship Killer گوشیهای خود را روانه بازار کرد. محصولات این شرکت گوشیهای میانردهای (در اصطلاح بالارده) بودند که امکانات گوشیهای پرچمدار را با قیمتی کمتر در اختیار کاربر میگذاشتند. این شرکت هرچه جلوتر رفت گوشیهایش قیمت بیشتری پیدا کردند و روزبهروز از نظر قیمتی به پرچمداران نزدیکتر شدند. وانپلاس وقتی دید بازار میانردهها از دستش خارج شده دسته جدیدی از گوشیها به اسم نورد (Nord) را معرفی کرد تا دوباره بتواند گوشیهایی در بازه قیمتی میانرده تولید کند و خریداران این دسته را دوباره به خود جذب کند. حتی اپل هم دوباره سری گوشیهای SE خود را زنده کرد تا به سبک خودش وارد بازار میانردهها شود (البته در ایران رسما آیفون SE 2020 از نظر قیمتی در مرز پرچمدار و بالارده قرار گرفته است).
نظر شخصی من همیشه در خرید گوشی این بوده که گوشی بخرم که به نسبت پولی که میدهم آش بیشتری بخورم؛ باید اعتراف کنم که این گزینه را فقط در گوشیهای میانرده و خصوصا فلگشیپ کیلرها میتوانید پیدا کنید. اگر بخواهیم منطقی و بدون تعصب فکر کنیم؛ هیچوقت، تاکید میکنم، هیچوقت نمیتوانیم تمام قابلیتهای یک گوشی پرچمدار را استفاده کنیم.
مگر برای یک کاربر عادی چه فرقی میکند که دوربین گوشیاش مثل دوربینهای حرفهای فیلم و عکس میگیرد یا نه (که نمیگیرد) یا اصلا مگر میشود آنقدر برنامه (حتی سنگینترین برنامهها) را باز کرد که ۱۲ یا ۱۶ گیگابایت حافظه رم پر شود؟ یا اگر گوشیمان نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز نداشته باشد، حتما چشممان مشکل پیدا میکند و نیاز به دکتر داریم؟ (البته این گزینه در گوشیهای میانرده هم آمده که در ایران در دسترس ما نیست.) باور کنید نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز تقریبا مشخص نیست و باید دو گوشی با نرخ نوسازی متفاوت را کنار هم تست کنید تا تقاوتشان را بفهمید.
نظر شما چیست؟ خرید گوشی پرچمدار بهتر است یا میانرده؟ اگر پول خرید گوشی پرچمدار داشته باشید آن را میخرید یا به یک گوشی میانرده که کارتان را راه بیاندازد بسنده میکنید؟ نظرات خود را با ما و دیگر کاربران آیتیرسان به اشتراک بگذارید.