طی سالیان اخیر، ارتباطات 5G به تدریج به بخشی از زندگی روزمره بشر تبدیل شده است. اکنون اکثر گوشیهای موبایلی عرضه شده در بازار چین از باند فرکانسی 5G پشتیبانی میکنند. همچنین در حال حاضر تعرفه بسته برای سایر استانداردهای ارتباطی رو به کاهش است. با اینحال استقرار و توسعه فناوری 5G در برخی مناطق جهان کماکان با چالشهایی مواجه است. ایالاتمتحده یکی از این مناطق محسوب میشود. روند توسعه شبکه 5G در آمریکا چندان بیدردسر نبوده است. قطع روابط با تولیدکننده چینی نظیر هواوی و ZTE بدان معناست که شرکتهای مخابراتی ایالاتمتحده به محصولات جایگزین ارزانقیمت دسترسی نخواهند داشت.
البته این موضوع تنها دلیل توسعه کند شبکه 5G در آمریکا بهشمار نمیرود. جامعه آمریکا هنوز از این فناوری بهطور کامل استقبال نکرده است. در این میان برخی افراد کماکان بر ابن باورند که فناوری 5G با شیوع ویروسها مرتبط بوده و صنعت هوانوردی نیز مخالفت خود را با این تکنولوژی ابراز نموده است.
اخیرا مدیران اجرایی برخی از بزرگترین خطوط هوایی باری و مسافربری ایالاتمتحده پیرامون استفاده از فناوری 5G در این کشور هشدار دادند. آنها بر این باورند که سرویسهای 5G در حال آمادهسازی توسط شرکتهای مخابراتی ایالاتمتحده میتوانند موجب ایجاد یک بحران در صنعت هوانوردی شوند.
خطوط هوایی بزرگ ایالاتمتحده با رهبری شرکتهای American Airlines، Delta و چند نام مشهور دیگر هشدار میدهند که امواج ناشی از سرویسهای بیسیم 5G هر روزه میتوانند هزاران پرواز را دچار اختلال نمایند. به گفته آنها این موضوع موجب خسارت 1.6 میلیارد دلاری شرکتهای هوایی بهدلیل تاخیر در پروازها خواهد شد.
صنعت هوانوردی ایالاتمتحده در رابطه با توسعه شبکه 5G مردد است
بر اساس گزارشات انتظار میرود که اپراتورهای مخابراتی استفاده از باند فرکانسی C برای ارائه خدمات بیسیم 5G را به تعویق بیندازند. این باند روی استفاده از سامانههای رادیویی سنجش ارتفاع در فرودگاهها تاثیرگذار بوده و در نتیجه کیفیت ارتباط میان فرودگاهها و پروازها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. بدیهی است که این موضوع بر عملکرد روان صنعت هوانوردی تاثیر منفی میگذارد.
با اینحال بایستی به این نکته مهم توجه داشت که خطوط هوایی با استفاده از فناوری 5G مخالفتی ندارند. در واقع کارشناسان صنعت هوانوردی امیدوارند که اپراتورهای مخابراتی، ایستگاههای پایه مربوطه را در نزدیکی فرودگاهها مستقر نکنند. بدینترتیب از ایجاد تداخل در برنامه فرود و برخاست عادی پروازها جلوگیری خواهد شد. شرکتهای مخابراتی ادعا میکنند که فناوری 5G در بیش از 40 کشور از سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است. آنها استدلال میکنند که این فرآیند به شکلی کاملا منظم و ایمن اجرا شده و بر عملکرد صنعت هوانوردی هیچگونه تاثیری نخواهد داشت.
پیش از این اداره هوانوردی فدرال ایالاتمتحده (FAA) هشدار داده بود که امواج 5G بر عملکرد سیستمهای هواپیما تاثیرات نامطلوب بالقوهای خواهد داشت. بهدنبال طرح این اظهارات از سوی FAA، اپراتورهای آمریکایی AT&T و ورایزن بر سر تعلیق معرفی طیف فرکانسی جدید 5G موسوم به باند C به توافق رسیدند.
مردیت آتول بیکر؛ رئیس و مدیرعامل موسسه CTIA (که یک سازمان تجاری در زمینه ارتباطات بیسیم محسوب میشود) خاطرنشان کرد: “سیگنالهای 5G در طیف مجاور تجهیزات هوانوردی عمل میکنند. هواپیماهای شرکت هوایی American Airlines هر روزه در حال انجام پروازهای رفت و برگشت از این کشورها هستند. بنابراین در صورت امکان بروز تداخل، این مشکل تا امروز بایستی نمایان میشد. ما یک لایه حفاظتی با نام باند محافظ را در ایالاتمتحده اضافه نمودهایم. سطح ایزولاسیون این لایه در مقایسه با میزان معمول آن میان تجهیزات بیسیم و سایر کاربران طیفهای فرکانسی حیاتی صدها برابر بیشتر است.”