مقایسه پردازنده‌های اسنپدراگون 845، اگزینوس 9810، کایرین 970، هلیو X30 و اپل A11 بایونیک

هر ساله با معرفی اسمارت‌فون‌های جدید توسط کمپانی‌های تولیدکننده موبایل، علاوه بر رقابتی که بر سر اثبات برتری هر یک از این پرچمداران به‌وجود می‌آید، شاهد رقابت کم و بیش پنهان دیگری هستیم که در واقع جنگ بین برترین تراشه‌های سال است. سال 2017 نیز شاهد حضور تراشه‌های موبایلی جدیدی بودیم که قصد داریم در این مطلب نگاهی به هر یک از آن‌ها داشته باشیم.

شاید تا همین چند سال پیش اکثر مردم، کوالکام را مهم‌ترین تولیدکننده تراشه‌های موبایلی می‌دانستند اما امروزه حتی هواوی چینی هم به جمع بزرگانی مانند کوالکام و سامسونگ پیوسته است. تراشه‌های کایرین هواوی آن‌قدر خوب بودند که امروزه یکی از بهترین تراشه‌های این صنعت محسوب می‌شوند. اسنپدراگون 845 کوالکام، اگزینوس 9810 سامسونگ، کایرین 970 هواوی، هلیو X30 مدیاتک و البته A11 بایونیک اپل را باید شاخص‌ترین تراشه‌های امسال بدانیم. در این مطلب علاوه بر معرفی مختصر هر یک از این تراشه‌ها، مقایسه‌ای کوتاه نیز بین آن‌ها خواهیم داشت. همراه آی‌تی‌رسان باشید.

اسنپدراگون 845

چیپست اسنپدراگون 845

کمپانی کوالکام اواسط آذرماه امسال از تراشه پرچمدار اسنپدراگون 845 رونمایی کرد. این تراشه که قرار است قلب تپنده طیف وسیعی از پرچمداران سال 2018 باشد مانند نسل قبلی خود با فناوری 10 نانومتری تولید شده؛ با این تفاوت که در فرایند تولید آن از نسل دوم فناوری 10 نانومتری موسوم به LPP استفاده شده است. این تراشه هشت هسته‌ای از دو کلاستر چهار هسته‌ای تشکیل شده است. هسته‌های خوشه اول از نوع کریو 385 بوده که نمونه سفارشی شده کورتکس A75 است و فرکانس 2.8 گیگاهرتز دارد. هسته‌های خوشه دوم نیز کریو 385 بوده اما این‌بار این هسته‌ها نمونه‌های سفارشی کورتکس A55 هستند که فرکانس 1.8 گیگاهرتز دارند.

از دیگر مشخصات اصلی این تراشه می‌توان به پردازنده گرافیکی آدرنو 630، پردازنده سیگنال تصویر Spectra 280 با قابلیت ضبط ویدیوهای 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه، مودم X20 با سرعت دانلود 1.2 گیگابیت بر ثانیه (Cat.18)، قابلیت dual SIM-dual VOLTE و پردازشگر سیگنال‌های دیجیتالی با نام Hexagon 685 اشاره کرد. چندی پیش یک دستگاه گلکسی S9 با این پردازنده در بنچمارک گیک‌بنچ رویت شد. دیوایس مجهز به این تراشه موفق شد در بخش تک هسته‌ای و چند هسته‌ای این تست به ترتیب امتیاز 2422 و 8351 را کسب کند که بهبود 27 درصدی در بخش تک هسته‌ای و 35 درصدی در بخش چند هسته‌ای را در مقایسه با نسل قبل آشکار می‌سازد.

اگزینوس 9810

تراشه اگزینوس 9810 قرار است در برخی مدل‌های گلکسی S9 و گلکسی S9 پلاس مورد استفاده قرار گیرد. این تراشه نیز مانند اسنپدراگون 845 مطابق نسل دوم معماری 10 نانومتری تولید شده و عبارت پرچمدار واقعا برازنده آن است. سامسونگ در تولید این تراشه از نسل سوم هسته‌های پردازشی اختصاصی خود موسوم به مونگوس بهره برده است. این تراشه هشت هسته‌ای از دو کلاستر متفاوت تشکیل شده است.

چهارهسته خوشه اول از نوع مونگوس 3 بوده که در واقع نسخه‌های شخصی‌سازی شده هسته‌های کورتکس A75 هستند و حداکثر فرکانس در آن‌ها به 2.9 گیگاهرتز می‌رسد. چهار هسته ضعیف‌تر که فرکانس 1.9 گیگاهرتزی دارند از نوع کورتکس A55 خواهند بود. این تغییرات باعث شده که تراشه جدید سامسونگ در بخش پردازش‌های تک هسته‌ای و چند هسته‌ای به ترتیب 100 درصد و 40 درصد در مقایسه با نسل پیشین بهبود یافته باشد.

تراشه پرچمدار سامسونگ از پردازنده گرافیکی Mali-G72MP18 که 18 هسته پردازشی دارد برای رندر محتوای گرافیکی بهره می‌برد. اگزینوس 9810 نیز مانند اسنپدراگون 845 به مودم جدیدی مجهز شده که امکان دریافت اطلاعات تا سقف سرعت 1.2 گیگابیت بر ثانیه را فراهم می‌کند. سامسونگ برای این تراشه، واحدهای اختصاصی را برای پردازش‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در نظر گرفته تا اگزینوس 9810 از رقبای خود عقب نماند.

کایرین 970

تراشه کایرین 970 بسیار زودتر از دو تراشه فوق معرفی شده و در اسمارت‌فون‌هایی مانند سری میت 10 و آنر V10 به‌کار رفت. با این حال، این تراشه اولین تراشه موبایلی در جهان بوده که مجهز به هوش مصنوعی است. کایرین 970 مطابق نسل اول فناوری 10 نانومتری توسط TSMC تولید شده و علاوه بر هوش مصنوعی، با بهره‌گیری از مودمی که سرعت 1.2 گیگابیتی را فراهم می‌کند، پیشتاز در این زمینه محسوب می‌شود. این تراشه هشت هسته‌ای از دو خوشه چهار هسته‌ای تشکیل شده است. چهار هسته خوشه اول از نوع کورتکس A73 بوده و فرکانس 2.4 گیگاهرتزی دارند. این در حالی است که چهار هسته خوشه دوم از نوع کورتکس A53 بوده و فرکانس آن‌ها به 1.8 گیگاهرتز می‌رسد.

پردازنده گرافیکی این تراشه، Mali-G72MP12 بوده که با 12 هسته پردازشی و فرکانس 850 مگاهرتزی خود از پس هر کاری برمی‌آید. البته همان بحث اندکی قدیمی‌تر بودن این تراشه باعث شده که برخلاف رقبای کایرین 970 که از بلوتوث نسخه 5 و ضبط ویدیوهای 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه بهره‌مند هستند، تراشه پرچمدار هواوی از بلوتوث نسخه 4 و ضبط ویدیوهای 4K با نرخ 30 فریم بر ثانیه استفاده کند. این تراشه در بنچمارک گیک‌بنچ در بخش تک هسته‌ای و چند هسته‌ای به ترتیب حائز امتیازهای 2000 و 6654 شد که نشان از قدرت بالا و مثال زدنی آن دارد.

هلیو X30

تراشه هلیو X30 نیز مانند موارد فوق طبق معماری 10 نانومتری ساخته شده که پیشرفت بسیار محسوسی در مقایسه با نسل قبلی آن به شمار می‌رود. این تراشه 10 هسته‌ای از سه کلاستر تشکیل شده است. دو هسته موجود در خوشه اول از نوع کورتکس A73 بوده و فرکانس 2.6 گیگاهرتزی دارند. این هسته‌ها برای پردازش‌های سنگسن تدارک دیده شده‌اند. چهار هسته در خوشه دوم حضور دارند که از نوع کورتکس A53 بوده و حداکثر فرکانس آن‌ها به 2.2 گیگاهرتز می‌رسد. ضعیف‌ترین هسته‌ها نیز در خوشه سوم جای گرفتند؛ جایی که شاهد قرارگیری چهار هسته کورتکس A35 با حداکثر فرکانس 1.9 گیگاهرتز در خوشه سوم هستیم.

مودم موجود در این تراشه Cat.10 را برای دریافت و Cat.13 را برای ارسال اطلاعات فراهم آورده که در مقابل رقبایش چندان جالب نیست. مدیاتک پردازنده گرافیکی PowerVR 7XTP-MT4 را برای این تراشه در نظر گرفته که با فرکانس 850 مگاهرتزی پاسخ‌گوی تمام نیازهای کاربران خواهد بود. به علاوه این‌که این تراشه از حداکثر 8 گیگابایت رم از نوع LPDDR4x پشتیبانی می‌کند. علی‌رغم همه مزایا و نوآوری‌هایی که در این تراشه وجود دارد اما پرچمداران مدیاتک هیچ‌گاه نتوانستند رقیب سرسختی برای دیگر تراشه‌های پرچمدار بازار باشند.

اپل A11 بایونیک

این تراشه نیز مطابق معماری 10 نانومتری توسط شرکت TSMC تولید شده است. اپل از این تراشه شش هسته‌ای در آی‌فون‌های 2017 بهره گرفت. دو هسته پرقدرت این تراشه که با نام مستعار مونسون شناخته می‌شوند فرکانسی معادل 2.4 گیگاهرتز دارند اما فرکانس چهار هسته دیگر که به میسترال مشهورند نامشخص است. اپل برای این تراشه از پردازنده گرافیکی اختصاصی خود بهره برده که علی‌رغم سه هسته‌ای بودن قادر است سنگین‌ترین پردازش‌های گرافیکی را نیز به انجام برساند. در بنچمارک گیک‌بنچ، تراشه A11 بایونیک اپل توانسته در بخش تک هسته‌ای امتیاز 4215 را کسب کند که دو برابر رقبای اندرویدی‌اش است. در بخش چند هسته‌ای نیز تراشه مذکور به امتیاز 10180 نائل شد که با اختلاف سرسام‌آور 5500 تایی می‌تواند تا 80 درصد سریع‌تر از نمونه‌های دیگر بازار باشد.

اپل برای این تراشه دو مودم متفاوت سفارش داده است. یکی از این مودم‌ها، مودم X16 کوالکام است و دیگری نیز مودم XMM7480 شرکت اینتل است. مودم کوالکام می‌تواند تا 1 گیگابیت بر ثانیه سرعت داشته باشد اما مودم اینتل قادر است اطلاعات را با سرعت حداکثر 600 مگابیت بر ثانیه دریافت کند. اپل نیز برای این‌که تفاوتی بین این دو ایجاد نشود سرعت دریافت اطلاعات در مودم کوالکام را به همین مقدار محدود کرده است. از دیگر موارد مهم درباره این تراشه می‌توان به قابلیت برخورداری از موتور عصبی و قابلیت ضبط ویدیوهای 4K با نرخ 60 فریم بر ثانیه اشاره کرد.

6 در مورد “مقایسه پردازنده‌های اسنپدراگون 845، اگزینوس 9810، کایرین 970، هلیو X30 و اپل A11 بایونیک”

  1. دوستان جدن چرا اینقدر اختلاف شدیده بین اپل و اندروید؟
    کسی مطلب کامل و دقیقی رو میشناسه تو نت در باره این موضوع ادرس لینک بزاره

    1. جواد بالویی

      به دلیل سفارشی‌سازی هسته‌های پردازنده و یه نسل جلوتر بودن اپل تو طراحی هسته‌هاست. در واقع همیشه تکنولوژی مورد استفاده اپل یک سال بعد به دست اندرویدی‌ها میرسه. اولین پردازنده 64 بیتی رو اپل زد و بعد یه سال اندرویدی‌ها بهش دست پیدا کردن. بهینه‌سازی‌های نرم‌افزاری و تطابق سخت‌افزار و نرم‌افزار هم بی‌تاثیر نبوده. البته سامسونگ جدیدا خودشو نزدیک کرده به اون بهینه‌سازی‌های مورد نیاز و احتمالا تا یکی دو سال دیگه تراشه‌هاش برابری میکنه با نمونه‌های اپل. هواوی هم تقریبا وضعش همین‌طوره.

  2. مهدی حاجیان

    بین این پردازنده ها من اگزینوس رو انتخاب میکنم
    به دلیل اینکه هم سرعت خوبی داره هم مصرف فوقالعاده کم باتری

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا
TCH