در روز گذشته امید قالیباف اعلام کرده بود که چون خودروسازان فرانسوی با اعمال تحریمها دیگر حاضر به ادامه همکاری با ایران نیستند، خودروسازی ما نیز دیگر به این کشور اجازه نمیدهد تا وارداتی به کشورمان داشته باشد. این در حالی است که دولت سیزدهم قصد داشته قیمت خودروها را کنترل کند؛ در ادامه این مطلب با آیتیرسان همراه باشید تا با دلیل حذف خودروهای فرانسوی از لیست واردات بیشتر آشنا شوید.
در ابتدا وزارت صمت وعده داده بود که قرار است در کنار یک میلیون دستگاه صادراتی، سه میلیون دستگاه تولید کند، بهای تمامشده خودروها را کاهش دهد، سیستم قرعهکشی را حذف کند، محصولات جدید تولید کرده و خصوصیسازی را نیز نهایی کند.
جالب است بدانید که هیچکدام از این وعده و وعیدها عملی نشد!
در ابتدا وزارت صمت اعلام کرده بود که عرضه در بورس کالا موافق نیست ولی همچنان اجرایی شد و باز هم تاثیری در تورم موجود در این صنعت نگذاشت. عرضه خودرو افزایش پیدا کرد و محصولات جدیدی نیز در ایران خودرو و سایپا تولید شد.
با تمام این تفاسیر و تمامی تلاشهای موجود، تورم باز هم از بین نرفت و علاقمندان صنعت خودرو با موج دوم افزایش قیمت در پاییز مواجه شدند!
آشفتگی در بازار خودرو چگونه به وجود آمد؟
کارشناسان هشدار داده بودند که با افزایش نقدینگی شاهد بیانضباطی زیادی در هزینههای جاری خواهیم بود. کشور هم که به دنبال حل مشکلات بینالمللی بود، به این موضوعات توجه نکرده و نه تنها قیمتها در بازار خانه و اجارهنشینی به شدت افزایش پیدا کرده بود، بلکه شاهد جهش قیمت در بازار خودرو و ارز نیز بودیم.
در طی این سالها، آنقدر تورم افزایش پیدا کرده است که به هیچ وجه نمیتوان آن را کنترل کرد. وزارت صمت سپس ادعا کرد که تولید بهتر شده است؛ شاید بتوان از این طریق، تورم بخشی از بازار خودرو کاهش داد، ولی نمیتوان تاثیری بر نقدینگی گذاشت.
در طی این سالها بارها شاهد بودیم که دولت وعدههای فراوانی برای حل مشکلات بینالمللی داده و سعی در حل مناقشات پرونده هستهای دارد. اما نه تنها هیچکدام عملی نشد بلکه باعث شد دیگر کسی به این سخنان اعتماد نکند.
تحریم خودروسازان فرانسوی یا تحریم سایپا و ایران خودرو؟
همانطوری که در ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم، سخنگوی وزارت صمت از تحریم خودروسازان فرانسوی خبر داد و گفت که دیگر این خودروها که شامل محصولات رنو، پژو، سیتروئن و سایر محصولات فرانسوی است، به ایران وارد نخواهند شد. این اقدام به خاطر رفتار غیرحرفهای فرانسویها در سالهای گذشته بوده است.
دولت گفته بود که اکنون بیشتر میخواهد روی واردات خودروهای ژاپنی، کرهای، چینی و اروپایی غیر فرانسوی تمرکز کند.
گل به خودی وزارت صمت!
فربد زاوه که کارشناس صنعت خودرو است اعلام کرده است که بخش اساسی واردات، ورود رنو کویید و محصولات داچیا به کشور بوده است. حالا با این تحریم، برنامهای که وزارت صمت خیلی برایش تلاش کرده بود، ویران شده است. محصولات رنو برزیل و هند و محصولات داچیا از نظر قیمتی ارزان هستند، اگر اینها را تحریم کنیم، بقیه شرکتهای ژاپنی و اروپایی که حضور دارند، نمیتوانند تنوع محصولی خیلی زیادی را در این بازه قیمتی ارائه کنند.
این کارشناس با ارائه مثالی از مجموعه پژو سیتروئن در ادامه اینچنین گفته است که این خودرسازی سالانه حدود 5 میلیون دستگاه تولید دارد و با چنین اقدام خودتحریمی، این شرکت اصلا ضرری از تحریم ایران نخواهد کرد چون محصولات گروه پژو سیتروئن زیر 20 هزار دلار هستند.
تسلط شدید چینیها در بازار خودروی ایران!
نکته بسیار مهم این است که در طی این سالها، خودروسازان چینی حضور گستردهای در بازار خودرو داشتهاند. اکنون مردم اینچنین تصور میکنند که اینجا نیز پای منفعت خودروسازان چینی در میان است! ولی آیا واقعا اینچنین است؟
برای پاسخ به این پرسش، زاوه گفته است که بازار به شدت تحت تسلط چینیها قرار گرفته است. وقتی آزادسازی واردات خودرو مطرح بود، قیمت محصولات چینی افزایش پیدا کرد. این کارشناس به محدودیت قیمتی خودروهای وارداتی نیز اشاره کرد و گفت که این محدودیتها در جهت آسیب ندیدن بازار خودروهای چینی بود.
در آخر، باید اشاره کنیم که بازنده اصلی این بازی خودروسازان فرانسوی نیستند، بلکه دو شرکت ایران خودرو و سایپا هستند! این شرکتها میتوانستند با واردات خودروهای فرانسوی بخش کمی از ضررهای خود را جبران کنند.
در طی این یک سال و اندی که گذشته است، اقدامات وزارت صمت اصلا در جهت رفاه حال مردم یا خودروسازان داخلی نبوده است و بیشتر به نفع یک سری از گروههای خاص است. حالا نیز وجود چنین تحریمی به ضرر دو خودروساز دولتی ایران یعنی شرکتهای ایران خودرو و سایپا شده است نه فرانسه و خودروسازان آن.
امیدواریم که در آینده شاهد تغییرات خوب و امیدوارکنندهای در کشور و صنعت خودروسازی باشیم.